Bennie Keurntjes en Theo Kaal. Foto: Natasja Scheerder

Bennie Keurntjes en Theo Kaal. Foto: Natasja Scheerder

Voetbalvereniging 't Peeske verhuurt 42 ‘woningen'

BEEK - Op sportpark de Kolkstede in Beek zijn sinds begin dit jaar 21 'hoek- en vrijstaande woningen' te huur. Op korte termijn worden er nog eens 21 'huizen' gerealiseerd. De woningen worden bewoond door spreeuwen, die er voor zorgen dat de voetbalvelden van ’t Peeske vrij blijven van ongedierte.

"Het spreeuwenhotel draagt bij aan het behoud van deze bedreigde vogelsoort”, weet Pascal Verberkt, voorzitter van de Beekse voetbalvereniging. "De spreeuwen zorgen er bovendien voor dat onze velden vrij blijven van larven, emelt, langpoortmuggen en ander ongedierte. Een oplossing die past bij onze club, die niet alleen duurzaam en onderhoudsarm wil zijn, maar ook biodiversiteit stimuleert om en rond de velden.”
Initiatiefnemers van de spreeuwenwoningen zijn Bennie Keurntjes en Theo Kaal. Beiden zijn lid van Patrijzen Werkgroep Montferland, maar inmiddels ook dagelijks betrokken bij het behouden van de bedreigde spreeuw. Zij kwamen met het idee om 21 huizen te bouwen aangrenzend aan hun woonpercelen aan de Eltenseweg in Beek en 21 op Sportpark de Kolkstede.
"Jaren geleden had 't Peeske problemen met het bespeelbaar maken van de velden omdat veel ongedierte de grasmat aantastte”, weet Keurntjes. "Drie seizoenen waren er problemen. Met het aantrekken van de spreeuwen zorgen wij er nu voor dat het ongedierte uit de grasmat weg blijft.”
De zogenaamde spreeuwwoningen, samen ook wel een spreeuwenhotel genoemd, hebben zich inmiddels bewezen. "Loop je nu het voetbalveld op dan zie je minstens vijftien spreeuwen op de grasmat hun werk doen en zijn er van de 21 woningen al zes bezet gedurende de tweede broedperiode”, vertellen de initiatiefnemers. "Ondanks dat we de woningen iets te laat hebben geplaatst. We verwachten dan ook dat we in 2022 twee derde van de woningen bezet hebben. Dat is het doel. Maar het is de natuur die zijn werk moet doen.” Binnenkort wordt er daarom een derde spreeuwenhotel achter de sporthal van 't Peeske gebouwd.
Peeske-voorzitter Pascal Verberkt is erg blij met het initiatief. "Het helpt ons enorm om de velden goed bespeelbaar te houden”, zegt hij.