Pastoor Marc Oortman in de Sint Pancratiuskerk. Foto: Marlous Velthausz
Pastoor Marc Oortman in de Sint Pancratiuskerk. Foto: Marlous Velthausz Marlous Velthausz

Openluchtviering op Hemelvaartsdag

Religie

’S-HEERENBERG – Op donderdag 26 mei, Hemelvaartsdag, zal er bij goed weer een openluchtviering gehouden worden op de binnenburcht van kasteel Huis Bergh. Pastoor Marc Oortman, van de geloofsgemeenschap Gabriël gaat samen met drie diakens, Theo Reuling, Leon Feijen en Gerard Hendriksen, deze viering verzorgen.

Door Marlous Velthausz

Voor pastoor Marc Oortman is het zijn eerste openluchtkerkdienst op de binnenplaats van het kasteel. Sinds december 2020 is hij aangesteld als pastoor van geloofsgemeenschap Gabriël in de gemeente Montferland.

Het wordt een speciale viering, want tevens viert pastoor Oortman zijn 12,5-jarige priesterwijding en Leon Feijen zijn 12,5 jaar diaken zijn.

De viering begint om 10.00 uur. In processie lopen de pastoor met het allerheiligste, de diakens, acolieten, misdienaars, voorgangers en genodigden naar het kasteel. Op de binnenburcht van het kasteel is iedereen van harte welkom om de viering bij te wonen. Kom op tijd naar Huis Bergh, want er zijn wel zitplaatsen, maar misschien niet genoeg voor iedereen. De viering kan ook gevolgd worden in de kerk, waar een groot scherm staat en je kunt kijken via het YouTube-kanaal.

Processie
Na afloop van de viering kan iedereen meelopen in processie naar het plein voor de Sint Pancratiuskerk waar door het broederschap Sint Antoniusgilde een vendelhulde wordt gebracht. Daarna is er een gezellig samenzijn met koffie en thee in de prachtige aangelegde pastorietuin van de Sint Pancratiuskerk.
Voor anderhalf jaar geleden bepaalde de bisschop dat pastoor Oortman verplaatst werd naar de parochie Gabriel. Het was voor hem niet makkelijk om in de coronatijd in een andere parochie te starten. Maar hij voelt zich nu hier al aardig thuis, dankzij de vele vrijwilligers die hem bijstaan. Hij kijkt er naar uit om veel mensen te mogen ontmoeten met Hemelvaartsdag en vindt het heel fijn dat zijn ouders, familieleden en mensen die hem lief en dierbaar zijn hierbij ook aanwezig kunnen zijn.

“Ik heb enorm veel waardering voor de mensen die dit allemaal organiseren, van de bloemen tot en met de koffie. Er komt heel wat bij kijken”, aldus de pastoor.

Digitaal betalen
De Sint Pancratiuskerk heeft de eerste werkende donatie/betaalzuil van de hele Gabrielparochie. “Je ontkomt er haast niet meer aan, overal kun je pinnen”, aldus pastoor Oortman. “De kerkbezoeker zit in de kerk, het collectemandje komt voorbij en tot je schrik ontdek je dat je geen geld op zak hebt. Vooral bij de jongere generatie zien we dat heel vaak. Daar is nu een oplossing voor: de donatiezuil die bij binnenkomst rechts achter in de kerk staat. Via de zuil betaal je contactloos een bedrag dat rechtstreeks op de rekening van de parochie gestort wordt. De zuil is ook geschikt voor het kaarsengeld.

Er komen nog meer bijzondere vieringen aan voor kerk. Op zondag 26 juni zal er in de Pancratiuskerk een tachtigjarige herdenkingsviering zijn ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers pastoor Galama en kapelaan Van Rooijen evenals voor kapelaan Hegge. Op zondag 21 augustus 2022 vindt er weer een korenfestival plaats in de Pancratiuskerk tijdens het Mechteld ten Ham weekeinde en in september viert de St. Pancratiuskerk als gebouw haar 125-jarig bestaan. Het hele jaar door is iedereen van harte welkom.
Voor meer info:


parochiegabriel.nl

depancratiuskerk.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal