Vanuit Didam gaan deze Didammers elke vrijdag zwemmen in 's-Heerenberg. Foto: Karin van der Velden
Vanuit Didam gaan deze Didammers elke vrijdag zwemmen in 's-Heerenberg. Foto: Karin van der Velden

‘Fijn zwembad, stond het maar in Didam’

Sport

DIDAM - Sinds de sluiting van De Hoevert gaat een groep mensen wekelijks zwemmen in ‘s-Heerenberg. Geen ideale oplossing, iedereen zou liever op de fiets of lopend naar het zwembad gaan. “Het is een fijn zwembad, maar een middagje zwemmen is wel duur.”

Door Karin van der Velden

Elke vrijdag gaat een groep Didammers zwemmen in ‘s-Heerenberg. Daarbuiten gaan nog wat kleinere groepjes wekelijks de bult over. “We hebben mazzel dat Tonnie Gerritsen elke week wil rijden”, zegt mijnheer Wolterinck. “Je bent eruit, je beweegt en je spreekt nog eens andere mensen. Voor sommige bejaarden is het te moeilijk om helemaal hiernaar toe te rijden.” Geert Kuppens zegt dat het voor hem echt een wekelijks uitje is.

Tine Ewald: “Er wordt op sportgebied van alles gedaan voor ouderen, maar als je ouder bent, is het juist fijn om in het water te bewegen. Zwemmen kun je echt tot op hoogte leeftijd blijven doen.” Wolterinck vult aan: “Ook al beweeg je niet, dan blijft het water je masseren. Zelfs als je geblesseerd bent, kun je in het water blijven bewegen. Het is jammer dat mensen die zelf niet oud zijn daarover moeten beslissen.”

Eerder naar de huisarts
Wolterinck voelt zich in de steek gelaten door de gemeente: “Bejaarden melden zich nu eerder bij de huisarts, omdat ze geen beweging meer krijgen. En het is niet alleen de beweging die ze moeten missen. We gingen elke week met een grote groep zwemmen, daarna koffiedrinken en kaarten. De winnaar moest trakteren, haha. Op een gegeven moment waren er meer dan twintig mensen. Sommigen kwamen ze met hun rollator naar het zwembad lopen.”


Tineke Weiland vertelt: “Het verbindt onderling om samen te zwemmen. Het kaartspel dat we speelden was UNO. Hier doen we dat niet meer. We zaten in de Hoevert na afloop alleen met onze groep. Alles stond voor ons klaar na het zwemmen. Ze waren blij dat we in de koffiehoek gingen zitten, want er werd te weinig gebruik van gemaakt. Het is zo leuk dat je elkaar in het water ziet en daarna nog wat gezelligs doet.

Veel faciliteiten
Iedereen is het erover eens dat ‘s-Heerenberg een fijn zwembad heeft, met veel faciliteiten. Tineke: “Er zijn meerdere baden. Het ondiepe bad is 30 graden, het diepe bad 29 graden. Bij het ondiepe bad kan de vloer in hoogte versteld worden. En je kunt in de zomer ook nog van binnen naar het buitenbad. En er is een glijbaan.” Tine doet op woensdag wateraerobics in het ondiepe bad. Hoan Tran weet dat dit bad ook wordt gebruikt voor zwemles. Met zijn 41 jaar is hij de jongste in het gezelschap, de anderen zijn allemaal boven de zeventig. Hoan zwemt elke vrijdag met een flinke snelheid 50 baantjes. De anderen hebben daar veel respect voor.

Wolterinck vindt het fijn dat er altijd toezicht is. “Het is een heel fijn zwembad. We zouden het wel willen oppakken en in Didam neerzetten.” Tine Ewald vertelt dat ze een verzoek deed en dat werd snel ingewilligd: “In het diepe bad waren hele smalle trapjes, het kostte moeite om in en uit het bad te klimmen. Ik heb dat in een brief gemeld en er is vervolgens een ‘luie trap’ gemaakt die het makkelijker maakt.” Tineke vult aan: “Dit is een multifunctioneel gebouw. Erboven zijn appartementen.”


Een flinke prijs
Toch is er ook kritiek. Het zwemmen in ‘s-Heerenberg is best wel duur. Tineke: “Je betaalt per bezoek 7,95 euro entree, binnenkort gaat de prijs omhoog naar 8,50 euro. Wij hebben nu nog geluk dat we van een aanbieding gebruik konden maken. Veertien keer zwemmen voor de prijs van tien. We betalen ook voor andere voorzieningen, er is hier een sauna, Turks stoombad en je mag de sportfaciliteiten gebruiken. Maar wij willen alleen maar zwemmen!” De gemeente Montferland betaalt tot 2030 jaarlijks een exploitatiebijdrage.

Er zijn ook mensen die in Zevenaar gaan zwemmen, dat is dichterbij. Volgens Tineke is het er erg druk. “Je wilt ook niet met de stroom mee rondjes zwemmen!” Het zwemmen is er wel veel goedkoper. Voor een uur zwemmen betaal je 4,60 euro en je kunt een kaart nemen waarmee je twaalf keer kunt zwemmen voor de prijs van tien keer. In Zevenaar betaal je voor de andere faciliteiten apart.”
Terwijl er een groep kinderen binnenkomt, vertelt de groep dat ze het zo jammer vinden dat kinderen uit Didam niet meer in hun eigen woonplaats zwemles krijgen. “Zij moeten nu naar Zevenaar of Doesburg.”

Tine Ewald heeft weleens voorgesteld dat de gemeente middelen beschikbaar stelt om het zwemmen over de bult toegankelijker te maken voor iedereen:  ”Het zou fijn zijn als er regelmatig een busje vanuit Didam naar het zwembad in ‘s-Heerenberg rijdt. En misschien kan de gemeente helpen om de entreeprijs te verlagen.”

Voor de groep Didammers die nu in ‘s-Heerenberg zwemt, hoeft er geen wedstrijdzwembad te komen, het mag best wat minder. Het voordeel van een 25 meter bad is wel dat je er fijn baantjes kunt trekken. Dat er een nieuw zwembad komt, zien ze er niet van komen. Tine: “Als er ooit besloten wordt om nieuw te bouwen, staat het zwembad er ook niet binnen een jaar. Dan is het maar hopen dat we het nog meemaken.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal