Koersdirecteur Sjaak Reumer heeft laten weten dat de Henk Lubberding Classic stopt. (foto: Robin Sommers)1
Koersdirecteur Sjaak Reumer heeft laten weten dat de Henk Lubberding Classic stopt. (foto: Robin Sommers)1 (Foto: ROBIN SOMMERS FOTOGRAFIE)

Wielerorganisatie zet er een punt achter

  Sport

van de redactie

Verlies van € 611,00

De stichting Henk Lubberding Classic en de gelijknamige wielerwedstrijd stoppen ermee. Aan een lange periode van betrokkenheid van de stichting bij de wielersport is een einde gekomen. Dat is vorige week maandag 22 oktober besloten.

's-Heerenberg - Organisator Sjaak Reumer: "Eén van de voornaamste redenen was dat het deelnemersaantal van oorspronkelijk zevenhonderd personen steeds verder terugliep naar dit jaar 230 personen. Daarbij hadden we nog het geluk dat de weersvoorspellingen en het weer op onze wedstrijddag prima waren. We hadden dit jaar amper 150 voorinschrijvingen. De sponsorwerving loopt ook steeds moeilijker, dus hebben we dit jaar een verlies geleden van € 611,00. Dat tekort zou alleen maar stijgen.'' Het teruglopende deelnemersaantal was voor Sjaak en zijn mensen enkele jaren geleden aanleiding zich aan te sluiten bij de wielersportbond NTFU. "Hoewel wij de NTFU hebben leren kennen als een prima functionerende organisatie, heeft de overstap ons geen beter toekomstbeeld kunnen leveren.

Slechte naam

Vanwege de talrijke valpartijen in de eerste edities, doordat er erg veel onervaren renners mee deden, die niet gewend waren om in een groot peloton te fietsen, kreeg de wielerwedstrijd een beetje een 'slechte naam'. De concurrentie van andere organisaties was ook groot: "Wij waren de eerste classic onder de naam van een oud-coureur; tegenwoordig heeft bijna elke oud-beroepsrenner zijn eigen classic.''

Beveiliging

Dit en het steeds groter wordende tekort heeft de organisatie doen besluiten er een punt achter te zetten. "Als we besloten hadden om nog door te gaan, dan zou de beveiliging ons volgend jaar wel opgebroken zijn, want dan komt er geen of heel weinig politiebegeleiding meer en zou aan de unieke begeleiding van de Henk Lubberding door de politie en onze burgermotorrijders ook een einde gekomen zijn,'' aldus Sjaak. Alleen grote wedstrijden krijgen nog voldoende begeleiding. Klassiekers voor nieuwelingen/junioren/masters en wedstrijden als de Henk Lubberding Classic alleen nog maar op zelf te beveiligen omlopen als het rondje 's-Heerenberg-Zeddam-Beek-'s-Heerenberg.

Dodelijk ongeluk

Dat in combinatie met beperkingen voor de inzet van burgermotards (naar aanleiding van een dodelijk ongeluk in Olympia's Tour in Beneden-Leeuwen, red.) maakt het noodzakelijk op veel meer zijwegen verkeersregelaars in te zetten. "Onhaalbaar en onbetaalbaar. Dus er zal een kaalslag gaan plaatsvinden. We mogen terugkijken op een fantastisch mooie reeks wielerevenementen vanaf 1979, de ronde van Nederland, de Grote prijs Wieler Revue voor zowel profs als amateurs, het Klimkriterium, de Toertochten van Patroviet en tenslotte de Henk Lubberding Classic; het getal 'veertig keer iets groots' is dus rond gemaakt. Maar nu is het over.''

Meer berichten