Henk Hunting, dochter Diana en Willemien Hunting. Foto: Roel Kleinpenning
Henk Hunting, dochter Diana en Willemien Hunting. Foto: Roel Kleinpenning

Een dansje op het 25-jarig bestaan van de Cripple Creek linedancers

Sport

BRAAMT - 25 jaar geleden deden velen het: linedancen. Wilhelmien Hunting (78) was ook direct om toen ze het ongeveer een kwart eeuw geleden zag in Valkenburg. “Het was destijds een hype, maar ik vond er toen nog niks aan”, zegt Henk Hunting (80). Het echtpaar is al 58 jaar getrouwd en vierde onlangs het 25-jarig jubileum van linedanceschool de Cripple Creek Linedancers in Braamt.

Door Kelly Heerink

Henk is van origine stratenmaker. “Je wordt er namelijk niet rijk van”, geeft hij toe met een lach. Het stel had al een dansschool (stijldansen) in Doetinchem en toen Henk eenmaal linedancen begon te waarderen en de twee een dansschool in Braamt startten, kon iedereen daarbuiten ook meegenieten van zijn pasjes. “De dansen oefende ik op straat. Op klompen.”  

Ze hadden nooit verwacht dat de dansschool zo lang succesbol zou blijven. “We gingen dit doen met het idee ‘we proberen het’ - al is het waarschijnlijk maar voor 1 of 2 jaar. Dat zijn er inmiddels 25. Dochter Diana geeft ook les aan de groep in Braamt die 35 leden telt. Zeven daarvan zijn al vanaf het eerste uur bij de club, de band is dan ook gezellig en hecht. 

Hoewel Henk en Wilhelmien allebei op leeftijd zijn, hopen ze nog vijf jaar les te geven. “We bekijken het per jaar”, vertelt Henk. Linedancing behoort tot de categorie sport. Zoals de naam al verraadt kan je dit in lijn doen met een groep, maar ook als koppel. “Volgens dokters is dansen goed voor lichaam en geest. Je bent heel sociaal bezig en leert telkens een nieuwe dans op leuke muziek.” Ook fysiotherapeuten en longartsen adviseren zo lang mogelijk door te gaan met deze sport. “Nieuwe leden die in de put zitten, zien we binnen de kortste tijd weer opleven.”

Hoewel vroeger linedancing in een adem met countrymuziek werd genoemd, is dat tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. “Sinds tien jaar dansen we op allerlei muziek. Zo hadden we laatst een dans gemaakt op een nummer van Helene Fischer.

Net als bij stijldansen zijn er binnen het linedancen een hoop verschillende stijlen en pasjes. Bij elke nieuwe dans horen weer nieuwe pasjes. “Dit kunnen wel bekende pasjes zijn, maar die vul je dan toch weer anders in. Persoonlijk vind ik linedance lastiger dan stijldans, omdat je alles zelf moet doen.” Af en toe schrijft Henk zelf een choreografie voor een dans. Dat kan met behulp van websites en muziek die je kan downloaden. “Vroeger gingen we om de twee weken naar een workshop van een choreograaf. Dan kwam je terug met twaalf nieuwe dansen en de video erbij op VHS, later de dvd. 

Henk is het levende bewijs dat leeftijd binnen deze danssport geen rol speelt. “Ik geef ongeveer 15 uur les per week. Tel daar nog de voorbereiding bij.” Ook geeft de groep de Cripple Creek linedancers regelmatig demonstraties.

De groep tijdens het 15-jarig bestaan met bijna alle mensen die er nu nog bij zijn. Eigen foto

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant