Teun Aleven showt zijn toppony Falatina, die op de regionale keuring de middenmaat won én erekampioen werd.
Teun Aleven showt zijn toppony Falatina, die op de regionale keuring de middenmaat won én erekampioen werd. (Foto: PR)

Teun Aleven wint prijzen met pony's

  Sport

Op 9 augustus beleefde de Nieuw-Dijkse shetlandponyfokker Teun Aleven een topdag op de regionale keuring in Gendringen. Maar liefst drie van zijn – zwarte – pony's vielen in de prijzen, waaronder Falatina als erekampioen. Shetlanders zijn niet weg te denken uit het leven van de hovenier.

Door Elsie Schoorel

Nieuw-Dijk – Het was een geslaagde keuring voor twee Nieuw-Dijkse shetlanderfokkers: Bram Koster gooide hoge ogen met Hesther, die kampioen kleine maat werd. Dorpsgenoot Teun Aleven werd bekroond voor Lolisa, voor het jeugdkampioenschap middenmaat, Gayendra als kampioen grote maat en Falatina als winnaar van de middenmaat. Bovendien werd deze pony uitgeroepen tot erekampioen van de dag.

Teun Aleven (26) is trots op de prestaties. "Falatina heb ik vorig jaar gekocht en die was al twee keer kampioen geweest. Maar dat betekent niet dat je met zo'n pony zo maar even wint. Juist bij een kampioen liggen de verwachtingen elk jaar hoger."

De pony's moeten er bij de keuring tiptop uitzien, vervolgt Teun. "Aan het toiletteren besteed ik veel zorg: de oortjes opscheren, de baard knippen, de voorhand mooi scheren."

Daar steekt hij dus veel tijd in, waarbij hij wel hulp krijgt, onder meer van zijn vriendin en schoonvader. Dat moet ook wel, als je met 24 (!) pony's naar zo'n keuring gaat.

Teun werd besmet met het shetlandervirus door zijn moeder. "In 2003 ging ik voor het eerst met mijn eigen pony naar een keuring, toen ik 11 was. Dat was nog een voskleurige; bruin met wit. Mijn moeder zei vroeger: 'Er komt nooit geen zwarte in', haha. Ik kon een paar kleine zwarte via-via krijgen en nu heb ik alleen maar zwart."

Hij begon met de kleine maat maar richt zich nu juist op de grotere maten. "Met die kleintjes werd ik op een gegeven moment elk jaar kampioen. Bij de grote pony's is veel meer concurrentie, dat vind ik leuker."

Bij de keuring moet de jury meteen een goede eerste indruk van een pony hebben, zegt Teun. "Het totaalplaatje moet goed zijn: een bouw volgens het rastype, een klein hoofdje en een mooi front. Daarnaast moeten ze goed bewegen, in stap en draf. Gayendra kan bijvoorbeeld heel krachtig bewegen, die heeft echt power in de benen. Het karakter speelt ook mee. We hadden ooit een pony die het hele koppel opjoeg. Dat was niet handig. Ze moeten zich wel gedragen, anders zijn het geen blijvertjes." Toch doet hij niet gemakkelijk pony's weg. "Ik kan slecht afscheid nemen, dus verkopen doe ik niet gauw. Maar ik kan niet alle veulens houden, want het gaat om de kwaliteit, je moet streng zijn met selecteren. Met de hengsten erbij heb ik nu 26 pony's, een mooi koppel."

Met zijn regiokampioenen hoopt hij hoge ogen te gooien bij het nationaal kampioenschap in Lunteren, in oktober. En daarnaast volgt hij een cursus om jurylid te worden. "Ik heb oog voor goede pony's en vind het erg leuk om hiermee bezig te zijn. Ik besteed al mijn vrije tijd aan de shetlanders. Ze zijn mijn uitlaatklep."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden