Kinderburgemeester Sander. Foto: PR
Kinderburgemeester Sander. Foto: PR PR

Kinderburgermeester staat op tegen pesten!

Politiek

‘S-HEERENBERG - Kinderburgermeester Sander werd geïnstalleerd op 24 februari. Een heel jaar is hij de stem van alle kinderen die in Montferland wonen. Na de vakantie start hij een actie tegen pesten. “Ik merk dat er in de klas en op school wordt gepest en daar wil ik wat tegen doen”, aldus Sander.

Door Karin van der Velden

Het schooljaar begint met een anti-pestweek. Een goed moment dus om aandacht te vragen voor pesten. Als Sander nu ziet dat kinderen gepest worden, zegt hij het tegen de meester of de klassenassistent. “Kinderen worden uitgescholden en zelfs geslagen en gespuugd. Ik zie dat gepeste kinderen stiller worden. Vaak gaat het met z’n allen tegen één. Het gebeurt op mijn school, maar we gaan naar alle scholen in Montferland om over pestgedrag te praten.”

Stichting School & Veiligheid organiseert van maandag 26 tot en met vrijdag 30 september de Week Tegen Pesten. Het thema is dit jaar: Grapje! Moet toch kunnen?!

Activiteiten
De eerste keer Sander zich als kinderburgermeester actief kon inzetten was tijdens de schoonmaakdag in het kader van NLdoet in ‘s-Heerenberg. “Dat vond ik erg leuk om te doen. Het was op mijn eigen school, in mijn eigen buurt. Ik heb eerst een bord onthuld met gedragsregels voor op het schoolplein, daarna hebben we met een groep in de buurt afval opgeraapt. Ik mocht dat samen doen met jeugdprins Xavi, mijn beste vriend Billy en burgermeester Harry de Vries.”

Sander was er ook bij met Koningsdag, hij ging de kleedjesmarkt, gaf de vrouw van de burgermeester een bos bloemen en hielp met het vlaghijsen. Tijdens de herdenking op 4 mei hield hij twee toespraken. Eén als Sander zelf en één als kinderburgermeester. “Ik merkte wel dat mensen die toespraak indrukwekkend vonden. Na afloop hoorde ik dat ook in mijn klas. Bij de herdenking is groep 7 van de Galemaschool altijd aanwezig. Die klas heeft het herdenkingsmonument geadopteerd. Ik zou het mooi vinden dat meer kinderen, ook van de andere school, bij de herdenking aanwezig zijn.”

Tijdens de landelijke kinderburgermeesterdag in Madurodam ontmoette Sander zijn collega’s uit andere gemeenten. “Er zijn ongeveer 60 kinderburgermeesters. Er zijn dus nog heel veel gemeentes die er geen hebben.”
Samen met de gemeente Bronckhorst en de gemeente Doetinchem promoot Montferland dat er in de Achterhoek meer kinderburgermeesters komen. Sander bezocht voor die gelegenheid op 1 juli in Ulft het festival Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek, waar hij samen met de kinderburgemeester van gemeente Doetinchem en een jeugdbestuurder van Waterschap Rijn en IJssel de opening verrichte. De gemeente Oude IJsselstreek heeft nu nog geen eigen kinderburgermeester.

De kinderburgermeester van Montferland heeft een eigen secretaresse. Manon van de Pavert is er altijd bij als Sander op pad gaat. Zij beheert ook de mail en social media. Alle uitnodigingen voor Sander komen bij haar binnen. Ze zorgt er bovendien voor dat de keten op tijd op de juiste plaats klaar ligt.

Veranderingen inzetten
Het zijn niet alleen leuke evenementen waar Sander zijn gezicht mag laten zien. Sander bespreekt ook met de gemeente wat er volgens de kinderen in Montferland moet veranderen. Sander: “Kinderen zoals ik kunnen de stem van andere kinderen zijn. Een kind durft meer tegen een kind te zeggen dan tegen een volwassene. Ik kan dat dan bij de gemeente neerleggen. Volgende week heb ik een vergadering met Arend Meijer, de griffier van Montferland, en dan ga ik heel veel neerleggen. Ik heb drie bladzijden volgeschreven met onderwerpen die kinderen hebben aangedragen. Over het onderwerp water bijvoorbeeld: we willen meer drinkposten in ‘s-Heerenberg. Bij onze school is nu geen drinkpost. We willen ook een parcours met water bouwen.”
Arend verzamelt alle informatie en zoekt vervolgens uit welke collega met de punten aan de gang kan. Sander gaat ook nog een dagje met het college meelopen.

Het initiatief voor een kinderburgermeester in Montferland werd genomen door Els Rutting. Interim-burgermeester Harry de Vries was meteen enthousiast. Er kwamen posters in alle scholen en de burgermeester kwam op school vertellen wat een kinderburgermeester moet doen. Sander schreef een brief waarin hij zichzelf voorstelde: “Ik weet van mijzelf dat ik goed kan luisteren en goed kan praten, mijn vrienden vinden dat ook. Een dag later hoorde ik al dat ik op gesprek mocht komen. Toen ging het heel snel, want een dag na het gesprek kreeg ik bericht dat ik het geworden was.”

Aanraden
Sander blijft kinderburgermeester tot februari 2023. Dan mag hij helpen om de volgende kinderburgermeester uit te zoeken. “Meld je vooral aan als het je leuk lijkt om te gaan doen. Als je wilt weten wat ik doe, volg mij dan op Facebook: Kinderburgermeester Montferland.”

Wil je in contact komen met Sander mail dan naar kinderburgemeester@montferland.info.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant