Afbeelding
Marc Doigny Belgium Model Academy

Ruimte voor dementie op Sensire Sydehem Zeddam

Zorg

ZEDDAM - Ieder mens heeft dromen, wensen en verlangens. Dit stopt niet als je ouder wordt. In ieders leven is vrijheid belangrijk. Ruimte om je vrij te kunnen bewegen en je eigen keuzes te kunnen maken. Óók als je te maken krijgt met dementie. Bij Sensire Sydehem in Zeddam openen - ook letterlijk - de deuren voor mensen met dementie, vanaf 16 mei.  

 

Janine Wensink, Coördinerend Cluster Verpleegkundige cluster Sydehem: “Als we ons zorgen maken over iemand met dementie, kiezen we in de zorg soms voor vrijheidsbeperking. Bijvoorbeeld door sensoren die ervoor zorgen dat deuren opengaan of juist gesloten blijven. Maar dat moet en gaan we heel anders doen.” Vanaf 16 mei opent Sensire Sydehem de deuren voor mensen met dementie. Dat betekent geen codesloten meer op de deur. En kunnen bewoners (indien verantwoord) zich ook makkelijker buiten hun eigen woning in het gebouw en eventueel daarbuiten bewegen, al dan niet met begeleiding. De deuren gingen eerder al open op de Sensire locaties De Borkel in Gorssel, Het Spijk in Eefde, De Beekdelle in Warnsveld en De Lunette in Zutphen.  

 

Janine: “Ook kijken we als zorgteam ook naar andere oplossingen om autonomie en regie op het eigen leven te stimuleren. Naar wat mensen nog wél kunnen en willen, ondanks beperkingen. We creëren een omgeving waar vrijheid niet leidt tot onveiligheid. Dat vraagt om te zoeken naar creatieve oplossingen. Zo is de wens in vervulling gegaan van één van de bewoners om zelfstandig naar buiten te kunnen gaan en te genieten van het terras aan de voorzijde van Sydehem. Dit verhoogt haar levensgeluk. Dit alles doen we samen met mantelzorgers, vrijwilligers en zorgprofessionals. Dit betekent lef hebben en loslaten. Wij geloven dat het de moeite waard is, omdat vrijheid noodzakelijk is om gelukkig, blij en zinvol te leven! Naar onze visie “Leven zoals u wilt.” 

 

Daphne Mensink, coördinator Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg en Ruimte voor Dementie: “Uiteraard is hier een zorgvuldig traject aan vooraf gegaan van het inventariseren van risico’s in het gebouw, organiseren van bijeenkomsten voor medewerkers en familie en individuele gesprekken van het zorgteam met bewoners en naasten. Om risico’s, maar ook angsten te bespreken. We gaan samen op zoek naar de beste wijze om vrijheid vorm te geven. En dat betekent voor ieder individu wat anders.” Hiermee sluit Sensire tevens vanuit haar visie aan op de landelijke beweging Radicale vernieuwing zorg. Een netwerk dat werkt aan zorg thuis en in het verpleeghuis waarin mensen het belangrijkst zijn en niet de regels of protocollen.

 

Janine: “We creëren op deze manier een dementievriendelijke omgeving en dat doen we overigens niet alleen. Ook de buurt, lokale ondernemers en de wijkagent zijn op de hoogte van deze beweging op Sydehem. Samen kijken we naar de bewoners om en blijven zij onderdeel van onze maatschappij. Om belangstellenden de ruimte te geven om vragen te stellen, kunnen zij altijd even bij ons langs komen of even bellen naar 0314 35 72 36.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal