Tonny Hendriksen in de nieuwe fietsoutfit van Bergh in het Zadel. Foto:Marlous Velthausz

Tonny Hendriksen in de nieuwe fietsoutfit van Bergh in het Zadel. Foto:Marlous Velthausz

Peloton fietst magisch bedrag binnen

Sport

’s-HEERENBERG - Stichting Bergh in het Zadel is aan het aftellen. Nog een paar dagen en dan vertrekken een recordaantal van 88 getrainde fietsers met tweeëndertig begeleiders naar Duitsland om daar acht dagen lang van de ene Hanzestad naar de andere Hanzestad te fietsen. Dit allemaal om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het KWF fonds.

Door Marlous Velthausz

Het hoofddoel van de Stichting Bergh in het Zadel is om geld in te zamelen voor de bestrijding van kanker. Met het geld dat Stichting Bergh in het Zadel inzamelt, adopteert ze iedere vier jaar een nieuw wetenschappelijk onderzoeksproject naar kanker. Iedere renner moet zorgen voor minimaal €1500 sponsorgeld en voor eigen voorziening, zoals slaapplek, eten en drinken en de nieuwe fietskleding betalen ze nog eens €900. De sponsorteller van de website van Bergh in het Zadel is de magische grens van 1 miljoen euro inmiddels al gepasseerd.

Klaar voor de start
Zaterdagmorgen 13 mei geeft de burgemeester van Montferland, Harry de Vries, om 8.00 uur het startschot. Vanaf het Stadsplein in ’s-Heerenberg verlaten de renners dan ’s-Heerenberg en via Gendringen en Bocholt gaan ze Duitsland in. Om een te groot peloton te voorkomen, zullen de renners in groepen gaan fietsen. Na een paar stops en een lunch onderweg fietsen ze door naar Bad Bentheim waar ze na 165 km aankomen om te overnachten.

Een van de deelnemende wielrenners is de zestiger Tonny Hendriksen uit Stokkum. Hij fietst al vanaf de eerste tocht in 1990 mee. Het is dit jaar al voor de tiende keer dat hij weer van de partij is. Hendriksen vertelt: “Fietsen vind ik fijn en ik kan dit nu mooi samen combineren om geld in te zamelen voor het goede doel. Ik heb het van dicht bij meegemaakt, mijn schoonmoeder is aan die vreselijke ziekte overleden. Fietsen is mijn hobby geworden of misschien kun je het ook wel een uit de hand gelopen verslaving noemen.”

“Iedere morgen sta ik om zes uur op en fiets dan naar mijn werk in Borculo. Op het werk kan ik me douchen en om 8.00 uur zit ik vervolgens achter mijn bureau. Ik ben juridisch adviseur bij de gemeente Berkelland. Het is prachtig dat ik fietsen kan combineren met mijn werk. Tegen de avond fiets ik weer heerlijk terug naar huis. Op deze manier train ik dagelijks al 82 kilometer.”
Hendriksen vertelt verder: “Het is gezellig om met zo’n stel fanatieke fietsers op stap te gaan. Meestal overnachten we in een herberg en kunnen we daar zelf onze wielerkleding wassen in de wasbak. De organisatie zorgt ervoor dat ze een paar centrifuges bij zich hebben waar we de kleding dan in kunnen drogen. Omkleden, douchen en eten en dat met meer dan 100 personen. Je moet dan ook in de rij staan voor de warme hap. Maar het schept een band want je trekt 8 dagen met elkaar op. Je moet wel in een goede conditie zijn om ’s avonds ook nog gezellig een biertje met elkaar te drinken.

De reis vervolgt
Wanneer de renners de eerste morgen samen wakker worden, vindt het ontbijt plaats. Daarna zullen ze vertrekken naar de volgende Hanzestad: Osnabrück. Dag 3 is van Osnabrück naar Peterhagen, gevolgd door een rit naar Höxter. Dag 5 trekt de karavaan naar Gottingen en een dag later naar Paderborn. Op de voorlaatste dag wordt er gefietst naar Lünen en precies een week na de start wordt het peloton, rond 15.00 uur op het Stadsplein, weer verwacht in ’s-Heerenberg. De renners hebben dan iedere dag gemiddeld 130 km achter de kiezen, met in totaal ruim 1100 km en 10.000 hoogtemeters.

Hendriksen besluit: “Ik heb me voorgenomen dat dit mijn laatste tocht is. Na 10 keer mee te hebben mogen doen, wil ik graag plaatsmaken voor verjonging in de groep.” Dit jaar zullen voor de eerste keer drie jeugdigen fietsers meerijden. Ook Wes Radstake (17), Ids Elshof (22) en Wes Koster (18) zijn vastbesloten om de finish in de kasteelstad te halen.

Bent u geïnteresseerd of wilt u ook nog doneren? Dat kan via


berghinhetzadel.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal