Er zijn activiteiten voor de hele fanatieke sporters en voor sporters die het wat rustiger aan willen doen. Foto: Karin van der Velden

Er zijn activiteiten voor de hele fanatieke sporters en voor sporters die het wat rustiger aan willen doen. Foto: Karin van der Velden

Spel- en sport-instuif 45 jaar

Sport

DIDAM - Het is dit jaar 45 jaar geleden dat de Spel- en sportinstuif in Didam werd opgericht. Voor 3 euro per keer sporten zo’n tachtig mensen met een verstandelijke beperking elke woensdag in de Muizenberg.

Door Karin van der Velden

Nico Elderhorst, destijds hoofd van de Christoffelschool, was de grote kartrekker. Voorzitter Dinie Alberts vertelt: “Uit de hele regio kwamen kinderen met een verstandelijke beperking naar de scholen in Didam. Er waren best veel voorzieningen, maar er was geen sport. Aanvankelijk kwamen er zo’n zestien deelnemers naar de woensdagavonden in Sporthal De Muizenberg. Nu zijn er soms zijn wel 80 deelnemers. Er is zelfs een Duitse ploeg. Dat er Duitse deelnemers zijn, is geen beperking voor de sporters. Ondanks dat ze elkaars taal niet spreken, hebben ze onderling wel contact.”

Dinie en Rosalien Polman vertellen over de activiteiten: “Er kan gevoetbald worden, dat doet eigenlijk een vaste groep mensen. Vier keer per jaar doen ze ook mee aan een voetbaltoernooi. In Didam organiseren we het toernooi dit jaar op 17 september, in Kampen, Doetinchem en Rees (Duitsland) worden ook toernooien georganiseerd. Er is basketbaltraining, geen echte wedstrijd, maar bijvoorbeeld gooien op de basket. En elke woensdag is er tafeltennis en badminton. De trampoline staat er altijd en deelnemers kunnen  schommelen op een grote mat. Soms wordt er gedanst, dan staat er weer een werpspel. Het hele jaar door gaat er een groepje rondom De Muizenberg wandelen. Als de klok in het voorjaar verzet wordt, begint het tandemfietsen. Er zijn activiteiten voor de hele fanatieke sporters en voor sporters die het wat rustiger aan willen doen of die door een lichamelijke beperking niet alles kunnen. We hebben zelfs een tillift, waarmee we bijvoorbeeld iemand uit de rolstoel op de schommelmat kunnen tillen. De buitenactiviteiten gaan door tot het vroeg donker is. Voor de sporters is het fijn dat er elke week vaste activiteiten zijn. Ze mogen alles, niets moet. Het is een instuif. Ze betalen 3 euro als ze komen. Wie niet komt, betaalt ook niet. Voor die 3 euro geven we ook een consumptiebon, dat stimuleert om even naar de kantine te gaan voor een kopje koffie.”

Ontmoeting, dat is een belangrijk doel. De jongste sporter is ongeveer veertien jaar, de oudste zo’n zestig jaar. Er zit geen bovengrens aan de leeftijd. Ze hebben onderling zoveel lol. Rosalien: “Als je voor het eerst komt, is het wel indrukwekkend. Dat horen we wel van nieuwe stagiaires. Maar de sfeer is altijd gemoedelijk. Er is een hele veilige omgeving.”

Vrijwilligers
“Onze meerwaarde is dat we zoveel vrijwilligers hebben”, zegt Dinie. “Dat zijn er wel zo’n vijfenveertig, sommigen lopen al wel dertig jaar mee. Ze helpen bij het opzetten van de materialen, begeleiden tijdens het sportuur en ruimen daarna op. Er zijn fietsvrijwilligers, die alleen in de zomer komen, maar anderen komen elke week. Iedereen probeert er te zijn op woensdagavond. Soms ben ik op woensdag weleens moe en heb ik geen zin om te gaan, maar als ik dan toch ga, krijg ik echt weer energie en kom ik met een fijn gevoel weer thuis.”
Rosalien coördineert de vrijwilligers. Zij kwam erbij toen ze achttien was: “Ik heb twintig jaar in de zorg gewerkt en ben toen het onderwijs ingegaan. De Spel en Sportinstuif is een leuke verbinding met het werk dat ik eerder deed. Dat de sporters me missen als ik er een week niet ben en dan vragen: waar was je vorige week en je komt volgende week toch wel weer? Die waardering doet goed. We heten sporters nu welkom aan de deur en wensen ze plezier. Dat vind ik zo leuk om te doen. Daarmee zijn we tijdens corona begonnen en het is ons zo goed bevallen dat we ermee doorgaan. Elke woensdag haast ik me naar de Muizenberg.”

Sportleiding
De vrijwilligers zijn over het algemeen wat ouder, maar het aantal jongeren groeit. Rosalien: “Zo is er een vrijwilliger van zestien, zijn oma was al vrijwilligster bij de Spel- en sportinstuif. Vervolgens kwam ook zijn moeder mee, dus nu lopen er op woensdagavond drie generaties.”
Dinie vult aan: “Professionele jonge mensen, die hier als vrijwilliger zijn, begeleiden de sporters. Bowien van Hameren en Youri Mom hebben samen de leiding, zij zijn midden twintig. En we hebben regelmatig stagiaires van het Graafschapcollege. Mensen die in de zorg willen gaan werken, kunnen hier ervaring opdoen.”

Feestelijk jubileum
Het jubileum viert Spel- en sportinstuif in juli. Dinie: “Op 6 juli hebben we een receptie voor genodigden. We hebben oud-bestuursleden uitgenodigd en de colleges van gemeentes waar de sporters vandaan komen. Die genodigden komen tijdens het sporten naar De Muizenberg, zodat ze ook zien wat er zo’n avond gebeurt. Op 16 juli is er een groot feest voor alle sporters en vrijwilligers.”

Stichting Vrienden van
Om de contributie op 3 euro te kunnen houden, wordt nu de Stichting Vrienden van Spel- en sportinstuif ‘De Liemers’ opgericht. De stichting zal zich inzetten om sponsoren en donateurs te werven. Rosalien: “Alles is duurder geworden, maar de inkomsten van onze sporters zijn niet omhoog gegaan. We willen de drempel laag houden, mensen met een beperking moeten onbeperkt kunnen sporten. Met die financiële middelen kunnen we kosten van vervoer betalen, maar ook nieuwe materialen aanschaffen.”


sportinstuif-liemers.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant