Oud-profwielrenner Jelle Nijdam met zijn gele trui bij het wielercafé ‘Parijs is nog ver’ in Doetinchem, waar op zondag 15 mei de Achterhoek Cyclo start en finisht. Foto: Luuk Stam
Oud-profwielrenner Jelle Nijdam met zijn gele trui bij het wielercafé ‘Parijs is nog ver’ in Doetinchem, waar op zondag 15 mei de Achterhoek Cyclo start en finisht. Foto: Luuk Stam Luuk Stam

Jelle Nijdam fietst graag mee in zijn eigen Cyclo

Sport

Toertocht vanuit Doetinchem draagt naam van voormalig gele truidrager

DOETINCHEM – Hij stapt nog altijd meerdere keren in de week op de fiets. Hoeveel keer precies? Drie keer? Vier keer? Voormalig profwielrenner Jelle Nijdam (58) denkt even na. “Nou, maak er maar vijf of zes keer in de week van”, zegt de Doetinchemmer. “Als het een beetje goed weer is en ik heb tijd, dan zit ik op de fiets. Ten eerste omdat het fysiek nog kan en omdat ik graag actief bezig ben. Daarnaast is het een uitlaatklep. Je hoofd leegmaken. Ik wil het zo lang mogelijk volhouden. En ik geniet elke keer weer van de omgeving hier.”

Door Luuk Stam

Door die omgeving lopen op zondag 15 mei de routes van de Jelle Nijdam Achterhoek Cyclo, georganiseerd door de Doetinchemse toerclub De Pedaleur. Vanaf wielercafé ‘Parijs is nog ver’ (Spinbaan 21c) in Doetinchem kunnen toerfietsers die dag starten voor routes van 90, 120 en 150 kilometer. Ook zijn er gravelroutes van 60 en 90 kilometer uitgezet. Voor de tweede keer draagt het geheel de naam van Nijdam, die eind jaren tachtig drie dagen de gele trui in de Tour de France droeg en zes etappes won. Ook won hij de Amstel Gold Race van 1988.

De in Brabant opgegroeide Nijdam verhuisde in 2008 naar Doetinchem, waar hij samenwoont met zijn vriendin Marion. Hij werkt als chauffeur voor de huisartsenpost. Zijn fietsrondjes op de weg zijn steevast zo’n 60 kilometer, vaak richting Doesburg en de Veluwe of richting Tolkamer. Maar hij stapt ook geregeld op de mountainbike: in het Montferland, op de Veluwe of op de routes van Lochem of Zelhem. Onderweg ziet hij steeds meer enthousiaste fietsers. “Zeker sinds corona is het fietsen een hype”, klinkt het. “En deze regio leent zich daar uitstekend voor.”

Dat zijn naam nu verbonden is aan een toertocht in zijn woonplaats, vindt Nijdam mooi. Na een gedwongen coronapauze zijn de leden van De Pedaleur vastbesloten om het evenement in de komende jaren uit te bouwen tot een klassieker. “Dat heeft tijd nodig, maar het heeft zeker potentie”, stelt Nijdam. “Je hebt hier een wielergebied met een breed scala aan mogelijkheden, dat door de rest van Nederland nog wat ontdekt moet worden. Zuid-Limburg is heuvelachtiger, maar qua diversiteit op fietsgebied is de Achterhoek vergelijkbaar.”

De routes van de wielertoertocht van de Achterhoek Cyclo lopen voor een groot deel door de gemeente Bronckhorst, veelal over rustige wegen in de buitengebieden en over een enkele

‘klassieke’ klinkerstrook. Na de nodige klimmetjes in het Montferland keren de fietsers weer terug in Doetinchem. Wie de gravelroutes fietst, gaat de oostelijke Achterhoek in. Deelnemers rijden over gravel- en zandpaden rondom onder meer Zieuwent en Zelhem.

Welke route Nijdam tijdens de Achterhoek Cyclo zelf gaat fietsen, daar is hij nog niet helemaal over uit. “Ik heb geen gravelfiets, maar die gravelroutes kun je ook op je mountainbike doen”, vertelt hij. “Dat lijkt me ook mooi. De vorige keer heb ik vrij anoniem meegereden. Ze kennen me vaak nog wel van naam, maar van gezicht? Dat is ook helemaal goed. Het wielrennen van nu volg ik wel, maar vaak alleen de laatste 20 kilometer. Mijn eigen fietsen gaat voor. Ik fiets zo’n 15.000 kilometer per jaar.”

Voor de toerfietsers in de Jelle Nijdam Achterhoek Cyclo verschillen de starttijden per afstand: de 90 kilometer start tussen 9.00 uur en 10.00 uur, de 120 kilometer tussen 8.30 uur en 9.30 uur en de 150 kilometer tussen 8.00 uur en 9.00 uur. Deelnemers aan de graveltochten kunnen starten tussen 8.00 uur en 10.00 uur. De deelnamekosten zijn voor alle routes hetzelfde: 5 euro, NTFU-leden betalen 4 euro. Er is Scan & Go aanwezig.


www.rtcdepedaleur.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant