De Nederlandse langeafstandloper Khalid Choukoud (in het midden met nummer 5) tijdens een eerdere editie van de Montferland Run. (foto: PR)
De Nederlandse langeafstandloper Khalid Choukoud (in het midden met nummer 5) tijdens een eerdere editie van de Montferland Run. (foto: PR)

Wereldtoppers rennen Montferland Run

  Sport

In het jaar 2000 zette een piepjonge Kenenisa Bekele met een razendsnelle tijd van 43.09 minuten de internationale Pfixx Solar Montferland Run op de kaart. Nadien reisden vele wereldtoppers – onder wie Haile Gebrselassie, Lornah Kiplagat, Paula Radcliffe en Meseret Defar – af naar 's-Heerenberg.

'S-HEERENBERG - Nederlandse topatleten kiezen jaarlijks ook in de eerste week van december voor deze populaire wegwedstrijd over vijftien kilometer. Susan Krumins - vorig jaar in de Zevenheuvelenloop goed voor een geweldige 47.41 minuten - kan zondag 1 december de snelste Nederlandse atlete in de historie van dit evenement worden. De 48.49 minuten van Lornah Kiplagat uit 2008 lijkt door Krumins in de 24ste editie van de Pfixx Solar Montferland Run voor verbetering vatbaar, want Krumins is een vechter pur sang. Zij bewijst de laatste jaren bovendien dat de langere afstanden op de weg haar zeer goed liggen.

Nationaal recordhouder

Bij de mannen strijden Khalid Choukoud, Bart van Nunen, Mohamed Ali en Frank Futselaar op zondag 1 december vanaf 12.00 uur (de start vindt jaarlijks plaats op de Slotlaan in 's-Heerenberg) om de eer van snelste Nederlander. Dit viertal is aan elkaar gewaagd. Khalid Choukoud is sinds afgelopen september (Tilburg Ten Miles) de nieuwe nationaal recordhouder over tien Engelse mijlen (16,09 kilometer) met 46.18 minuten. Mohamed Ali, geboren in Somalië en sinds enkele jaren in het bezit van het Nederlandse paspoort, was op zondag 20 september de snelste Nederlander in de Dam tot Damloop. Ali finishte knap als vierde en noteerde daar 46.51 minuten over tien Engelse mijlen.

Nieuwere lichting

De 24-jarige Bart van Nunen en de 28-jarige Frank Futselaar behoren tot de nieuwere lichting Nederlandse topatleten. Zij hebben beiden dit jaar een Nederlandse titel in de wacht gesleept. Van Nunen werd afgelopen maart in Venlo voor de tweede keer in zijn carrière Nederlands kampioen op de halve marathon na 1.04.24 en Futselaar veroverde een maand eerder in Emmeloord de Nederlandse titel op de cross. Beide atleten dromen echter van deelname aan de olympische marathon in Sapporo. Om kwalificatie daarvoor af te dwingen moeten beiden hun persoonlijk record flink aanscherpen. Van Nunen debuteerde vorig jaar in Berlijn met een verdienstelijke 2.13.09 en Futselaar noteerde drie weken geleden in de marathon in Amsterdam een prima tijd van 2.14.08 (zilver NK marathon). De limiet voor deelname aan de Olympische Spelen is twee uur elf minuten en dertig seconden. Binnenkort maakt de organisatie van de Pfixx Solar Montferland Run de namen van de internationale toppers bekend.

montferlandrun.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden