Bijna Bevrijd

Doetinchem - 'Bijna Bevrijd' is de naam van de optredens die de formatie De zolder van Leliegracht 6 geeft op vrijdag 17 en zaterdag 18 september in de voormalige gevangenis De Kruisberg.

Geen toevallig gekozen datums. Want 17 september 1944 betekende het begin van de geallieerde operatie Market Garden. Het is tevens een dag waarop het verhaal in de voorstelling begint. Met name als een dag later Eindhoven door de Duitse Luftwaffe wordt gebombardeerd.
Market Garden mislukte omdat de Duitsers de cruciale Rijnbrug bij Arnhem wisten te behouden; Noord-Nederland bleef daardoor bezet.
Enkele honderden gedropte geallieerde militairen wisten niet tijdig het bevrijde zuiden van het land te bereiken. Zij moesten zich gedwongen schuilhouden op talrijke onderduikadressen ten noorden van de Nederrijn. Iets wat ook gold voor de joodse Hannah in het stuk.
In overleg met het geallieerde opperbevel in het bevrijde Nijmegen organiseerde het verzet ontsnappingsacties. De eerste, in oktober -Pegasus I- was een succes. Met bootjes werden 138 militairen over de rivier gezet.
Een volgende ontsnappingsactie in november, Pegasus II, faalde jammerlijk omdat de groep onderweg op een Duitse eenheid stuitte. Velen werden gevangengenomen. Onder hen enkele Nederlandse verzetsmensen die als gidsen fungeerden en een Nederlandse verpleegster. Zij belandden met een aantal geallieerden na enige tijd in de cellen van de door de Sicherheitsdienst gevorderde Kruisberg en werden als Todeskandidat aangemerkt.
De gidsen werden vervolgens op 8 maart 1945 uit hun cellen gehaald. Daarna werden ze bij de Woeste Hoeve gefusilleerd als represaille voor een verzetsaanslag op SS-polizeichef Rauter. Totaal 117 mannen; 25 van hen kwamen uit De Kruisberg.
Stichting Doetinchem Herdenkt vertelt die verhalen in de cellen van De Kruisberg. Dat doen de vrijwilligers ook na afloop van de voorstellingen. Na een pauze na het optreden bestaat de mogelijkheid voor de bezoekers daaraan deel te nemen.
De optredens zijn in de lunchroom Buuls, dat is gevestigd in het hoofdgebouw van De Kruisberg.
Voor tijden en kaartverkoop:


minktheaterproducties.nl/de-zolder-van