Mart Kegel en Xiao Yan Giskes in actie tijdens het WK zeilen in Polen.
Mart Kegel en Xiao Yan Giskes in actie tijdens het WK zeilen in Polen. (Foto: Maarten Schurink)

Mart Kegel en Xiao Yan Giskes 12de op WK zeilen

  Sport

Mart Kegel (16) uit Doesburg en Xiao Yan Giskes (14) uit Stokkum presteerden zeer goed tijdens het afgelopen wereldkampioenschap (WK) Cadet zeilen. Ze werden twaalfde in een wedstrijdveld met 62 jeugdteams afkomstig uit twaalf landen.

Doesburg/Stokkum - In totaal zeilden ze twaalf races verdeeld over vijf wedstrijddagen. Ook waren ze het best presterende Nederlandse team. Vanuit Nederland waren er zeven teams geselecteerd voor deelname aan dit WK dat plaats vond van 28 juli t/m 4 augustus in Krynika Morska, Polen.

Afsluiting
Sinds twee jaar zeilen Mart en Xiao Yan samen in de Cadet, een tweemans jeugdzeilboot. Het WK vormde voor hen de afsluiting van een intensief trainingsjaar waarbij ze veel vooruitgang boekten. In 2018 bereikten ze de 38ste plaats tijdens het WK in Bodstedt, Duitsland. Afgelopen voorjaar sloten ze het Open Nederlands Kampioenschap af met een mooie achtste plek.

Beiden zijn lid van WSV Giesbeek maar hun trainingen beperken zich niet tot de Gieseplas. Ze trainen en zeilen wedstrijden op onder meer het IJsselmeer, de meren in Zeeland en in België.

Startersboot
De Cadet is in Nederland een relatief onbekende zeilboot voor jeugd terwijl toch veel nationale en internationale topzeilers hun zeilcarrière begonnen in deze boot. Bijvoorbeeld Annette Duetz, een topzeilster in de 49er FX klasse die onlangs een Olympisch startbewijs veroverde.

Meer berichten