Femke van Oosterom samen met vader Boris van Oosterom in de raadszaal. Foto: Marlous Velthausz

Femke van Oosterom samen met vader Boris van Oosterom in de raadszaal. Foto: Marlous Velthausz

Marlous Velthausz

Femke jongste kandidaat op kieslijst Gemeente Montferland

Politiek

DIDAM - De politieke partij van lijst Groot Montferland heeft de jongste kandidaat van de Gemeente Montferland op haar kieslijst staan. Femke van Oosterom is pas 14 jaar en staat op plaats 16. Ze mag nog niet zelf de raad in, maar wil de komende vier jaar wel op de achtergrond politiek actief zijn. Tieners mogen alleen op de lijst staan als ze tijdens hun verkiesbare periode 18 jaar worden.

Door Marlous Velthausz

Femke studeert nog aan het gymnasium in Arnhem en vindt school het allerbelangrijkste. Ze weet wat ze wil en gaat graag op onderzoek uit. Ze zat in de debatclub op school en vorig jaar heeft ze de cursus ‘politiek actief’ in de gemeente Montferland gevolgd. Na het gymnasium wil ze politicologie gaan studeren, waarschijnlijk in Nijmegen.

Aangesproken
Dat vader (Boris van Oosterom op plaats 3) en dochter Femke samen op een lijst staan, dat zie je wel vaker. Maar dat de dochter nog zo jong is komt bijna niet voor. “We hebben het thuis uitvoerig besproken en ik wilde het toch doen. Hierop heb ik veel reacties gekregen, zowel positief als negatief, maar daar kan ik goed mee omgaan. Ik word nog niet aangesproken op straat of in de winkel”, vertelt Femke lachend. “Wel heb ik van mijn docent van de basisschool De Ontdekking een uitnodiging gekregen of ik wil komen praten wanneer de kinderen over het thema ‘verkiezingen’ hebben. Ben er best trots op dat ze mij hebben gevraagd en ik ga dit zeker doen.”

Henk Groote, lijsttrekker van de partij, vertelt dat hij blij is met zo’n jonge enthousiaste kandidaat op zijn lijst die zich erg interesseert in politiek. “Ze is altijd welkom bij de fractievergaderingen en de gemeentestukken kan ze samen met haar vader bekijken en om de stukken te kunnen inzien moet je nu eenmaal op de kieslijst staan.”

Jeugd
Een van de belangrijkste reden dat Femke als kandidaat heeft gesteld, is dat er, volgens haar, voor de jeugd veel te weinig te doen is. “De meeste mensen denken dat ze de jeugd begrijpen maar dat is echt niet zo. Hebben we in Didam een Cruyff Court waar jongeren samen komen, dan worden we daar weer weg gestuurd.”
De slogan van Femke is: ‘ga praten met de jeugd in plaats van over de jeugd te praten’. “Daarom sta ik op de kandidatenlijst, want ik vind het belangrijk dat ik zelf mee kan praten.”
Of Femke in de toekomst, wanneer ze daadwerkelijk in de raad kan komen, de gemeenteraad in wil gaan, is ze heel duidelijk: “Dan ga ik er zeker voor!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant