Ongelijkheid

Twee jaar geleden kregen medewerkers van Montferland Nieuws te horen dat de editie werd opgeheven. Uitgever Achterhoek Nieuws had het blad overgedaan aan DGP Media. Einde oefening. Maar zie - Gods wegen zijn ondoorgrondelijk - de oude situatie is hersteld, zij het dat Montferland Nieuws nu als Montferland Journaal door het leven gaat. Dat betekent dat de column Grenzeloos aan een tweede leven begint.
Met welk onderwerp te beginnen? Daar hoefde ik niet lang over na te denken: corona. Het virus bepaalt al anderhalf jaar ons doen en laten. Er is veel over gezegd en geschreven, zo vechten momenteel voor- en tegenstanders van vaccineren elkaar de tent uit. Wat mij nu vooral bezighoudt is de ongelijkheid die is ontstaan door de crisis. De horeca, de evenementenbranche en de hele sector kunst en cultuur zitten in het verdomhoekje. Ondanks de financiële steun van de regering krijgen zij de zwaarste klappen.
Wat extra steekt, is dat zij zich wel aan die anderhalve meter maatregel moeten houden, terwijl die kennelijk niet geldt voor het betaalde voetbal – volle stadions – en de Formule 1. Het valt niet uit te leggen waarom een festival als Lowlands niet door mag gaan terwijl op Zandvoort 70.000 Verstappen-fans naast, op en door elkaar krioelen. Begrijp me goed, ik ben een sportfanaat maar dit is absoluut een scheve situatie.
Mag toch hopen dat hier snel een eind aan komt. Was begin deze maand op een tuinfeest in Beek waarop diverse bands en een paar straatmuzikanten optraden. Je merkte aan de reacties van de mensen dat ze blij waren dat ze weer eens van een paar optredens konden genieten. Kunst en cultuur zijn toegevoegde waarde in het leven en goed voor de geestelijke gezondheid (seks voor de brein).
Of ze dat in Den Haag ooit zullen begrijpen is de vraag. Sinds de dagen van Halbe Zijlstra, u-weet-wel, de minister die loog over een ontmoeting met Poetin, waait er een gure wind vanuit Den Haag. De kunstsector heeft te maken met kaalslag en disrespect ('linkse hobby') en wordt niet serieus genomen door de ministers Ingrid van Engelshoven en Hugo de Jonge. Laatstgenoemde maakte zich volstrekt belachelijk door te stellen dat we wel zonder theater kunnen en maar een dvd'tje moesten opzetten. Alsof een dvd'tje zomaar aan een boom groeit er er geen musici, acteurs, technici, decorontwerpers, etc. aan te pas komen.
Het beroerde is dat dit soort lieden bepaalt of die anderhalve meter maatregel, waar met name kroegen, evenementen, schouwburgen,, bioscopen en musea last van hebben, wel of niet van kracht blijft.
Maar er is licht aan het eind van de tunnel. Zoals de zaken er nu voorstaan - de plannen zijn weer uitgelekt - verdwijnt 25 september de anderhalve meter maatregel en moeten bezoekers van theaters en horecazaken voortaan een coronapas laten zien. Die versoepelingen gelden niet voor het nachtleven, horecazaken blijven - tot woede van de branche - dicht. Hoop doet leven, wie weet dringt dit najaar het gezonde verstand alsnog door tot het Haagse Torentje.