Patrick Koppejan van B&O Ontwikkelaars en raadslid Jurge Menting aan de achterzijde van het pand Moors. Foto: Marlous Velthausz
Patrick Koppejan van B&O Ontwikkelaars en raadslid Jurge Menting aan de achterzijde van het pand Moors. Foto: Marlous Velthausz Marlous Velthausz

Woontoekomst voor Zeddammers weer mogelijk

Wonen

ZEDDAM –Veel Zeddammers zijn al jaren tevergeefs op zoek naar een huis in hun geboortedorp. Daar komt nu verandering in, want in Zeddam worden 34 appartementen en tien woningen gebouwd. “Deze moeten vooral ten goede komen aan de inwoners van Zeddam”, aldus Jurge Menting, CDA-raadslid van de gemeente Montferland. 

Door Marlous Velthausz

Het voormalige Hotel Moors aan de Benedendorpsstraat is al jaren een doorn in het oog voor een groot deel van de buurt. Het hotel gaat nu definitief aan de grond en er worden tien appartementen gerealiseerd, acht starterswoningen en 2-onder 1kap woning. Deze worden bijna energieneutraal en volgens de nieuwste norm gebouwd en afgeleverd.

Voorrang
B&O ontwikkelaars uit Doetinchem, onder leiding van Patrick Koppejan, gaan dit uitvoeren. Koppejan laat weten dat de buurt al ruim twee jaar geleden geïnformeerd is over zijn plannen en deze niet gewijzigd zijn, met uitzondering van de parkeerplaatsen. Koppejan, zelf vader van twee studerende kinderen, weet als geen ander hoe moeilijk het in deze tijd is om voor je kinderen een huis te kopen. Voor deze nieuw te bouwen woningen heeft raadslid Menting met de ontwikkelaar Koppejan afgesproken dat de inmiddels bekende voorrangsregeling gehanteerd zal gaan worden. “Hiermee willen we dus voorkomen dat die huizen aan de neus voorbijgaan aan inwoners van Zeddam, die daar soms al jaren op zitten te wachten”, aldus Menting.

Afgelopen week gingen de deuren van hotel Engelbarts in Zeddam definitief dicht. NL Capital, met als eigenaar Noël Teunissen, is de nieuwe eigenaar geworden van dit pand. Inmiddels is bekend dat het plan er ligt om dit hotel te transformeren naar tien luxe appartementen. De contouren van het huidige pand zullen zichtbaar blijven. Zodra de verkoop van deze appartementen begint, geldt de zelfde norm weer dat de eigen bevolking voorrang krijgt bij de aankoop. 

‘t Wapen van Zeddam
Ook gaat het voormalige hotel ‘t Wapen van Zeddam op de schop. De ontwikkelaar bij ’t Wapen is Martin van der Meijden. Voor ’t Wapen is recent de sloopvergunning afgegeven en op korte termijn gaat hier gebouwd worden. Hier worden veertien appartementen gerealiseerd waarbij Menting vorig jaar de voorrangsregeling introduceerde in Zeddam.
Voor beide plannen, Engelbarts en ’t Wapen, geldt dat de buurt bij de plannen betrokken zal worden om zodoende het optimale woonresultaat te bereiken.

Azewijn
Ook is van der Meijden de ontwikkelaar met wie Menting afgesproken heeft dat de geplande woningen in Azewijn ook met voorrang voor mensen uit Azewijn verkocht zullen gaan worden

Menting diende vorig jaar een motie in voor voorrang bij nieuwbouwprojecten van de gemeente die raadsbreed gesteund is: “Dit ligt volledig in lijn van een landelijke tendens waarbij gemeentes de ambitie hebben om de starters te helpen en tevens de doorstroming te bevorderen op de zeer overspannen woningmarkt.”
De voorrangsregeling houdt in dat lokale bewoners voorrang hebben op de aankoop van een nieuwbouw woning. Ook is eveneens middels een motie besloten dat de zelfbewoningplicht gehanteerd zal gaan worden om beleggers te weren en is de starterslening verhoogd. “Op deze manier hopen we dat de Zeddammers in hun mooie dorp kunnen blijven wonen”, aldus Menting.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal