Joel Scherrenberg (Vve Landal Stroombroek) en wethouder Martin Som: Hier komen de nieuwe vakantiewoningen. Foto: Karin van der Velden

Joel Scherrenberg (Vve Landal Stroombroek) en wethouder Martin Som: Hier komen de nieuwe vakantiewoningen. Foto: Karin van der Velden

Landal in Braamt breidt uit

XToerisme

BRAAMT - Er komen 21 nieuwe vakantiewoningen op recreatiepark Landal Stroombroek. Het college heeft toestemming gegeven voor de bestemmingsplanwijzigingen. Het voorstel wordt op 16 december ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.

Door Karin van der Velden

De nieuwe recreatiewoningen zijn voor grote groepen. Bedoeld voor meerdere generaties. Opa’s en oma’s met hun kinderen en kleinkinderen en kleinkinderen die voor een korte vakantie naar het mooie Montferland komen. Het vakantiehuis als uitvalsbasis voor uitstapjes. Wandelen en fietsen, een bezoek aan de dorpjes en aan de historische stad ‘s-Heerenberg en recreëren bij Stroombroek, de voorzitter van Vereniging van Eigenaren Landal Stroombroek. “We komen tegemoet aan veranderende vraag van de gasten naar grotere en luxere huizen. Nu huren families vaak meerdere huizen, terwijl ze liever samen in één huis vakantie vieren.” In 2002 werden de eerste plannen voor uitbreiding gemaakt. Toen was er nog sprake van om veertig kleinere woningen te bouwen. Het aantal woningen op het recreatiepark stijgt van 226 naar 247.

De woningen zijn echt bedoeld voor de vakantieganger, met een wisselende bezetting. Dat geldt eigenlijk voor het hele park. Dat er ook andere groepen, zoals vrijgezellen en voetbalteams komen om te feesten, acht Scherrenberg niet waarschijnlijk, gezien het prijssegment van. Ook permanente bewoning of bewoning door arbeidsmigranten is niet aan de orde. “Als we woningen verhuren aan arbeidsmigranten, wordt het park voor de vakantieganger minder interessant. We hebben een financieel belang om de parkbezoekers tevreden te houden.” De recreatiewoningen worden verkocht aan particulieren, met de verplichting om het te verhuren. Op dit moment is er nog maar één woning die permanent bewoond wordt. “De dynamiek wordt anders als er op een vakantiepark permanent gewoond wordt, dat is niet iets waar we voor kiezen.”

Het hele perceel is drie hectare groot. Er komt één huis voor zestien personen, dertien woningen zijn geschikt voor acht personen en zeven woningen voor twaalf personen. Een van de twaalfpersoonswoningen heeft een extra luxe keuken. Enkele andere vakantiehuizen hebben extra wellnessvoorzieningen. De bouwstijl van de woningen is typisch Achterhoeks. Roodbruine baksteen, Saksisch model met rode dakpannen en veel hout aan de gevel. Er komt een weg met links en rechts woningen die leidt naar twee hofjes, waaraan ook woningen staan. Alle huizen worden duurzaam gebouwd. Dat wil zeggen dat alle grond op eigen terrein wordt hergebruikt en de woningen zijn gasloos.

De ontsluiting gaat via het park zelf. Toename van verkeersdruk was nog wel een zorg van de buurt. Met de buurt is overleg geweest en zorgen zijn weggenomen. Er komt een groene buffer met een wadi tussen het park en de omwonenden. Een aarden wal, met daarop begroeiing zorgt voor privacy. En een hek om het terrein moet ongewenst bezoek voorkomen. “Tijdens de bouwwerkzaamheden zal er wel wat overlast zijn”, aldus Scherrenburg. “Maar we proberen dat tot een minimum te beperken. De woningen worden in prefab onderdelen aangeleverd, zodat er op locatie zo min mogelijk werkzaamheden plaatsvinden. Die onderdelen worden op vrachtwagens via een noodweg aangeleverd. We proberen de transportbewegingen tot een minimum te beperken.”

Wethouder Martin Som is blij met het plan. “Landal Stroombroek is een belangrijke toeristische trekker. Naast Kasteel Huis Bergh en het Bergherbos is het een van de speerpunten die we in ons toeristisch beleid onder de aandacht willen brengen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal