Burgemeesters, vrijwilligers en wethouders bij de grensovergang bij Gendringen. Foto: Roel Kleinpenning

Burgemeesters, vrijwilligers en wethouders bij de grensovergang bij Gendringen. Foto: Roel Kleinpenning

Zesde Smuggeltocht houdt herinneringen levend

Sport

REGIO – Burgemeesters, wethouders, vrijwilligers en andere betrokkenen uit de grensgemeente Oude IJsselstreek, Montferland, Zevenaar, Emmerik en Isselburg hebben vol enthousiasme een officiële aftrap gegeven voor de zesde ‘Smuggeltocht’. Deze fietstocht vindt plaats op zondag 10 september en is niet ‘zomaar’ een fietstocht.

Door Walter Hobelman

“Elke twee jaar wordt de tocht gehouden”, vertelt Christa van Dee, die als ’ontgrenzer’ betrokken is bij de organisatie. Voor de zesde keer organiseren culturele instellingen in het gebied van Emmerich am Rhein, Montferland, Oude-IJsselstreek, Isselburg en Zevenaar deze unieke fietstocht, waar iedereen aan kan deelnemen. De deelnemers kunnen kiezen uit twee vernieuwde en grensoverschrijdende routes via oude grensovergangen in de regio.

Smokkelen is van alle tijden. Tot op de dag van vandaag proberen smokkelaars grenswachten te slim af te zijn. ‘s Nachts via talloze sluiproutes, overdag verborgen in allerlei voorwerpen. Smokkelverhalen van vroeger en nu, verhalen die al vaker zijn verteld en nog steeds verteld moeten worden. Die verhalen komen tot leven tijdens de Schmuggeltocht. “Smokkelen is bij de jongere generatie nauwelijks meer bekend”, weet wethouder Ben Hiddinga van Oude IJsselstreek. “Zelf ken ik wat verhalen van vroeger maar het zegt jongeren anno nu erg weinig. Het is goed om deze herinneringen aan een andere tijd levend te houden.”

Op 10 september kan er vanuit diverse locaties gestart worden met de fietstocht die twee varianten kent. De versie ‘west’ voert langs Emmerich, Didam, ’s Heerenberg en Zevenaar. Versie ‘Oost’ brengt de deelnemers naar onder andere Anholt, Ulft, Emmerich en ’s Heerenberg. De route loopt via de zogeheten ‘knooppunten’ waarbij onderweg verschillende activiteiten zijn te bezoeken. In de bibliotheek in Didam kan men bijvoorbeeld genieten van een gratis kop koffie of thee, en ondertussen de presentatie van historische grensovergangen bekijken en de ansichtkaarten van Jan Bolder. In het Rheinmuseum in Emmerich kan men meer te weten komen over de geschiedenis van de stad Emmerich, de Rijnscheepvaart, verkeerswegen en de visserij en de tentoonstelling van Ole West: ‘vuurtorens wijzen ons de weg’ bezoeken Ook hier kan men genieten van Kaffee und Kuchen. Ook de St. Kerspelkerk in Netterden is geopend. De Emmerikseweg loopt hier over in het Walburgisplein waar meerdere (Rijks)monumenten te vinden zijn. De Sint Walburgiskerk, daterend van rond het jaar 1200, is er daar een van. De kerk is geopend en een bezichtiging waard. Het volledige aanbod aan activiteiten is te vinden op de website (zie hieronder).

Er kan gestart worden tussen 10.00 en 14.00 uur op verschillende locaties Voor slechts 5,00 euro per persoon ontvangt men een route, een smokkelpaspoort en smokkelwaar. Onderweg loopt men de kans commiezen tegen te komen die op zoek zijn naar die smokkelwaar. Kinderen betalen een bijdrage van 2,50 euro. Aanmelden vooraf is niet nodig. Op alle startlocaties is koffie en thee verkrijgbaar en er zijn elektrische oplaadpunten aanwezig. Er dient contant betaald te worden.

Tijdens de fietstocht zijn er allerlei activiteiten te beleven tot 16.00 uur, zoals het bekijken van oude films en ansichtkaarten en zelfs meedoen aan diverse leuke quizzen. Vanaf 14.00 vindt de Day of Peace bij Schlösschen Borghees plaats. Het smokkelpaspoort geeft deelnemers tevens gratis toegang tot enkele bezienswaardigheden, zoals ‘t Raethuys en het Stadsmuseum in ’s-Heerenberg, het Rheinmuseum, de molen in Elten en het Heimathaus. Kinderen kunnen deze dag hun kleurplaat inleveren en leuke prijzen winnen. Deze kleurplaten zijn vanaf heden te verkrijgen bij het Barghse Huus in ’s-Heerenberg, de deelnemende bibliotheken en musea en bij de Tourist Info Centra in Emmerich en Elten.

Meer informatie over de startlocaties en de activiteiten zijn te vinden op deze website.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal