Vlag

Groen is-ie, zoals de regio zelf, met daarop twee witte banen die elkaar kruisen. Je ziet hem steeds meer: de Achterhoekse vlag. Hij wappert fier in de wind bij huizen, gebouwen en op pleinen. Het ontwerp duikt in allerlei gedaanten op: op T-shirts, petjes, sokken, klompen, handdoeken, dienbladen, in lingerie, noem maar op. En hoera: Achterhoekse ouders kunnen de geboorte van hun zoon of dochter voortaan vieren met beschuit met groen-witte muisjes. 

Hoewel ik zelf niet zo’n voorstander van vlagvertoon ben, vind ik het een mooi initiatief en een goede ontwikkeling. Het geeft de streek een herkenbaar profiel. Bij de Friese vlag (blauwe, witte banen, rode waterleliebladeren) en Vlaamse (zwarte leeuw, gele achtergrond) weet je onmiddellijk waarvoor die staat.

Ik voel me er meer mee verbonden dan met het zwart, geel en blauw van Gelderland. Dat doet me niets, de provincie staat mijlenver van me af. Gelderland levert je mooie streken (tekst reclameslogan) maar warme gevoelens, zoals Friezen en Limburgers dat voor hun provincie hebben, roept die niet op. Nee, een Tielenaar voelt zich het meest verbonden met de Betuwe, een Apeldoorner met de Veluwe en een Doetinchemmer met de Achterhoek.

En de inwoners van Montferland? De gemeente hoort officieel bij de Liemers, maar er zijn veel mensen die deze streek, en dus ook Montferland, als een onderdeel van de Achterhoek zien. Een andere prominente zienswijze is dat alles tussen IJssel, Oude IJssel en grens de Liemers is - dus ook plaatsen als Gendringen en Ulft. Erg duidelijk is het allemaal niet. Als ik de Liemers zeg, krijgen mensen van buiten de regio doorgaans glazige ogen en gaat er geen belletje rinkelen.

Hoe het ook zij, de Liemers heeft sinds deze zomer ook een eigen vlag. Qua ontwerp lijkt die met z'n witte banen op het Achterhoekse ontwerp. Het grote verschil is de kleurstelling, rood in plaats van groen. 

Ik vind hem minder sprankelend, op een krantenfoto ogen de rode kleuren wat flets. De vlag is in juli gepresenteerd en schijnt te hangen bij de gemeentehuizen in Duiven, Zevenaar en Westervoort. In de dorpen aan weerszijden van de eeuwig zingende Montferlandse bossen heb ik hem nog niet gezien.

De groene vlag daarentegen wappert op steeds meer plaatsen. Dat is niet zo verwonderlijk. De Achterhoek is sterke naam, die herkenning oproept in het hele land, Dat heeft de toeristenbranche al lang begrepen, getuige de borden 'Welkom in de Achterhoek' die onder meer langs de weg Elten-Beek en bij de Oude IJsselbrug in Zutphen staan.

Met die vlag laten Achterhoekers laten op die manier zien dat ze trots zijn op hun regio en identiteit. Niet gek voor een streek die tot diep in de vorige eeuw als achtergebleven gebied werd gezien. Als het zo doorgaat hangt straks de hele Achterhoek vol. Mooi man.