De huidige koningen en koninginnen, vlnr: Janne Peters; Niels Hendriks, Nikky Mol, Niels Peters en Rob Wienholst. Foto: PR
De huidige koningen en koninginnen, vlnr: Janne Peters; Niels Hendriks, Nikky Mol, Niels Peters en Rob Wienholst. Foto: PR

Sprookje van schutterij St. Martinus

Algemeen

DIDAM - Er was eens…. een buurtschap genaamd Greffelkamp. En die wilde wel eens wat vertier in hun kleine gehuchtje. In het dorp en wat kerkdorpen om hen heen waren al schutterijen. Met die gedachten zijn er wat vooraanstaande burgers bij elkaar gaan zitten om een schutterij op te richten in deze buurtschap. Een naam was gauw gevonden R.K. schutterij St. Martinus Greffelkamp. Genoemd naar de Martinus parochie en de kerk in het dorp aan de Greffelkampse zijde.

En nu zijn we honderd jaar later en deze schutterij bestaat nog steeds. “We hebben een grote enthousiaste vereniging waar trouw, broederschap en dienstbaarheid nog steeds hoog in het vaandel staan. En niet alleen bij de schutterij St. Martinus en drumfanfare St. Martinus ook onze buurtschap Greffelkamp draagt dit uit”, vertelt voorzitter Gerard Peters.
Nu gaat het dan toch echt weer gebeuren. Op zaterdag 2 en zondag 3 oktober zal het schuttersfeest in Greffelkamp losbarsten. In een weliswaar wat afgeslankte vorm, want er is geen aubade bij het gemeentehuis en ook de H. Mis zal dit jaar geen doorgang vinden. Maar ze gaan wel met de schutterskoning Niels Hendriks, ruiter koningspaar Niels Peters en Nikky Mol en ruiter jeugdkoning Rob Wienholst en schutterskoningin Janne Peters een feestje bouwen.
De zaterdag zal om 12.00 uur starten met het hijsen van de vlag met daarna een korte rondgang door zuidwest Greffelkamp met aansluitend een vendelhulde aan de koningen(in). Voor dit schuttersweekend worden in de buurtschap negen erebogen gebouwd.

Eerste steen
Na aankomst op het eigen terrein en de benodigde coronacheck, wordt de eerste steen gelegd ter gelegenheid van de aanbouw die de afgelopen jaren is gerealiseerd. Peters: “Deze aanbouw was hard nodig omdat we uit ons jasje groeien. De leden van onze zustervereniging drumfanfare St. Martinus zijn, net als wij erg blij met deze uitbreiding. We hebben een invalidetoilet en een opslagruimte gecreëerd. En er zijn meer mogelijkheden om op de zelfde avond in meerdere ruimtes te kunnen oefenen of vergaderen. Ook de wat kleinere verenigingsfeesten kunnen nu makkelijker worden georganiseerd.”
Na deze steenlegging is er een gezellig samenzijn met DJ Niels. De oud-koningen van de afgelopen honderd jaar, van zowel de ruiters als de schutters gaan deze middag strijden om de titel van keizer. De huidige keizersparen Richard en Jessica Peters en Vincent en Patty Derksen zullen hun titel kwijtraken.
Na het bekend worden van de nieuwe keizersparen zal er een vendelhulde voor hen zijn en zaterdagavond is er een feestavond met de coverband Achtüng. De tent gaat 19.00 uur open, ook weer met de coronacheckapp en legitimatiebewijs. Deze avond is voor de leden gratis en voor niet-leden 12,50 euro aan de deur.

Zondag
Zondag zal de schutterij om 12.00 uur aantreden voor een rondgang. “Nu zullen we onder de bogen door marcheren achter in Greffelkamp.” Bij het feestterrein beginnen de diverse wedstrijden voor het koningschap. Wanneer de koningen bekend zijn zal hen een vendelhulde worden aangeboden met aansluitend de prijsuitreikingen. Deze middag, die zal starten rond 14.00 uur wordt opgeluisterd door DJ Guus. Om 17.00 uur zal de coverband Achtüng beginnen met hun middag/avond sessie. Op beide dagen zal er een stormbaan zijn voor de oudere jeugd en een springkussen voor jongere aanwas. Ook hier is entree gratis voor leden en niet-leden betalen 12,50 euro.