Joey Bakker (links) en de dertienjarige Jurre doen even een 'voetklem' in de nieuwe obstakels van de Primates. Foto: Karin van der Velden
Joey Bakker (links) en de dertienjarige Jurre doen even een 'voetklem' in de nieuwe obstakels van de Primates. Foto: Karin van der Velden

‘De Primates’ verhuizen naar Didam

Sport

DIDAM - Survivalvereniging Primates traint vanaf 3 september in Didam. Bij DVC’26 wordt nu 10 duizend vierkante meter ingericht met obstakels. Werken aan kracht, snelheid en uithoudingsvermogen door te klimmen en te rennen: een sport die iedereen op een eigen niveau kan beoefenen. 

Door Karin van der Velden

“De sport is ontstaan uit een soort vossenjacht die in de landerijen in de Achterhoek werd georganiseerd”, vertelt Joey Bakker. Hij is sinds 2017 eigenaar van Primates. “Mensen met een doek die in een sterke geur was gedrenkt, renden door het bos naar een eindpunt. Zij werden achtervolgd door honden. Wie het eerst de finish haalde, won de wedstrijd. De honden werden weggelaten en er kwamen hindernissen. Die waren in het begin hoog en lomp. Dat is nu wel anders, de Survivalrun Bond Nederland onderwerpt de obstakels aan een strenge keuring.”

Een fijne opstart
De Primates trainden vanaf 2007 naast Bent Sport in Zevenaar, daar hadden ze duizend vierkante meter tot hun beschikking. “Dat was een hele fijne opstart, maar we groeien en het was nu tijd om verder te kijken. We bestaan nu zes jaar en zijn in die tijd gegroeid van zo’n dertig tot honderd leden. En we groeien nog steeds. Survivallen is een sport die in de natuur thuishoort, dat vinden op deze locatie.”

De naam Primates is gekozen omdat primaten een groep zoogdieren is waar mensapen, maar ook mensen toe behoren. Het survivallen is een sport waarbij je je behendig van het ene naar het andere toestel beweegt. De mensaap is de diersoort die dat het beste kan. “Het is een sport die iedereen kan beoefenen. Onze leden variëren in leeftijd van zes tot zestig plus. Ook iemand met overgewicht en een slechte conditie kan instappen.”

Trainingen
Bij de Primates trainen kinderen vanaf zes jaar oud samen met hun ouders, op zondagochtend is er de ouder-kind survivalrun. Kinderen vanaf acht jaar en ouder kunnen alleen trainen. De trainingen voor volwassenen beginnen vanaf vijftien jaar. Joey: “We trainen op kracht, snelheid en uithoudingsvermogen. Bij elke training ligt de focus op een ander aspect. Techniek is altijd de basis.”

De eigenaar vervolgt: “We beginnen met een goede warming-up, werken altijd aan techniek en na een challenge is er een cool down. ‘Core stability’ is heel belangrijk. We trainen buik, heupen en rug. Dat is er ook allemaal op gericht om blessures te voorkomen.”
Bij deze sport gebruik je alle spieren. “Je werkt met je eigen lichaamsgewicht en leert je lichaam goed kennen. Het is heel goed voor je motoriek. Iedereen zou het eens moeten proberen. Of het iets voor je is, kun je namelijk pas bepalen als je het hebt gedaan. Ook al denk je dat je dit niet kunt, iedereen kan wel iets - we beginnen laagdrempelig.

Kinderfeestjes en bedrijfsuitjes
Joey organiseert ook activiteiten voor groepen. “We bieden ook kinderfeestjes en bedrijfsuitjes aan en trainen andere sportverenigingen. Dan zijn de activiteiten echt gericht op teambuilding. Naast survivallen kun je boogschieten en we leren kinderen bijvoorbeeld hoe ze veilig, in een vuurpot, een vuurtje kunnen stoken. Dat noemen we bushcraft. Daarnaast bieden we met archery tag - een soort trefbal met pijl en boog - en Highland games activiteiten in spelvorm aan.”

Terrein inrichten
Het terrein achter de voetbalvelden van DVC’26 wordt nu ingericht. Joey krijgt daarbij gelukkig veel hulp. “De sport is heel relaxed, ik vind saamhorigheid heel belangrijk. Mensen helpen elkaar als een team. We krijgen hier straks een overkapping waar we na de training gezellig bij elkaar kunnen zitten. De drank en zo regelen we via DVC’26. De Primates zijn ook al aangesloten bij Open Club de Nevelhorst. We werken op een hele fijne manier samen.”

Open dag
De Primates organiseren op 3 september van 11.00 tot 14.00 uur een open dag aan Vincwijcweg 12 in Didam. “We laten zien wat de sport survival run inhoudt. Mensen kunnen het zelf proberen, we organiseren ook een challenge voor de bezoekers. In sportkleding komen is aan te raden, maar het hoeft natuurlijk niet. Bezoekers kunnen ook boogschieten en wat andere spelletjes doen. Leden van de Primates zorgen voor goede begeleiding. Iedereen die gegevens op een kaartje achterlaat, maakt kans op een maand gratis sporten.”

www.primates.nl/didam

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal