Natalie voor de rolstoelauto en de dames Ellis (links) en Marianne in de auto. Foto: Marlous Velthausz
Natalie voor de rolstoelauto en de dames Ellis (links) en Marianne in de auto. Foto: Marlous Velthausz Marlous Velthausz

Natalie kan het nog steeds niet geloven

Vervoer

’S-HEERENBERG – Natalie Jolink denkt nog steeds dat ze in een droom zit. Maar als ze door het raam naar buiten kijkt, ziet ze dat het echt waar is. Haar rolstoelauto staat toch werkelijk bij hun op de oprit en deze moet zorgen dat de wereld van Natalie weer een stuk groter wordt.

Door Marlous Velthausz

Voor drie maanden terug hebben haar vriendinnen Marianne Peters en Ellis Toonen een crowdfundactie gestart op Facebook om geld bij elkaar te sprokkelen om voor Natalie een aangepaste rolstoelauto te kunnen kopen. In hun eigen auto kon Natalie niet meer inkomen, omdat ze hele dagen aan de rolstoel gekluisterd zit.
Natalie lijdt aan een progressieve vorm van MS, waardoor haar spierfuncties langzamerhand achteruit gaan. Mede door de publiciteit in het Montferland Journaal werden er nog heel wat euro’s gedoneerd en kon het plaatje compleet worden gemaakt. De rolstoelauto kon worden aangeschaft!

Auto
Via een bedrijf in gespecialiseerde aangepaste rolstoelauto’s heeft Natalie een goede tweedehands rolstoelauto kunnen kopen. In de auto is plek voor de rolstoel en daarnaast voor drie personen inclusief de bestuurder. Aan de achterzijde van de auto gaat een oprijplaat omlaag en kan Natalie haar rolstoel de auto in rijden. De chauffeur, die met de auto gaat rijden, moet wel zorgen dat het rolstoelvastzetsysteem goed aan de rolstoel is vast gemaakt. Ook zit er een elektrische lier in de auto. Deze lier is een takel met nylonband waar twee haken aan bevestigd zitten. Deze twee haken worden aan de voorzijde van de rolstoel vast geklikt. Zo kan de takel helpen de rolstoel gecontroleerd in en uit de auto te rijden.

“Vooruit erin rijden is geen probleem, maar het was wel even wennen om achteruit te rijden met de rolstoel om weer uit de auto te kunnen komen.” Maar door een paar keer flink te oefenen lukt het Natalie uiteindelijk wel om er goed uit te komen.

Eerste ritje
Het eerste ritje dat Natalie in haar auto ging maken, was voor haar heel bijzonder, want dat was naar het tuincentrum. “Daar was ik al een paar jaar niet meer geweest en bij binnenkomst ontroerde het mij gewoon. Nu kunnen we weer met ons gezin uitstapjes gaan maken.”
Haar man Erwin Jolink vertelt gekscherend: “Zowat ieder vrij uurtje wat ik heb, breng ik door in de rolstoelauto.”
Maar gelukkig gaan de dames Marianne en Ellis ook met de rolstoelauto en Natalie op pad.

Dat het zo snel gegaan heeft, verbaast Natalie nog steeds. In een tijdsbestek van 24 uur hadden al veel mensen geld gestort op de rekening van de crowdfundactie. Dat komt waarschijnlijk omdat veel mensen Natalie kennen, ze is een geliefd persoon in ‘s-Heerenberg. Zelfs klasgenoten en vrienden van haar zoon Juan hebben geld gestort.

“Binnen 3 maanden hebben we ons doel bereikt”, vertellen de trotse vriendinnen. “Iedereen kan zien hoe gelukkig Natalie is en dat het geld bijzonder goed is terechtgekomen. Bij deze willen wij dan ook iedereen ontzettend bedanken, door de vele donaties en eigen middelen hebben we een super mooie rolstoelauto kunnen aanschaffen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal