Hans Bruns van Habru Doetinchem (geheel rechts) en Gerard Hendriksen (geheel rechts) overhandigen hun cheques aan Sem Engels (links) en Jip van Dinter. Foto: Martie Seesing
Hans Bruns van Habru Doetinchem (geheel rechts) en Gerard Hendriksen (geheel rechts) overhandigen hun cheques aan Sem Engels (links) en Jip van Dinter. Foto: Martie Seesing Martie Seesing

Golfdag voor Bergh in het Zadel

ma 27 sep 2021, 18:09 Sport

ARNHEM – Afgelopen donderdag werd de tweede Golfdag van Bergh in het Zadel van dit jaar gehouden op de Rosendaelsche Golfclub in Arnhem. Oorspronkelijk zou deze dag in 2020 hebben plaatsgevonden, het lustrumjaar van zowel de Rosendaelsche (125 jaar) als Bergh in het Zadel (30 jaar fietsen/20 jaar golfen/10 jaar Ambassadeurs). Corona was vorig jaar natuurlijk een spelbreker. Gelukkig waren de regels dit jaar wel wat soepeler.

De Rosendaelsche is één van de Oude Negen golfbanen van Nederland, gelegen net ten noorden van Arnhem in de Veluwse bossen. Alhoewel de Rosendaelsche een echte ledenclub is, is de baan open voor gasten en groepen. Onlangs was de club gastheer voor een toernooi van de Ladies European Tour, waar de beste speelsters uit Europa de baan aandeden voor een toernooi. Een geweldige opsteker voor het damesgolf in Nederland.
Als onderdeel van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid stelt de club de baan ook ieder jaar om niet ter beschikking voor een goede-doelen-wedstrijd. Deze keer was het de beurt aan Bergh in het Zadel. Dat dit een schot in de roos was bleek wel uit het groot aantal aanmeldingen. De deelnemers genoten met volle teugen van de baan, die steevast hoog in alle rankings staat.
Bestuurslid projecten, Anneke Welmers, kon na afloop nog eens bekend maken dat het goede doel voor de komende jaren gaat naar het onderzoek van Prof. Dr. Hans de Wilt naar het sparen van de endeldarm met preoperatieve radiotherapie (chemo). Een standaardbehandeling van endeldarmkanker is het verwijderen van die endeldarm. Nu wordt bekeken of radiotherapie (chemo) de tumor zodanig kan verkleinen of zelfs kan laten verdwijnen, waardoor zo’n ingrijpende operatie niet nodig is. Prof. Dr. De Wilt liet weten al flinke vorderingen met het onderzoek te hebben gemaakt.
Tijdens de afterparty in het clubgebouw van de Rosendaelsche kon Hans Bruns, directeur van de Habru in Doetinchem, een cheque van maar liefst 30.000 euro overhandigen. Het was de opbrengst van de laatste Habru duivendag en de opbrengst van de door Habru georganiseerde duivenveiling. Die opbrengst ging net als de opbrengst van de beide golfdagen van dit jaar (in Hengelo en Rosendael, samen goed voor 24.373 euro) naar het project van Drs Sebastiaan van Heesch van het Prinses Maximacentrum, die met zijn groep een onderzoek doet naar de rol van niet eerder ontdekte micro-eiwitten in kinderkanker.

Kinderkanker
Concreet gezien draagt het project van Van Heesch en zijn medewerkers bij aan 1. het in kaart brengen en beter begrijpen van nieuwe micro-eiwitten die in kinderkanker geproduceerd worden en 2. het mogelijk gebruiken van deze nieuwe micro-eiwitten als ‘bio-markers’ voor de vroegere of betere diagnose van kinderkanker. Van Heesch was afgelopen vrijdag verhinderd; hij werd vertegenwoordigd door twee mede-onderzoekers, Sem Engels en Jip van Dinter.
En de 100 golfers uit ‘s-Heerenberg en omgeving (de inschrijving was compleet volgeboekt) genoten in Rosendael van het prachtige golvende parcours. Bij de dames ging de eerste prijs naar Hannie Kuster, tweede werd Annemarie Manus en de derde plek was voor Julia de Bruin. Jorg Alderink was de beste bij de mannen, gevolgd door Theo Lammers en Marcel Beekman.