Antoine Loeters combineert het ondernemerschap met zijn passie als vrijwillig brandweerman. (foto: Karin van der Velden)
Antoine Loeters combineert het ondernemerschap met zijn passie als vrijwillig brandweerman. (foto: Karin van der Velden)

'De brandweer voelt als een familie'

  Zakelijk

Zijn achterbuurman dacht dat hij wel geschikt zou zijn als brandweerman. En zo kwam Antoine Loeters in 2013 bij de brandweer in Didam. Samen met zijn vader runt hij Sajal, een bedrijf dat handelt in perslucht en hechttechnieken. Omdat hij als ondernemer enigszins zijn eigen tijd kan indelen, is hij ook overdag beschikbaar voor hulpverlening.

DIDAM - Antoine Loeters was er vrij snel van overtuigd dat het bij hem paste om brandweerman te zijn. Eerst keek hij een paar avonden mee tijdens de oefenavonden op woensdag en na een medische keuring en een intakegesprek volgde een opleiding. Daarna volgden bijscholingen en elke woensdag is er een oefenavond. "Het is belangrijk om geoefend te blijven, zegt Antoine. "Het is een dynamisch vakgebied, er verandert veel. De materialen waarmee je werkt en er komen steeds nieuwe inzichten over brandbestrijding." De conditie van een brandweerman moet goed zijn. Dat wordt elk jaar getest.

Het is een combinatie van factoren waardoor Loeters het leuk vindt om brandweerman te zijn: "In de eerste plaats natuurlijk dat je mensen kunt helpen bij een brand, ongeval of reanimatie. De diversiteit van wat je meemaakt. Hele mooie dingen, bijzondere, maar ook nare. En het klinkt misschien gek, maar je krijgt er een kick van als de adrenaline door je lijf stroomt. Dan is er de kameraadschap onderling. Het is een soort familie van elkaar. Je deelt echt lief en leed. Na de training blijven we altijd nog napraten." Antoine doet graag een oproep aan mensen die in Didam werken om bij de brandweer te komen. Mensen die overdag beschikbaar zijn, maar ook anderen zijn welkom.

Door zijn werk bij Sajal en dankzij zijn vader en collega's, kan Antoine het werk laten vallen als er een melding komt. Eens in de vijf weken heeft hij een bevelvoerdersdienst. Dan kan hij Didam niet uit zonder vervanging te regelen en moet hij zorgen dat hij voor het werk geen afspraken buiten Didam plant. Bij een melding overdag wordt iedereen opgeroepen, 's avonds en in het weekend zijn er twee groepen. De 24 vrijwilligers rukken uit naar Didam, Loil en Nieuw-Dijk, maar ook Transito in Babberich en 7Poort in Zevenaar en delen van de A18 en A12 horen tot het werkgebied.

Over de recente bezuinigingsdreiging zegt Loeters: "Dat is voor ons al jaren een onderwerp, toch hadden we niet verwacht dat ze voor het minimale basis scenario zouden kiezen. Het schrappen van een tankautospuit betekent dat er minder mensen op pad kunnen en dan zullen er mensen bij de brandweer vertrekken." Tijdens de vergadering van 9 januari gaf de gemeenteraad burgemeester Peter de Baat opdracht om de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland te overtuigen dat er een streep door die bezuinigingen moet. De verhuizing van de kazerne naar de rand van Didam vind Loeters wel goed: "Het huidige pand heeft z'n beste tijd gehad. Het is veiliger als we bij een melding niet eerst door het centrum naar de kazerne hoeven te rijden."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden