Loco-burgemeester Ingrid Wolsing, Dave Romme en zoon Boet knippen het lint door. Foto: Susan Wiendels
Loco-burgemeester Ingrid Wolsing, Dave Romme en zoon Boet knippen het lint door. Foto: Susan Wiendels Foto:

Home sweet home in droomhuis Het Kom-Fort

Driestroomhuis is na elf jaar helemaal af

Door Susan Wiendels

DIDAM – De meeste ouders houden het niet droog als Pim Wijnands en Sil Loeters het nummer 'Home' van zanger Aïrto inzetten. Na elf jaar is het eindelijk zover en hebben hun kinderen een eigen woonplek in Driestroomhuis Het Kom-Fort. Op 13 april was de opening, op 11 mei gaan ze er echt wonnen.

Een kind dat op een gegeven moment uit huis gaat is een emotionele gebeurtenis, maar wél de normaalste zaak van de wereld. Maar niet voor deze jongvolwassenen die allemaal een verstandelijke beperking hebben. "Het zal voor ons allebei heel erg wennen worden", vertelt de moeder van Dean. Haar 24-jarige zoon is helemaal op haar aangewezen en staat straks voor het eerst op eigen benen. Ook Dean heeft de tranen in de ogen staan. "Loslaten betekent dat ik hem langzaam van mij af moet duwen. Dat is goed, maar wel moeilijk. Voor allebei."
De negen bewoners van achttien tot 35 jaar hebben allemaal een eigen appartement op de eerste verdieping. Met een woonkamer, slaapkamer, keuken en badkamer. Op de begane grond zijn een gezamenlijke entree, keuken, woonkamer en tuin gehuisvest én woonruimte voor het zorggezin David Romme, Nicole Schouten en hun vier kinderen Saar, Fos, Boet en Ot.
De bewoners leiden een zo normaal mogelijk zelfstandig leven. David en Nicole zorgen voor de begeleiding in praktische handelingen en een dagstructuur. Daarbij heeft de één wat meer hulp nodig dan de ander.
De 22-jarige Marjolijn doet veel zelf. Zo heeft de Lobithse de keuken zelf uitgezocht en ze weet precies waar straks haar meubels komen te staan. "En daar komt nog een bad op pootjes", vertelt ze trots als ze haar badkamer laat zien. Op dat moment komen haar ouders Jolande en Reindert Jongens binnenlopen. Zij hoorden pas vorig jaar van het project via één van de anders ouders. Op dat moment waren er nog twee plekken vrij. "Dit hadden we 22 jaar geleden niet durven dromen", vertelt Jolanda Jongens. Haar dochtertje kwam toen tien weken te vroeg op de wereld. "Ze was nog geen kilo, ze was niet groter dan een pak suiker en een tennisbal erop." Pas na zeven maanden mochten ze Marjolijn mee naar huis nemen. Lange tijd bleef ze klein en van extra zuurstof afhankelijk. Pas met vier jaar begon Marjolijn een beetje te lopen. "Na haar geboorte ben ik gestopt met werken om haar goed te kunnen verzorgen. We hebben altijd geprobeerd haar zo normaal mogelijk op te voeden. Schouders eronder en ervoor gaan. Kijken daar de mogelijkheden. Ja, iedereen kende ons wel in het dorp. Ik met haar en haar broertje op de fiets met een zuurstoffles achter op de rug, dat viel op."

'Dit hadden we 22 jaar geleden niet durven dromen'

Reindert en Jolanda hebben net als alle andere ouders het volste vertrouwen in hun dochter en het zorgechtpaar. "Het klikte vanaf het eerste gesprek bij Jan & Jan", blikt Paul Loeters terug. Zijn zoon Jelle (33) is één van de bewoners. Loeters was vanaf 2007 bij het project betrokken. Op dat moment heette het ouderinitiatief nog Het Huys Camelot. Toen bleek dat de realisatie van zelfstandige woonunits zonder de bemoeienis van een zorginstelling niet mogelijk was, gingen de ouders in zee met Driestroom. Onder de bezielende leiding van Johan Emons kwam het project in een stroomversnelling. Toen Emons in 2015 overleed, nam Theo van Sluisveld het stokje over. "Het is jammer dat Johan de opening niet meer kan meemaken. Maar ter herinnering aan hem planten we straks een boom met een bankje erbij in de tuin of bij de voordeur", aldus Paul Loeters.

Paul van der Mark en Jos Althuyzen, twee particuliere investeerders, maakten de bouw van 'Het Kom-Fort aan de Rozenstraat mogelijk. Het zorggezin huurt het gebouw. De bewoners betalen uit hun Wajong-uitkering en PGB-budget de woonlasten en de begeleiding door het echtpaar. De naam refereert aan de plek waar het zorghuis eerst zou komen – De Kom – en het gevoel dat het huis straks bij bewoners moet oproepen: veilig en comfortabel.

Paul van der Mark kwam speciaal voor de opening op 12 april naar Didam, een plaats waar hij tot voor een paar jaar geleden nog nooit van had gehoord. "Maar toen ik samen met Jos de plannen bekeek en kennismaakte met de ouders, kinderen en het zorgechtpaar was ik meteen verkocht", vertelt hij. Als blijvende herinnering schenken de investeerders en bouwbedrijf Peter Peters uit Schaijk een kunstwerk aan alle bewoners, die zelf de kleuren mogen uitkiezen. Veel geel, oranje en blauw. Neo-pop kunstenaar Geoffrey Wijn maakt er ter plekke een kleurrijk schouwspel van. Met als thema, hoe kan het ook anders: 'Home sweet home'. Een droomhuis, een warm bad voor iedereen.