Marcel van Bodegraven van Plavei geeft een bewoner uitleg over de nieuwbouwplannen. Foto: Karin van der Velden
Marcel van Bodegraven van Plavei geeft een bewoner uitleg over de nieuwbouwplannen. Foto: Karin van der Velden

Meerderekeuzes bieden ook kansen

Wonen

DIDAM - Toen Plavei 44 huurders vertelde dat hun woning in de Molenbuurt of de Kom gesloopt zou worden, reageerden bewoners emotioneel. Door verschillende keuzemogelijkheden te bieden, zien zij nu ook kansen.

Door Karin van der Velden

In de Leeuwerikstraat en Verheijstraat worden dertig woningen gesloopt en komen er veertig terug. In de Korte Spuit, Lange Spruit en Van Den Berghweg verdwijnen veertien woningen en komen er achttien terug. Projectleider Marcel van Bodegraven weet dat de huidige bewoners het erg naar hun zin hebben, ze wonen er vaak al heel erg lang: “Toen we in februari voor het eerst over de plannen vertelden, reageerden sommige huurders emotioneel. Ook toen waren er al wel anderen die het als kans zagen om ergens anders te gaan wonen. Na de eerste informatie-avond hebben we iedereen twee keer thuis bezocht. De emotie verdwijnt dan naar de achtergrond. 

“De huurders kunnen verschillende keuzes maken. Ze kunnen tijdelijk verhuizen, dan richten we een huis als tijdelijke woning in. Ze mogen ook definitief voor een andere woning kiezen, daarvoor zijn er ook regelingen. Er is zelfs een spijtoptantenregeling, mensen kunnen ook later kiezen om terug te keren naar een nieuw gebouwde woning in hun oude wijk. Andersom kan ook, mensen die nu kiezen voor een tijdelijke woningen, kunnen dit laten omzetten naar een vaste woning als de nieuwe woningplek goed bevalt. Bewoners zoeken nu zelf al actief naar andere woonruimte, bijvoorbeeld in de Bloemenbuurt of elders in de Molenwijk. Niet iedereen blijft in Didam, verhuizen naar een andere plaats is ook nog mogelijk. Omdat de verhuizing ‘gedwongen’ is, komen huurders bovenaan de lijst. In juni zullen de eerste bewoners verhuizen. We trekken ruim een jaar uit voor alle verhuizingen.”

De zorgvuldigheid die Plavei in de Bloemenbuurt betrachtte, is nu standaard. Van Bodegraven: “Dat hebben we daar geleerd: intensief contact zorgt voor vertrouwen.”

Duurzaam
De bouw zal in het derde kwartaal van 2023 starten en de eerste woningen zullen een jaar later worden opgeleverd. De woningen die gesloopt worden, zijn zogenaamde PeGe woningen. Genoemd naar Wijchense architect en aannemer Peter Guelen. De ‘bouwpakketwoningen’ werden tijdens de woningnood in de jaren 60 en 70 in razend tempo uit de grond gestampt. Erg energiezuinig waren deze woningen niet.

De nieuwe huizen worden duurzaam gebouwd, daardoor gaan de energielasten voor de bewoners omlaag. Alle woningen zijn gasloos. Huren zullen wellicht stijgen, maar blijven betaalbaar omdat het sociale huurwoningen zijn.

De stijging is afhankelijk van de tijd dat de mensen in hun huis hebben gewoond en wordt geleidelijk doorgevoerd.

Drie typen
Er komen drie typen woningen, die meer aangepast zijn aan de vraag van dit moment.
Woningen voor eenpersoonshuishoudens en woningen voor ouderen, met alle ruimtes op één verdieping. Dat verklaart ook de stijging van 40 naar 58: een aantal panden krijgt een boven- en benedenwoning. Er zijn nu relatief weinig woningen voor een- of tweepersoons huishoudens.
Huurders die willen terugkeren naar de wijk, mogen meebeslissen in een aanbestedingscommissie.
Aan drie partijen wordt gevraagd een ontwerp te maken. Er is een programma van eisen waarin de grootte en het aantal ruimtes beschreven staat.
De bouwstijl is traditioneel met rode bakstenen en antraciet dakpannen, met accenten op de hoeken van de straat, bijvoorbeeld een kap die gedraaid wordt en daardoor haaks op de rij staat.

Meer groen
Er komt meer groen door extra bomen te planten en een groene erfafscheiding. De parkeerplaatsen zijn waterdoorlatend, ook dat past bij duurzame bouw. Er komen meer parkeerplaatsen, aan de kop van een woningblok komen er een stuk of acht naast elkaar, waarin haaks geparkeerd wordt. Marcel noemt het parkeerkoffers. De plattegronden van elke woning en de variatie in gevels zullen zorgen voor drie hele verschillende plannen. Elke huurder heeft invloed op de afwerking van de keuken, badkamer en het toilet in de nieuwe woning.

Meer informatie over deze plannen is te vinden op de website van Plavei.


plavei.nl/nieuwbouw

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal