Titelverdediger Nico van Zoghel kan goed met druk omgaan. Foto: Karin van der Velden

Titelverdediger Nico van Zoghel kan goed met druk omgaan. Foto: Karin van der Velden

Titel- en oud-doel-verdediger Van Zoghel hoopt op beter weer en veel druk op ‘Keppelse’

Sport

DIDAM - “Het Montferlands Golftoernooi is eigenlijk een jaarlijkse reünie”, zegt Jurgen Straatsma, een van de bestuursleden van de stichting die dit evenement organiseert. “Iedereen die iets met Montferland te maken heeft, is op 26 juni welkom om te komen golfen. Of je er nu woont, gewoond hebt, op school hebt gezeten of er je bedrijf hebt. Naast de wedstrijd is gezelligheid belangrijk, het weerzien met bekenden. We halen elk jaar oude koeien uit de sloot, over het algemeen ook nog dezelfde oude koeien. Wat dat betreft is het golftoernooi vergelijkbaar met de kermis. Mensen komen elk jaar vanuit het hele land om dit evenement mee te maken. Na afloop is er een nazit bij Hole 19, waar we samen barbecueën.”

Door Karin van der Velden

Vorig jaar won Nico van Zoghel het Diems Golftoernooi, zoals het toen nog heette. Als hij zijn titel verdedigt, is hij 80. Zijn geheim: “Je hoopt altijd dat mensen die graag kampioen willen worden, zichzelf onder druk zetten. Met die druk kan ik goed omgaan. Dat topsportbloed zit erin, dat fanatisme zit erin.” Van Zoghel was doelman van onder andere GA Eagles en De Graafschap en (keepers)trainer van De Graafschap en Vitesse. Hij is bovendien de keeper, die de meeste doelpunten scóórde in de historie van de eredivisie. Hij heeft maar liefst zeven (!) eredivisietreffers gemaakt. “In 1998 ben ik gaan golfen. Ik had weleens een clinic meegedaan en wilde mijn GVB (golfvaardigheidsbewijs) halen. De sport pakte me. Als ik bij de golfbaan wegreed, dacht ik al wanneer mag ik weer?” 

Straatsma herkent het: “Bij golf zijn er twee uitersten. Je wordt gegrepen of je vindt het helemaal niets. Het is technisch een moeilijke sport. Je moet er uren insteken, wil je er goed in worden.” Van Zoghel nam na de tien lessen voor het GVB nooit meer les: “Maar ik kijk wel heel veel naar golf. Ik heb geleerd hoe ik bewegingen moet analyseren. En als je met jongens speelt die beter zijn, dan steek je daar heel veel van op.” 

Afzwaaier
Straatsma: “Professionals slaan driehonderd meter en nog recht ook. Wij zijn blij met tweehonderd meter, maar dan raken we door een afzwaaier ook nog weleens een bal kwijt.” Van Zoghel: “Die ballen worden dan wel weer door een ander teruggevonden. Ik speel met golfballen met het Primera-logo erop, met een verloren bal maak ik dus reclame voor het bedrijf van Jurgen. Het zijn ook nog eens hele goede golfballen.” Straatsma: “Golf is een geweldig spelletje. Je loopt op de mooiste plekken, op prachtige banen.” Van Zoghel vult aan: “Het is rustgevend en als je ouder wordt, blijf je fit. Tijdens een rondje van 18 holes loopt je tussen de 10 en 12 kilometer.”

Verschillende niveaus
Van Zoghel heeft een handicap van 8.1. “Dat betekent dat ik minder slagen krijg om de bal in de hole te spelen.” Straatsma is gezien het aantal keren dat hij speelt tevreden met een handicap van 18.4. “Omdat het goede spelers door een handicap moeilijk gemaakt wordt, blijft het leuk om met mensen van verschillende niveaus tegen elkaar te spelen. Ook beginnende spelers zijn daarom welkom bij het Montferlands Golftoernooi. De organisatie doet vooral een beroep op vrouwen om mee te doen. De stichting is blij dat Linda Kurvers tot het bestuur is toegetreden, zij kan specifiek de vrouwen in haar netwerk aanspreken.”

Bar en boos
Het evenement is goed georganiseerd, nu nog hopen op mooi weer. Van Zoghel weet het nog dat het weer vorig jaar bar en boos was: “Het was een bui van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Als je puur voor de lol loopt, zou je stoppen. Dat we zelf nat worden is niet zo erg, maar we houden de spullen graag droog. We liepen dan ook met een paraplu op de golfkar, en die kar waaide af en toe zelfs gewoon om.”

De organisatie heeft, na het succes van vorig jaar toen er 58 deelnemers waren, besloten het evenement breder te trekken. De naam werd veranderd van Diems Golftoernooi veranderd in Montferlands Golftoernooi. Er werd een stichting opgericht, en er werd met de Keppelse Golfbaan een contract voor vijf jaar afgesloten. Er kunnen nu 72 mensen meedoen op 18 holes. Deelnemers kunnen zich individueel of als flyte (groepje van vier) aanmelden. Het golftoernooi is voor het eerst in juni, de organisatie hoopt dat het weer dan beter is dan in september. De eerste aanmeldingen zijn al binnen.

Meer informatie is te vinden op montferlandgolfevents.nl/montferland-golftoernooi. Wie mee wil doen, kan zich hier aanmelden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal