Ingrid Welling, voorzitter van Showdownvereniging Bon-Bini, achter de speeltafel. Foto:  Marthe de Cruijff
Ingrid Welling, voorzitter van Showdownvereniging Bon-Bini, achter de speeltafel. Foto: Marthe de Cruijff

Verenigingstoernooi bij Showdownvereniging Bon-bini

Sport

WEHL - De bal vliegt zo snel over de tafel dat je ‘m nauwelijks ziet. Showdown wordt vooral beoefend door mensen met een visuele beperking. Door te luisteren hoe de bal rolt, kunnen toppers in deze sport de bal met een snelheid van 185 km per uur feilloos in het net aan de overkant slaan.

Door Karin van der Velden

Het jaarlijkse toernooi van Bon-Bini is op zondag 26 november van 10.00 tot 16.00 uur bij het Koningin Beatrixcentrum (KBC) in Wehl. Toeschouwers zijn welkom, de entree is gratis. Nadat Café Bon-Bini, het onderkomen van de showdownvereniging, in april afbrandde, was de toekomst even onzeker. Speeltafels en al het spelmateriaal ging verloren. Gelukkig mocht de club een showdowntafel lenen van een zustervereniging uit Apeldoorn en konden ze een plekje huren in het KBC: “Dat is dan het ons kent ons in Wehl”, vertelt voorzitter Ingrid Welling. “Inmiddels is er een nieuwe tafel gekocht, de tafel uit Apeldoorn blijft in gebruik tot er geld is voor een tweede. Daarvoor zoeken we sponsoren. Een tafel kost 2150 euro.”

Voor het toernooi komen verenigingen uit Apeldoorn, Zeist en Den Bosch naar Wehl. En er komt een groep uit het Belgische Mol, waarmee de sporters uit Wehl een bijzondere band hebben. Deze keer doen alleen mensen met een visuele beperking mee. Toch draagt elke speler een geblindeerde bril, mensen die nog beperkt zicht hebben, hebben dan geen voordeel. Ingrid: “Er hebben zich 21 deelnemers ingeschreven, iedereen speelt voor zichzelf. De wedstrijden gaan volgens het best-of-three systeem. Wie twee sets wint, wint de wedstrijd. Deelnemers worden verdeeld in poules, in de tweede ronde spelen degenen die op de eerste, tweede en volgende plaatsen zijn geëindigd tegen elkaar.”

Bon-Bini is dringend op zoek naar een of twee scheidsrechters. “We zijn een vereniging met veertien leden en hebben maar één scheidsrechter. Dat is echt te weinig. Om scheidsrechter te worden, moet je kunnen zien. Het spel leer je op woensdagavond bij ons. Het is ook fijn als je even helpt met het opzetten van de tafel en de bal terugvindt als die uit de tafel schiet. Wie wil, kan uitgroeien naar de landelijke competitie en zelfs internationaal.”

Madelinde van der Giessen is sinds twee jaar scheidsrechter. “Een vriend van mij doet aan showdown en via social media zag ik regelmatig berichten voorbijkomen, waarin scheidsrechters worden gezocht. Ik was benieuwd naar de sport en ging een avondje kijken. Het werden al snel een paar avonden, ik werd gegrepen door de sport en zo ging letterlijk en figuurlijk het balletje rollen.”
Het is volgens haar een sport die eigenlijk iedereen kan beoefenen. “Je bent gelijk omdat je allemaal een geblindeerde bril op hebt. De snelheid is voor een scheidsrechter wel heel uitdagend.”

Wie interesse heeft om scheidsrechter te worden of financieel wil bijdragen aan een nieuwe tafel, kan contact opnemen met Ingrid Welling: info@showdownbonbini.nl.


showdownbonbini.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal