Herdershond Rinke en hondentrainer Elly luisteren aandachtig naar de aanwijzingen van dirigent Ron Janssen. Foto: Karin van der Velden

Herdershond Rinke en hondentrainer Elly luisteren aandachtig naar de aanwijzingen van dirigent Ron Janssen. Foto: Karin van der Velden

Blindengeleidehond Rinke ontmoet Mengelmoes

Zorg

DIDAM - Een blindengeleidehond helpt mensen met een visuele beperking om volledig mee te draaien in de maatschappij. En dus kan het zomaar zijn dat iemand die blind is of heel slecht ziet, meezingt in een koor. Herdershond Rinke krijgt misschien een plekje bij een koorzanger. Om eens te zien hoe ze zich tijdens een repetitie gedraagt, mocht ze kennismaken met Gezelligheidskoor Mengelmoes uit Didam.

Door Karin van der Velden

Toekomstig blindengeleidehond Rinke wordt opgeleid door Elly van Stichting DCN Geleidehonden uit Kilder. Er is een potentiële cliënt die zingt bij een Shantykoor. Net als bij Mengelmoes, allemaal mannen. Grote mannen, kleine mannen, kale mannen, mannen met baarden en brillen. En vooral mannen die wel van een geintje houden. Die niet alleen maar braaf een liedje zingen, maar mannen met expressie. En dat is nou precies wat Mengelmoes kenmerkt. Het koor was meteen bereid om Rinke en Elly tijdens de wekelijkse repetitie te verwelkomen. Het is voor de opleiders belangrijk om te weten hoe Rinke reageert op alles wat er tijdens zo’n repetitie gebeurt. Niet alleen op het zingen zelf, maar ook op het klaarzetten en opruimen van de stoelen en het gezamenlijk koffie drinken in de pauze.

Die repetitie van Mengelmoes is op woensdagavond in Sporthal De Muizenberg. Als Rinke net binnen is, zoeken de mannen hun plekje. Tenoren, baritons en bassen bij elkaar. Tijdens het inzingen wil Rinke nog wel even meedoen, ze begint even zachtjes te piepen, maar snapt al heel snel dat dat niet de bedoeling is. Elly vertelt dat geduld niet Rinke’s sterke kant is. Toch zal ze deze hele repetitieavond braaf moeten blijven liggen. Zelfs als Elly even wegloopt. Rinke volgt Elly dan nauwlettend. Een paar keer probeert ze op te staan, maar als Elly op afstand gebaart dat ze weer moet gaan liggen, doet ze ook dat keurig. Tijdens de tweede helft van de repetitie, legt Rinke zich er letterlijk bij neer. Die ontspanning is precies wat Elly graag wil zien.


Gevarieerd repertoire
Mengelmoes oefent sinds april met dirigent Ron Janssen. Er komt deze avond allerlei repertoire voorbij, Janssen wil graag weten wat het mannenkoor kan. Van California Dreamin’ naar Bij ons in de Jordaan tot Rawhide. Het maakt Rinke allemaal niets uit. Of er nu fluisterend of voluit wordt gezongen, hoog of laag. Het mag tijdens zo’n repetitie ook nog een beetje vals zijn. Zelfs als ze vlak voor het koor zit, reageert Rinke niet op het zingen. Ze kijkt nieuwsgierig naar de dirigent. Elly is tevreden: “Ik had erop gerekend dat ze zou blaffen, maar dat doet ze niet. Het geduldig stil blijven liggen is het moeilijkst voor Rinke. Het is nou eenmaal een hond die graag wil werken.”

Het gezelligheidskoor Mengelmoes werd opgericht in 2004 en bestaat uit ongeveer vijfendertigdertig mannen uit Didam en omgeving. Ze zijn er deze repetitie niet allemaal, de vakantieperiode is voor veel leden al begonnen. Het repertoire van het mannenkoor bestaat uit zo’n honderdvijftig feest- en levensliederen, musicalsongs, ballades en schlagers. Vandaar ook de naam Mengelmoes. Het koor wordt muzikaal begeleid door een eigen combo met Annèt Lammers op piano, Willy Gieling op drums, Theo Vonk op basgitaar en Theo Scholten op accordeon.

Opleiding geleidehonden
Bij DCN Geleidehonden in Kilder worden elk jaar enkele nestjes pups geboren. De opleiding begint direct, maar wel spelenderwijs. Kennismaken met allerlei voorwerpen, met mensen, met andere honden, katten, schapen en paarden. Als ze acht weken zijn, gaan de pups naar gastgezinnen. Dat kan fulltime zijn, maar voor gezinnen die in de omgeving van Kilder wonen, kan dat ook parttime. In plaats van zeven dagen per week, bepaal je dan zelf wanneer je je pup in huis kunt hebben. In het weekend, of juist door de weeks. De dagen dat je niet kunt is de pup gewoon op school en draait mee in het trainingsprogramma van DCN.

In de gastgezinnen worden de pups opgevoed tot goed gesocialiseerde huishonden. Netjes aan de riem lopen, niet aan de bank eten of eten van tafel stelen en overal mee naar toe. De winkel in, met het openbaar vervoer, mee naar het werk of op vakantie. “En je ziet hoe belangrijk het is dat in het gezin al wordt getraind dat een hond geduld moet hebben. Ga met je hond maar eens een half uur bij het station zitten, treinen kijken. En verder niets.”

Als de honden ongeveer zestien maanden zijn, begint de opleiding pas echt. De honden leren hoe ze iemand met een visuele beperking langs obstakels loodsen. Niet alleen op de grond, maar ook langs laaghangende takken, verkeersborden en andere voorwerpen op hoofdhoogte. Ze moeten een deur kunnen vinden, een brievenbus, zebrapad of bankje. Na een intensieve opleiding van zes maanden wordt een match gezocht. Een blindengeleidehond is niet alleen een hulpmiddel, het is een maatje, een levensgezel die iemand met een visuele beperking helpt om de wereld te ontdekken.


guidedog.nl
mengelmoes-didam.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant