In een etappekoers in Zwitserland won Sam Gademan vorig jaar de puntentrui, nadat hij in de leiderstrui had gereden. (foto: PR)
In een etappekoers in Zwitserland won Sam Gademan vorig jaar de puntentrui, nadat hij in de leiderstrui had gereden. (foto: PR) (Foto: PR)

Wielertalent Sam geniet van het fietsen

  Sport

Hoewel hij nog maar 18 is, kon hij al kiezen uit meerdere clubs die hem graag wilden inlijven. Sam Gademan is een wielertalent en dat wordt gezien. "Tot ongeveer zes jaar geleden deed ik aan voetbal en mountainbiken."

Beek - Geboren en getogen in Beek was Sam altijd al een sportief type. "In de zomerstop van het voetbal wou ik ook actief zijn en toen ben ik gaan wielrennen." Hij kon terecht bij RTV de Zwaluwen in Doetinchem. Sindsdien is hij verknocht aan het fietsen en kan hij met de besten mee. Dat bleek bijvoorbeeld vorig jaar bij een meerdaagse in Zwitserland – via de KNWU Selectie Oost Nederland – waar hij meteen de eerste etappe won ("In de regen met de finish heuvelop") en zo de leiderstrui pakte. Die trui raakte hij later weer kwijt, maar hij won wel de puntentrui. En ook in andere wedstrijden in binnen- en buitenland let hij mooie prestaties zien. "Ik ben eigenlijk behoorlijk allround: ik kan goed sprinten en tijdrijden, en de bergen liggen me ook."
Sinds begin dit jaar is er een nieuwe fase in zijn wielercarrière aangebroken, bij een andere ploeg. "Ik zit nu bij de Beloften bij het Sensa – Kanjers voor Kanjers Cyclingteam. Dat zijn renners van 19 tot 23 jaar. Niet iedereen komt daar zomaar bij, ik ben daarvoor geselecteerd. Ik had de luxe om te kunnen kiezen uit meerdere ploegen."
Maandelijks krijgt hij van de trainer de planningen via een app: trainingen, schema's, wedstrijden. Een groot verschil is dat bij de Beloften de afstanden langer zijn. "Voorheen reed ik wedstrijden tot 120 kilometer, nu wel tot 200." Individueel traint Sam zo'n vijf keer per week. "Ongeveer tien uur fietsen en wat krachttraining in de sportschool." Meestal kijkt hij uit naar zijn trainingsritjes. "Fietsen is een mooi gevoel, ik geniet er echt van. Ik ga bijna nooit met tegenzin, alleen als het weer echt slecht is. Met kou ben ik niet goed, ik verkleum snel."

Ooit hoopt hij profrenner te worden, maar zijn opleiding Bouwkunde gaat voor, zegt moeder Edith. "School staat op de eerste plek en sporten mag. Wij staan achter Sam en helpen hem, maar hij moet het uiteindelijk zelf doen. Ik zeg niet dat hij vier uur op de fiets moet gaan zitten."
Dat hoeft ook niet, want Sam doet dat uit zichzelf. "Soms is het mentaal wel zwaar, als mijn vrienden iets leuks gaan doen en ik moet trainen. Ik wil voor deze sport veel doen en laten. Buiten het wedstrijdseizoen kan ik best een keer uitgaan of carnaval vieren, waarbij ik trouwens geen alcohol drink. Dat kost me geen moeite en ik vind het niet passen bij een sporter."
De komende tijd wil hij vooral veel leren van de wat oudere jongens in de ploeg die al op een hoger internationaal niveau gefietst hebben. "Er staan meerdaagsen op de planning in de Ardennen en Polen, ik hoop aan een daarvan mee te doen, want die wedstrijden vind ik het mooiste. Verder bekijk ik mijn carrière stap voor stap en hoop ik de stijgende lijn vast te houden en uiteindelijk bij de top uit te komen."

Meer berichten