Esther en Enrico Timmermans en hun dochter Katinka zijn echte buitenmensen. (foto: Karin van der Velden)
Esther en Enrico Timmermans en hun dochter Katinka zijn echte buitenmensen. (foto: Karin van der Velden)

Enrico Timmermans was altijd buiten

  Zakelijk

Enrico Timmermans van Plantencentrum Groeiend Groen werd geboren in het ziekenhuis, was na een halve dag terug dag in Kilder en is er niet meer weggegaan. Hij woont in zijn ouderlijk huis en heeft er ook zijn bedrijf. Toen hij twaalf was begon hij al met de verkoop van stekjes buxus en geranium.

KILDER - Zijn naam is nogal exotisch voor een geboren en getogen Kilderse, en Enrico legt uit hoe dat komt: "Mijn vader en moeder hadden een boekje met namen en daarin hadden ze allebei Enrico omcirkeld." Als kind was hij altijd buiten: "Ik heb echt iets met de natuur, ik vind het fantastisch om te zien hoe dingen ontstaan en groeien. Het stond altijd voorop dat ik iets met planten wilde doen. Op m'n twaalfde begon ik al met het stekken van plantjes. Er kwam al snel een bordje aan de weg, 'buxus en geraniums te koop'. Ik moet wel zeggen dat ik veel aan mijn moeder te danken heb, want ik ging naar school en dan deed zij de verkoop." Langzamerhand groeide Groeiend Groen en nu zijn er steeds zeven of acht teams onderweg voor aanleg en onderhoud van tuinen bij particulieren, instellingen en bedrijven.

In zijn vrije tijd gaat Enrico graag naar de Graafschap, dat deed hij als kind al met zijn vader. Toen hij slaagde voor de lagere land- en tuinbouwschool kreeg hij zijn eerste seizoenskaart. Winnen is leuk, maar de gezelligheid na de wedstrijd is misschien nog wel belangrijker. Enrico gaat met vijf kameraden naar de wedstrijden en na afloop natuurlijk naar de kantine: "Ik vraag me echt af waarom daar eigenlijk beveiliging is, want de sfeer is heel gemoedelijk."

Op zondag wordt er met de kinderen, twee jongens en een meisje, gezwommen: "Dan gaan ze met z'n drieën de glijbaan af. Haar trotse broers zorgen dat hun zusje van drie niet bang is voor water."

Vakanties zijn altijd kort. Twee keer per jaar gaat Enrico naar Italië, maar dan worden er ook inkopen gedaan. Met z'n zoons een paar dagen op pad, dat is ook belangrijk: "Zoals vorig jaar naar Sauerland, naar een klimbos, rodelden en natuurlijk ook zwemmen." Als het met het werk kan, gaat Enrico ook graag een paar dagen weg met zijn wederhelft, steun en toeverlaat Esther. Even lekker naar Terschelling bijvoorbeeld: "Als het gaat vriezen, dan kunnen de jongens de tuin niet in en dan gaan wij lekker een paar daagjes weg."

Met de Kilderse kermis is Enrico vrij: "Altijd leuk om oude bekenden te ontmoeten. Het is toch bijzonder dat er 's-zaterdags 1000 mensen in de tent zijn op een inwoneraantal van 1400. Vorig jaar ontmoette ik een oud-klasgenoot en ontstond het plan om een reünie te organiseren. De meeste klasgenoten kom ik nog regelmatig tegen en degenen die verder weg wonen, zijn ook niet uit het oog verloren. Esther kent veel mensen in Kilder, uit de tijd dat ze bij de Olde Beth werkte. Ze weet precies wie wat dronk, ook al kent ze de naam niet. Daar loopt 'bessen 7-up of boswandeling', zegt ze dan." Dat herkent Enrico, want al weet hij iemands naam niet, hij weet wel hoe de tuin is ingericht.

Meer berichten