Met zeventien honden naar de kermis. Kennismaken met onbekende geluiden, beweging en mensen. Eigen foto

Met zeventien honden naar de kermis. Kennismaken met onbekende geluiden, beweging en mensen. Eigen foto

‘Zoveel mensen, kabaal en beweging’

Algemeen

KILDER - In Kilder worden puppies opgeleid tot blindengeleidehond. Elly de Kuiper en Pieter-Jan Blok hebben in een paar jaar tijd de school behoorlijk uitgebouwd. Dat hebben ze gedaan met veel hulp van stagiaires en vrijwilligers. De blik blijft op de toekomst gericht, DCN wil over twee jaar twintig honden afleveren.

Op maandagmiddag werd dit jaar weer een bezoekje aan de Kilderse kermis gebracht. Met zeventien honden, stagiaires en vrijwilligers was het dit keer een hele happening. “Het is verrassend om te zien hoe sommige honden reageren. Van sommige honden verwacht je dat ze het spannend vinden. Zoveel mensen, zoveel kabaal en beweging. En dan reageert zo’n hond juist heel rustig. Een andere hond, die letterlijk al heel wat van de wereld heeft gezien, vond het juist heel spannend”, vertelt Elly. “We gaan over een paar weken ook in Didam naar de kermis, het is een goede ervaring voor de honden.”

Biertje uit koelkast
Pieter-Jan legt uit dat de assistentiehonden algemene term is voor honden die op een of andere manier mensen met een mentale of fysieke beperking bijstaan. Onder de grote paraplu vallen ADL-honden die bij algemene dagelijkse levensverrichtingen. Zo’n hond kan zelfs leren om een biertje uit de koelkast te halen. Seizure alert honden voorkomen dat mensen met diabetes of epilepsie een ‘aanval’ krijgen en PTSS-honden helpen mensen met een trauma. Bij DCN worden blindengeleidehonden opgeleid: “Het opleiden van de hond kent overeenkomsten, maar je moet heel goed op de hoogte zijn van de behoeften en beperkingen van de mens die de hond gaat gebruiken.”

Topfit
De honden worden allemaal in Kilder geboren. Als Elly over twee jaar twintig honden wil afleveren, moeten er dit jaar 28 pups geboren worden: “Er vallen altijd honden af omdat ze het werk niet leuk vinden of omdat ze de aanleg niet hebben. En ze moeten topfit zijn, vergelijk het maar met het niveau van een commando of marinier.” De honden die afvallen, worden als gezinshond geplaatst.
Meer honden vraagt ook om meer (parttime) gastgezinnen, stagiaires en vrijwilligers. “We hebben al een heel netwerk opgebouwd. Dat geeft veel dynamiek. De honden ‘slapen’ van twaalf tot kwart over zeven, maar moeten van ‘s morgens tot ‘s nachts worden beziggehouden. We hebben MBO- en HBO-stagiaires en zo’n tien vrijwilligers, die een of meer dagdelen komen. Knuffelen, wandelen, borstelen, even een-op-een aandacht voor de hond. We hebben ook vrijwilligers die hier onkruid wieden of helpen klussen. Als iemand ons kan helpen met de schapen en paarden, zou dat heel welkom zijn. We willen mensen iets bieden waar ze op hun plek zijn en meerwaarde hebben voor ons.”
Pieter-Jan vertelt dat er nu ook twee vrijwilligers zijn met een visuele beperking: “Daarvan leren onze vrijwilligers en stagiaires heel veel. Ze zien bijvoorbeeld waarom het zo belangrijk is dat de hond altijd opstaat en wegloopt als je eraan komt. Eroverheen stappen of omlopen is hier uit den boze!”

(Parttime) Gastgezinnen
Na acht weken vinden sommige puppies een plekje in een gastgezin. Als ze zestien maanden zijn gaan ze definitief terug naar Kilder om hun opleiding te beginnen: “Wij begeleiden de gastgezinnen tijdens die veertien maanden. Net zoals een reguliere hondenschool dat doet. Het is niet voor iedereen weggelegd om fulltime voor een hond te zorgen. Dan kan het ook parttime, wanneer het maar uitkomt. Een dag, een nachtje of een weekend. Wij zijn daarin heel flexibel.”