Mentale kracht van de sporters staat bij Team Derijks centraal tijdens de training van kickboksers. Foto: Karin van der Velden

Mentale kracht van de sporters staat bij Team Derijks centraal tijdens de training van kickboksers. Foto: Karin van der Velden

Werken vanuit de mens, kampioen worden is minder belangrijk

Sport

DIDAM - In de voorbereiding naar het Kickboksgala dat op 2 juli in Zutphen plaatsvindt, staat mentale kracht van sporters centraal. Met ademhalingstechnieken traint Willem Derijks zijn team om rustig te blijven.

Door Karin van der Velden

In zijn lange kickbokscarrière zag Derijks dingen gebeuren die hij tijdens zijn lessen anders doet. “Ik maakte mee dat je als nieuweling vooral veel klappen kreeg, daar werd je sterk van. Bij de start van de les stelt iedereen zich op in een linie, het gebeurde dat de beste rechts zat en de nieuweling zat links. Bij ons zit je door elkaar of je nu heel goed bent of iets minder. Iedereen is gelijk. Recreant of wedstrijdvechter, dat maakt niet uit. In Team Derijks trainen de wedstrijdvechters ook met de recreanten. Ik heb ze nooit gevraagd om dat te doen, maar daardoor is in de groep wel iets bijzonders ontstaan. Op dinsdag is van 7 tot 8 beginnersles bij Aerofitt in Didam. De gevorderden komen dan om met de beginners te trainen. Daarna hebben ze zelf een uur techniektraining.”

Team Derijks werd zeven jaar geleden opgericht. Inmiddels volgen zo’n driehonderd leden lessen kickboksen bij Aerofitt in Didam, Duiven en Hengelo (Gld). “Er zijn inmiddels drie trainers en binnenkort komt er nog een bij. Ik geef zelf nog steeds de meeste lessen. Bokszak- en padstraining, jeugdlessen en techniek. Er zijn wedstrijdvechters en recreanten, voor mensen met overgewicht hebben we speciale beginnerslessen.”

Iedereen mag meedoen. Derijks gaat steeds uit van de kracht die de mensen hebben. “In het team hadden we een meisje dat nog maar 10% zag en iemand met een lamme arm. Dan passen we de gewoon training aan. Er trainen ook een paar boksers bij ons, die willen niet trappen. Niet de benen gebruiken, maar wel de armen. Zij krijgen dan aangepaste oefeningen.”

Wedstrijden
Vier wedstrijdvechters bereiden zich nu voor op het Kickboksgala dat op 2 juli in Zutphen plaatsvindt. Derijks: “Soms zie je kickboksers die uren van tevoren ingetapet worden. Ze lopen lang voor de wedstrijd opgefokt rond. Dan verbruiken ze onnodig energie. Wij kijken samen naar de andere wedstrijden en een half uurtje van tevoren gaan we de deelnemers rustig klaarmaken voor de wedstrijd. Met ademhalingstechnieken probeer ik de vechters mentaal rustig te houden voor ze de ring in gaan. Tijdens het warmstoten let ik op de ademhaling en tussendoor controleren we de hartslag. Is die te hoog, dan doen we weer een ademhalingsoefening. Tijdens de trainingen schenk ik ook heel veel aandacht aan het doorademen. Niet ademen op je stoot, je kunt snel stoten en gelijktijdig diep in- en uitademen. Tijdens een gala deed een keer een jongen mee met autisme, die boden we heel veel structuur. Hij leerde hoe hij zijn agressie om kon zetten in kracht. We werken vanuit de mens, kampioen worden is minder belangrijk.”

Het Kickboksgala start om 17.00 uur. Team Derijks is om 15.00 uur aanwezig. “De deelnemers worden gewogen en gaan langs een arts waar ze een controle krijgen. Als alles ok is, wordt het wedstrijdschema bekend gemaakt. De voorbereiding voor de wedstrijd is per persoon verschillend. Het opwarmen doen we bij iedereen, maar de mate waarin verschilt. De een wil graag dat je heel veel praat, de ander wil juist rust hebben. Ademhaling controleren doen we ook weer bij iedereen. We zijn met drie begeleiders, ikzelf, een assistent-trainer en een verzorger. We hebben alle drie een eigen taak maar gaan altijd met z’n drieën met de deelnemer naar de ring. Ik loop met de vechter naar het midden. De scheidsrechter legt uit wat wel en niet mag. Dan lopen we samen terug naar de hoek waar gestart wordt. De deelnemers vechten op 2 juli drie rondes van anderhalve minuut. Als ik zie dat mijn vechter het niet gaat redden, gooi ik de handdoek in de ring. Ik bepaal wanneer ze stoppen om te voorkomen dat een vechter er iets aan overhoudt. Zo gaan ze de volgende keer weer met plezier de ring in.”

Respect is de basis
“Kickboksen is een sport waar je met geweld bezig bent. Respect en weten wat je doet is daarbij heel belangrijk. Buiten de ring wordt er niet gevochten. Doe je dat toch, anders dan verdedigen, dan heb je bij mij een uitdaging. Kickboksen heeft misschien een bepaalde reputatie, maar ik zie minder gedoe bij een gala dan bij een gemiddelde voetbalwedstrijd. Als politieman heb ik tegen mensen gevochten die ik als crimineel kende. Er zijn criminelen die kickboksen, maar ook heel veel politiemensen. Je kent elkaar, je weet het van elkaar. Maar in de sport heb je respect voor elkaar, dan valt dat deel gewoon weg.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant