Winnares Iris (links) bleek een showdowntalent. In het midden staat Ingrid Welling, die het toernooi organiseerde. Foto: Karin van der Velden
Winnares Iris (links) bleek een showdowntalent. In het midden staat Ingrid Welling, die het toernooi organiseerde. Foto: Karin van der Velden

Showdown: Een balspel waarbij je de bal niet kunt zien

Algemeen

WEHL - Bij Bon-Bini in Wehl werd afgelopen zondag een bijzonder toernooi georganiseerd. Mensen die goed kunnen zien, speelden samen met mensen met een visuele beperking het spel showdown. Extra moeilijkheidsgraad voor de mensen die kunnen zien: iedereen droeg een geblindeerde skibril.

Door Karin van der Velden

Showdown wordt gespeeld op een grote langwerpige tafel met een opstaande rand. Op de rand staat een doorzichtig scherm, daar moet het balletje onderdoor rollen. Aan beide korte kanten bevindt zich een doel. De spelers moeten met een langwerpig batje een balletje dat geluid maakt bij de tegenstander in het doel zien te krijgen. Om het balletje goed te kunnen horen, moeten de toeschouwers tijdens de wedstrijd stil zijn.

De sport is ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking, maar dat is geen voorwaarde voor het beoefenen van Showdown. Door het dragen van de geblindeerde skibril is voor niemand het balletje te zien, je kunt alleen horen waar het is. Ook mensen die volledig blind zijn, dragen de bril, het is ook een beschermingsmiddel. In een ‘echte’ wedstrijd kan de bal een snelheid van wel 185 km halen. De spelers dragen daarom ook een speciale handschoen.

Voor mensen die normaal gesproken op hun ogen kunnen vertrouwen, was het even wennen, maar uiteindelijk lukte het ook deze spelers om de bal op het gehoor te vinden. Er werd gespeeld in koppels, een ervaren showdownspeler werd gekoppeld aan iemand die het spel voor het eerst speelde. 

Er wordt ook door koppels één tegen één gespeeld. Elke speler serveert drie keer achter elkaar, daarna wordt gewisseld. Het koppel dat het eerst 21 punten behaalt, wint de wedstrijd. 

Er deden negen koppels mee, zij kregen eerst uitleg over het spel en de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om tijdens het spel alleen op je gehoor te vertrouwen. Daarna werden in een eerste ronde door elk koppel twee wedstrijden gespeeld in drie poules. In de finale speelden de nummers één, twee en drie van de eerste rond tegen elkaar. 

De winnaars
Uiteindelijk wonnen Iris van der Veen en Stefan Heuker het toernooi. Iris werkt bij DCN Geleidehonden in Kilder en zij bleek een showdowntalent te zijn. Stefan staat in de Nederlandse ranglijst op de tweede plaats. Een onverslaanbaar koppel dus! 

De ervaren spelers hielden overigens wel rekening met de nieuwelingen. En de scheidsrechters hanteerden de regels wat soepeler dan bij een echte wedstrijd. Er werd wel streng gehandhaafd op de regel dat je pas na een fluitsignaal mag serveren. Ook dat heeft met veiligheid te maken. Het batje moet een beetje schuin gehouden worden om te voorkomen dat de bal opspringt. Het leverde een strafpunt op als dat toch gebeurde.

De voorzitter van showdownvereniging Bon-Bini is Ingrid Welling. Als vrijwilligster bij DCN Geleidehonden in Kilder wandelt Ingrid regelmatig met de pups en honden die daar in opleiding zijn. Zij had de gastgezinnen van deze stichting uitgenodigd voor dit bijzondere toernooi. Gastgezinnen socialiseren een pup tot ze de opleiding tot blindengeleidehond gaan doen. Ingrid heeft zelf inmiddels haar derde blindengeleidehond en weet hoeveel vrijheid zo’n hond kan geven aan iemand met een visuele beperking.

Bij Bon-Bini liepen zondag dan ook meerdere blindengeleidehonden rond. De honden verdragen elkaar prima, dat is ook voorwaarde om blindengeleidehond te kunnen zijn. Er waren ook twee pups van DCN Geleidehonden. Die hadden een leuke en leerzame dag. Hoewel ze het echte vak nog moeten leren, gedroegen ze zich ook fantastisch. Natuurlijk mochten zij nog wel even lekker samen stoeien. 

Voor de mensen van Bon-Bini en DCN was het naast een sportieve ook een gezellige dag. Als gastgezin kom je niet zo heel veel in aanraking met de doelgroep waarvoor je een hondje socialiseert, dus het was heel interessant om nou eens uit eerste hand te horen wat een blindengeleidehond voor iemand betekent en hoe dat dan in het dagelijkse leven gaat. Andersom wisten de eigenaren van een blindengeleidehond ook niet zo goed wat er allemaal komt kijken bij het socialiseren van een pup. Er werd ook gesproken over het onvermijdelijke moment van afscheid nemen. Voor gastgezinnen komt dat moment als de pup de opleiding in gaat en voor iemand met een visuele beperking komt dat moment meestal als de hond met pensioen gaat. Het is niet voor iedereen mogelijk om twee honden in huis te houden en dan wordt er een gouden mandje gezocht. Weten dat je hond uiteindelijk goed terecht komt, is dan belangrijk. Dat dat zo is, konden de gastgezinnen nu met eigen ogen zien.

Als je de hond voor iemand anders opvoedt, die ook nog eens visueel beperkt is, zijn er wel een paar extra regels. De hond moet bijvoorbeeld altijd opstaan als jij er langs wilt. Iemand die blind is, ziet de hond immers niet liggen. Het is ook niet de bedoeling dat je de hond gewoontes aanleert die later weer afgeleerd moeten worden, zoals schooien en op de bank liggen. Als een blindengeleidehond niet aan het werk is, is het een ‘gewone’ huishond, de eigenaar bepaalt dan dat soort regels. 

Showdown Bon-Bini
Leden van de showdownvereniging Bon-Bini kunnen elke woensdagavond van 18:30 tot 21:00 uur trainen of een wedstrijdje spelen. Goedziend, slechtziend of helemaal blind, iedereen kan het spel spelen. Door de geblindeerde skibril zijn de omstandigheden voor iedereen gelijk. Iedereen speelt tegen elkaar. Jong tegen oud en profs tegen recreanten. Spelers houden rekening met elkaar en leren van elkaar. Sommigen spelen voor de lol, anderen doen mee aan toernooien in zowel binnen- als buitenland. De scheidsrechter moet wel goed kunnen zien, Bon-Bini is op zoek naar mensen die het spel in goede banen willen leiden. De vereniging organiseert ook activiteiten voor de leden, zoals een gezellige barbecue en clubkampioenschappen. Zie voor meer informatie: showdownbonbini.nl

DCN Geleidehonden
In Kilder worden toekomstige blindengeleidehonden gefokt, opgevoed en getraind voor hun belangrijke werk. Er is een lange wachtlijst omdat er te weinig gastgezinnen zijn die een pup kunnen socialiseren. Bij DCN is het ook mogelijk om parttime een pup te socialiseren. Dan kan het bijvoorbeeld toch naast het werk gedaan worden. Zie voor meer informatie: guidedog.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant