Monique en Bertil Vollenberg vinden het niet erg dat werk en privé met elkaar verbonden zijn. (foto: Karin van der Velden)
Monique en Bertil Vollenberg vinden het niet erg dat werk en privé met elkaar verbonden zijn. (foto: Karin van der Velden)

Een leven samen rondom afscheid

  Zakelijk

Het privéleven van Bertil en Monique Vollenberg stopt zodra ze de deur uitgaan. Door hun werk als uitvaartondernemer hebben ze overal waar ze komen gesprekken over de dood. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Het is bovendien een onderwerp waarover veel vragen zijn.

door Karin van der Velden 

's-HEERENBERG - Na meer dan 25 jaar wonen en werken in 's-Heerenberg, kent Bertil er heel veel mensen. Het uitgebreide netwerk was een van de redenen waarom hij het aandurfde om met zijn bedrijf Montferland Uitvaartzorg te starten. Er was ook nog geen uitvaartonderneming en volgens de statistieken zou het aantal sterfgevallen de komende jaren stijgen. Inmiddels werkt ook Bertil's vrouw Monique mee. Groter groeien hoeft niet, want die persoonlijke aandacht is juist zo belangrijk. Bertil schat in dat hij 80% van de mensen waarvoor hij een uitvaart verzorgt, kent. Voor hij zelfstandig werd, werkte Bertil 23 jaar bij een woningcorporatie. Hij hielp er duizenden mensen aan een woning: "Vooral met oudere mensen had ik een goede klik. Ze vroegen vaak speciaal om mij, ook als ze vragen hadden die niet bij mij thuis hoorden."

Voordat Bertil zijn bedrijf startte, zocht hij samen met een jobcoach uit wat hij wilde. Wat zijn competenties en valkuilen waren. Hij kan goed omgaan met stress en deadlines, kan onder extreme omstandigheden goed adviseren en hij kan zijn emoties onder controle houden. Dat komt in zijn werk goed van pas. Het kwartje viel toen zowel hij als zijn coach vacatures uitknipten die bij Bertil zouden passen. Ze kozen beiden een vacature van dezelfde uitvaartverzorger. Door gesprekken zocht Bertil bevestiging dat dit paste. En hij volgde een opleiding uitvaart- en overledenenverzorging.

Om dit werk te kunnen doen, lever je privé-leven in. Bertil wil altijd bereikbaar zijn als er een melding van een sterfgeval komt. Een enkele keer zoekt hij vervanging als hij een feestje heeft of op vakantie gaat. Maar Bertil en Monique zijn ook al eens eerder teruggekomen omdat er iemand overleed waarvoor ze per se zelf de uitvaart wilden regelen. Het betekende voor Bertil ook stoppen met vrijwilligerswerk op de bus van het Rode Kruis: "Je kunt niet mensen naar een activiteit vervoeren als je niet zeker weet dat je ze ook weer thuis kunt brengen." Volleybal blijft een hobby en bij het dorpshuis van Lengel achter de bar staan kan ook, als er vervanging paraat staat. Bertil en Monique vieren graag carnaval, het straat versieren met de buurt is daarbij belangrijk. Of kermis in Gaanderen, het dorp waar Bertil vandaan komt. Vaak komen ze nabestaanden tegen van iemand waarvoor ze een uitvaart hebben verzorgd: "En dan drinken we samen weer een biertje. Je hebt heel dicht bij elkaar gestaan in een moeilijke tijd. En dan is het niet erg dat ook daarover gesproken wordt. Als mensen weten wat je doet, delen ze heel snel ervaringen met je. En je moet de dood ook juist bespreekbaar maken. Ervoor zorgen dat je nabestaanden weten wat je wensen zijn als jij komt te overlijden."

Meer berichten