Manon Nummerdor-Flier, journalist en oud-profwielrenster Marijn de Vries, Bas van de Goor en Michel Everaert (vlnr) praten over het naderende WK. Foto: Roel Kleinpenning

Manon Nummerdor-Flier, journalist en oud-profwielrenster Marijn de Vries, Bas van de Goor en Michel Everaert (vlnr) praten over het naderende WK. Foto: Roel Kleinpenning

Masterplan voor het volleybal in de Achterhoek

Sport

DOETINCHEM - Het volleybal in de Achterhoek kent een hiaat, namelijk een eredivisieploeg voor dames. De terugkeer van een dergelijk niveau is een van de dromen van oud-topvolleybalster Lonneke Sloetjes. Om onder meer dat doel te bereiken, is echter nog een lange weg te gaan, zo werd ook gisteren duidelijk tijdens de presentatie en ondertekening van het Achterhoeks Volleybal Masterplan.

Door Rob Weeber

Het masterplan staat voor het toekomstbestendig maken van het volleybal in de Achterhoek. In de afgelopen jaren, en zeker ook na de uitbraak van het coronavirus, is de Nederlander minder gaan sporten. Die daling was vooral bij de binnensporten te zien. De Nevobo (Nederlandse Volleybalbond) bijvoorbeeld verloor in 2020 zo’n 2 procent van de leden. Met het masterplan, geïnitieerd door Achterhoek in Beweging, hoopt men het tij te kunnen keren.

Drie pijlers
Donderdagavond werd het plan in het Graafschap College aan de Sportlaan in Doetinchem gepresenteerd onder leiding van avondvoorzitter en oud-wielrenster Marijn de Vries. Aanwezig waren volleybalbestuurders, afgevaardigden van de Nevobo, de provincie Gelderland en wethouders van de Achterhoekse gemeenten. Onder meer kwam lid van de werkgroep Masterplan en oud-volleybalinternational Sloetjes aan het woord. Zij bezocht de afgelopen tijd diverse van de circa zestig clubs in de Achterhoek met de vraag waar de knelpunten lagen. De generieke aandachtspunten die werden ‘opgehaald’, betroffen de uitvoering van de bestaande missie/visie van de clubs, de organisatiestructuur, de terugloop van vrijwilligers en de ledenaanwas. Op basis hiervan werden drie pijlers voor het masterplan geformuleerd: regionale ondersteuning van de clubs, inzet van professionals in samenwerking met ‘Superclubs’ en het houden van side events rondom het WK Volleybal Vrouwen dat vanaf 23 september in Nederland wordt gehouden.

Professionalisering
De professionaliseringwens van de clubs is overigens al langer een speerpunt van de Nevobo, vertelde ook programmadirecteur Michel Everaert. De bond wil in vier jaar tijd 75 clubs ondersteunen door middel van de inzet van professionals. Deze zogenaamde ‘Superclubs’ krijgen ook de taak om met omliggende clubs samen te gaan werken en zo de breedtesport te ondersteunen. Door over de grenzen van de eigen vereniging heen te kijken, komt er meer ruimte voor samenwerking en informatie-uitwisseling tussen alle clubs en worden betere voorwaarden voor talentontwikkeling geschapen. Het masterplan moet amateur- en professionele sport verbinden en uiteindelijk ook leiden tot betere prestaties van de individuele clubs. Het plan wordt ondertekend door verenigingsleven en politiek.

Het is de bedoeling dat het masterplan na de zomer wordt gestart. Er worden masterclasses en inspiratiesessies gegeven en clubs kunnen individuele hulpvragen indienen, bijvoorbeeld voor een procesgebeleider binnen de eigen club.

WK Vrouwen
De presentatie van het plan kwam op een goed gekozen moment. Met het WK Volleybal Vrouwen in het zicht (23 september tot en met 15 oktober) staat de sport sterk in de belangstelling. Gedeputeerde voor sport van de provincie Gelderland en ambassadeur Achterhoek in Beweging Jan Markink gaf aan bijzonder trots te zijn dat dertig Gelderse gemeenten de komst van het WK ondersteunden. Het wordt volgens hem een sportevenement dat groter is dan de komst van de Giro destijds. Overigens gaf hij eerlijk toe de gemeenten te hebben overgehaald met een ‘kleine’ geldelijke tegemoetkoming. Ook alle buitenlandse teams worden in de Gelderse gemeenten in de kost genomen. Achterhoek in Beweging herbergt vier landenteams.

Naast Jan Markink kwamen ook oud-volleyballers Bas van de Goor en Manon Nummerdor-Flier aan het woord. Zij maken deel uit van het organiserende team voor het WK. Van de Goor had al enige ervaring met de organisatie van een WK Beach Volleybal toernooi. Nummerdor-Flier was naar eigen zeggen al tijdens haar actieve carrière nieuwsgierig naar de organisatie achter een groot event. De avond werd besloten met een groepsfoto. Na afloop konden geïnteresseerden de oefeninterland van de volleybaldames tegen Frankrijk bijwonen in de SaZa Topsporthal.

De duimen gingen omhoog voor het Achterhoeks Volleybal Masterplan. Foto: Roel Kleinpenning
Lonneke Sloetjes aan het woord over het Achterhoeks Volleybal Masterplan. Foto: Roel Kleinpenning

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant