Het oude Gasthuis in 's-Heerenberg en het zegel van Heer Willem II van den Bergh, dat het zegel van Bergh (moederskant) en Wassenaar (vaderskant) combineert. Foto: PR
Het oude Gasthuis in 's-Heerenberg en het zegel van Heer Willem II van den Bergh, dat het zegel van Bergh (moederskant) en Wassenaar (vaderskant) combineert. Foto: PR

Nazomerse stadswandelingen

Op pad met gidsen van Stadsmuseum Bergh

's-heerenberg - Stadsmuseum Bergh houdt iedere donderdagmiddag stadswandelingen door Kasteelstad 's-Heerenberg. Tijdens de wandelingen voert de gids, gekleed in historisch kostuum, de bezoeker langs de mooiste plekken en de belangrijkste

Zo wordt de geschiedenis van 's-Heerenberg tastbaar en inzichtelijk gemaakt. Een geanimeerde wandeling voor jong en oud, waarin onder meer aandacht is voor Mechteld ten Ham, de laatste vrouw die in ’s-Heerenberg als heks op de brandstapel eindigde.

De Heer
Elke zondagmiddag tot 14 november zijn er de Heer Willem II van den Bergh stadswandeling om 13.00 en 15.00 uur.
De naam Willem II roept allerlei beelden op: Koning Willem II, de Tilburgse voetbalclub, blikjes rookwaren. "Met onze Willem II heeft dat niets te maken", legt Adri van den Dikkenberg uit. "Heer Willem II van den Bergh leefde van 1404 tot 1465. Waarom is deze man nu zo interessant voor ons? Huis Bergh laat dat zien in de unieke expositie 'Kracht van Kronieken: het oudste geschiedenisboek van Gelderland komt thuis’ waarvoor Willem de opdracht zou hebben gegeven."
Te zien tot 14 november in Huis Bergh. Stadsmuseum Bergh koppelt daar een bijzondere en boeiende stadswandeling aan, waarin de betekenis van Willem II voor Bergh en in het bijzonder voor ’s-Heerenberg duidelijk wordt.

Een uitzonderlijke 'heer van stand'
Willem II stond bekend als de 'Vreedzame' en de 'Rijke'. Hij hield niet van oorlog voeren en was vooral druk met de organisatie van het land van den Bergh èn bezits- en gebiedsuitbreiding die leidden tot zijn grote rijkdom.
Tijdens de stadswandeling komen monumenten ter sprake die Willem II in ’s-Heerenberg en omgeving liet bouwen. Zoals drie beuken aan de oude St. Pancratiuskerk, nu de NH-kerk (in de Tachtigjarig Oorlog verwoest), het Gasthuis voor ouderen en zieken aan de Kellenstraat. Hij vestigde de Munt in ’s-Heerenberg en bouwde waarschijnlijk een flink deel van de vestingwerken rond de stad.

Kosten
De kosten van alle stadswandelingen bedrage vijf euro en voor kinderen tot 12 jaar gratis.
Voordelige combitickets: wandeling en museum voor maar acht euro. Reserveren: 06-19981457 (niet verplicht, wel registratie bij aankomst). De start is bij Stadsmuseum Bergh, Marktstraat 3 in 's-Heerenberg.
Alle stadswandelingen zijn ook voor groepen op zelfgekozen data te boeken via 06-19981457.

Stadsmuseum
Stadsmuseum Bergh is een ontspannend museum met spannende verhalen en beelden. In een overzichtsfilm ziet de bezoeker de historie van stad en streek in vogelvlucht. Een maquette laat de stad zien rond het jaar 1550. Hierbij worden korte filmpjes getoond waarbij de maquette op de genoemde plekken wordt belicht.
Het museum vertelt vooral verhalen, die u via een tablet kunt beluisteren. Bijzonder is dat deze bijzondere verhalen verteld worden door een vijftal vrouwen die tussen het jaar 900 en 1605 belangrijk waren in onze streek. Leef mee met deze vrouwen en u verplaatst u moeiteloos in hun wereld.
De toegangsprijs voor het museum is vier euro, en met museumjaarkaart drie euro. Kinderen tot 12 jaar gratis. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 12.30 tot 16.30 uur (reserveren niet verplicht).

 

www.stadsmuseumbergh.nl