Vlnr: Nico Elbers, Rick Veldkamp en Kevin Elbers. Foto: Roel Kleinpenning

Vlnr: Nico Elbers, Rick Veldkamp en Kevin Elbers. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

‘Materiaal is net zo belangrijk als vorm’

Sport

’S-HEERENBERG - Drie sporters, twee fietsen, twee doelen. Broers Kevin en Nico Elbers uit ’s-Heerenberg en kameraad Rick Veldkamp uit Arnhem winden er geen doekjes om. Paralympisch goud bij het para-baanwielrennen op de tandem én een plek in de WK finale bij het BMX-racen zijn de doelen waarvoor hard getraind wordt. 

door Hans Hissink

Op hun zevende begonnen Kevin en Nico Elbers aan hun opmars in de BMX amateurracewereld. Kevin werd Nederlands, Europees en wereldkampioen. Nico werd al eens derde op een Nederlands kampioenschap en behaalde een top 16 klassering op het Europees en het wereldkampioenschap. “Onze ouders waren altijd met ons op stap. Of het nou een wedstrijd in Nederland, Denemarken of Colombia was, het maakte ze niet uit,” vertelt Nico.
Rick Veldkamp heeft de erfelijke oogaandoening LCA (leber congenitale amaurosis). “Je moet je voorstellen dat je heel wazig door een koker kijkt. Samen met mijn vader heb ik een tocht van Frankrijk naar Nederland op een tandemmountainbike gefietst. Daarna heb ik mij gemeld bij de wielerbond. Sinds 2018 zit ik bij de Paralympische baanwielrenploeg.”

Klasgenoten
Tijdens hun studie op de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) werden Rick, Nico en Kevin klasgenoten. Daar werd de basis gelegd voor de samenwerking tussen Rick en Kevin op de tandem. “We wisten al heel snel van elkaar dat we gezamenlijk iets met sport hadden. Ik dacht er al wat langer over om de overstap naar het baanwielrennen te maken. Vorig jaar zomer is dat ook gebeurd,” legt Kevin uit.
Na een succesvolle periode met zijn toenmalige tandempiloot, dat is degene die voorop de tandem zit, moest Rick op zoek naar een vervanger. “Ik heb Kevin gevraagd of hij het een keer wilde proberen. Dat klikte gelijk. De eerste twee wedstrijden wonnen we. Je ziet ook dat we tijdens het seizoen blijven groeien.”

WK
Waar Rick en Kevin zich als doel hebben gesteld om een gouden medaille op de Paralympische Spelen in Parijs in 2024 te behalen, daar wil Nico op zijn BMX volgend jaar juli een finaleplek op het wereldkampioenschap in Nantes bemachtigen. De wielrenners moeten zelf goed in vorm zijn, maar het materiaal is daarbij net zo belangrijk.
“Wij zetten zoveel kracht op de pedalen, dat af en toe direct na de start het materiaal het begeeft. Op z’n zachtst gezegd, baal je dan wel, want de materialen zijn schreeuwend duur,” aldus Rick. Om de doelen die Nico, Kevin en Rick zich gesteld hebben te behalen, is geld nodig. Daarom is er een stichting in het leven geroepen.

Zelf bekostigen
Rick en Kevin hebben beiden een A-status vanuit het NOC*NSF. Ook maken zij deel uit van het nationale team waardoor een deel van de kosten gedekt wordt, maar zeker niet alles. Nico zit momenteel in zijn laatste jaar van de studie technische bedrijfskunde.
Naast de sport heeft Kevin een eigen fietsenzaak in ‘s-Heerenberg ‘Elbers bikes and more’. “Ondanks deze ondersteuning moeten veel zaken zoals materiaal, wedstrijden en kleding zelf bekostigd worden. Hoe mooi zou het zijn dat bedrijven ons willen steunen om onze doelen te behalen en onderdeel te worden van onze droom in de sport. De naam van de sponsor verschijnt dan op drie shirts in twee verschillende wielrendisciplines en wij bieden ons aan om een workshop of presentatie te geven over onze passie.”
Daarmee legt Nico nog eens uit dat materiaal net zo belangrijk is als talent en vorm.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant