Het veld van vv 't Peeske waarop het drainagesysteem Drain Talent al is aangelegd, als pilot. (foto: PR)
Het veld van vv 't Peeske waarop het drainagesysteem Drain Talent al is aangelegd, als pilot. (foto: PR)

Twee voetbalclubs behouden natuurgras

  Sport

Door Elsie Schoorel

De gemeente Montferland gaat de voetbalclubs van Beek en Nieuw-Dijk subsidie verstrekken om een slim drainagesysteem aan te leggen en led-verlichting te installeren. Voor dat laatste krijgt de vereniging in Kilder ook een bijdrage. De clubs zijn blij met het behoud van natuurgras.

BEEK/NIEUW-DIJK - In 2019 besloot de gemeenteraad voor de voetbalverenigingen ’t Peeske in Beek en De Sprinkhanen in Nieuw-Dijk geld beschikbaar te stellen voor kunstgras, maar er waren twijfels of dit wel de beste keuze was, vooral in Beek, vertelt Pascal Verberkt, voorzitter van ’t Peeske. “Onze club is een fervent voorstander van voetballen op gewoon gras. Kunstgras is duur om aan te leggen en te onderhouden en het past niet bij onze lijn om van de Kolkstede een duurzaam, energieneutraal sportpark te maken.”

Wethouder Ruth Mijnen zag ook steeds meer minpunten van kunstgras. “De korrels zijn milieubelastend en moeten niet de natuur in. Bovendien kost het heel veel geld: de verenigingen moeten € 20.000,00 tot € 30.000,00 op jaarbasis reserveren omdat over tien jaar de toplaag moet worden vervangen.”

Intussen was ’t Peeske al aan het kijken naar alternatieven en raakte in gesprek met plaatsgenoot en sponsor Altop, zegt Pascal. “Dit bedrijf ontwikkelde een systeem om water zowel te kunnen afvoeren als aanvoeren, afhankelijk van de omstandigheden: de Drain Talent. We spraken af om op het slechtste veld van heel Montferland een pilot te doen, ons veld 2.”

Eind 2018 zijn de buizen onder de grasmat gelegd, financieel ondersteund door de gemeente. Verberkt is juichend over het resultaat. “Het veld is veel bespeelbaarder, minder hobbelig en onderhoudsarm. We hebben geen enkele wedstrijd of training hoeven afgelasten. Toen er een enorme stortbui was, bleef er één veld droog en dat was dat veld!” De mogelijkheid om van onderaf water te kunnen geven is heel gunstig. “We hebben geen beregeningsinstallatiemeer nodig en de vrijwilligers hoeven niet meer met slangen te zeulen. We zijn nu aan het testen met toevoegen van voedingsstoffen. Je ziet dat hierdoor het kiemen van het gras vele malen beter gaat.”

Niet gek dat ook bij De Sprinkhanen enthousiasme ontstond voor deze oplossing en het college overstag ging. Wethouder Ruth Mijnen: “Daarnaast is dit een goed moment om in Beek, Nieuw-Dijk én Kilder ook meteen de traditionele verlichting te vervangen door een duurzamer alternatief, led-verlichting.” Het betekent alles bij elkaar een investering van ongeveer vijf ton, maar dat is goed besteed, vindt de wethouder. “Sport heeft te maken met leefbaarheid en dat vinden we heel belangrijk. Ik ben er trots op dat we straks twee parken hebben met een systeem waarmee Altop de landelijke sportinnovatieprijs heeft gewonnen.” Pascal: “Dat het voetbal nu stilligt is een voordeel, want wij kunnen nu snel aan de slag met de aanleg."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden