vlnr: Johan Boelee, dominee Rosemarie van der Hucht en kunstenaar Rob Nibbeling (foto: Marlous Velthausz)

vlnr: Johan Boelee, dominee Rosemarie van der Hucht en kunstenaar Rob Nibbeling (foto: Marlous Velthausz)

Marlous Velthausz

Levensboom verbindt hemel met aarde

Religie


DIDAM /ZEDDAM – Zondag 18 september werd in de protestantse kerk in Didam de gedenkboom onthuld die gemaakt is door houtatelier Rob Nibbeling uit Zeddam. Voorafgaand aan de onthulling was er eerst een kerkdienst voor de parochianen.

door Marlous Velthausz

De dominee van de Protestantse kerk in Didam, Rosemarie van der Hucht en de voorzitter van de kerkenraad, Johan Boelee, hebben Rob Nibbeling, van houtatelier Nibbeling uit de Benedendorpsstraat te Zeddam, benaderd om mee te denken met het vervaardigen van een gedenkboom. Nibbeling heeft toen een bezoek gebracht aan de protestantse kerk in Didam om een indruk te krijgen van de binnenzijde van het gebouw. “Naar aanleiding van hun verzoek, heb ik enkele digitale concepten gemaakt en deze besproken met Rosemarie van der Hucht en Johan Boelee”, aldus Rob Nibbeling. “Al snel werd duidelijk dat de robuuste versie van een eikenboom het moest gaan worden. Eiken symboliseert namelijk waardigheid, wijsheid en verbinding tussen hemel en aarde.”

Het hout dat er voor gebruikt is, komt van een oude eikenboom. Door de indrukwekkende noesten en grove nerven krijgt het geheel een natuurlijke en krachtige uitstraling, wat weer perfect past bij het beeld van de kerk. De gedenkboom heeft een formaat van 1 bij 1 meter en hangt achterin de kerk. De namen van overleden parochianen krijgen, op een rond gedenkteken, een plek aan de gedenkboom. Ook deze gedenktekens zijn gemaakt van eikenhout met tevens een boompje erop. Aan het einde van ieder kerkelijk jaar krijgen nabestaanden deze gedenktekens mee naar huis.
Nibbeling vertelde met zijn verhaal aan de aanwezige parochianen hoe hij tot dit ontwerp was gekomen. Nibbeling voegt eraan toe: “Het mogen invullen en vervaardigen van specifieke wensen, in dit geval dus van de kerk, is de kracht van het houtatelier. Zo zit er veel passie en toewijding in deze levensboom.” Dominee Rosemarie van der Hucht vertelde over de levensboom en waar dit kunstwerk naar verwijst: “Als je een dierbare verliest word je bepaald bij de eindigheid van een mens en dus ook je eigen eindigheid. De gedenkboom of levensboom verwijst naar troost, toekomst en eeuwig leven.”
Iedereen die interesse heeft om een kijkje te komen nemen naar de levensboom is van harte welkom in de protestantse kerk van Didam aan de Torenstraat 10, 6942 BG in Didam. Of voor info over de kunstenaar Nibbeling tel. 06-51849515 of:


www.houtatelier-zeddam.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal