Melissa Peperkamp. Foto: Lorenz Richard

Melissa Peperkamp. Foto: Lorenz Richard

Foto: Lorenz Richard

Zwarte Cross Talententuin: Melissa Peperkamp

Melissa Peperkamp snowboard
17 jaar Afkomstig uit Zelhem

Mijn naam is Melissa Peperkamp, ik ben 17 jaar en woon in Zelhem. Doordeweeks ben ik op het Sportcentrum Papendal in Arnhem te vinden. Hier train ik dagelijks en daarnaast volg ik nog een mbo-opleiding in de zorg. Verder ben ik ook nog de eigenaresse van by MP Headwear.

Nu gaan we eerst terug naar vroeger, naar hoe mijn passie voor snowboarden is ontstaan. Als klein meisje ging ik altijd met mijn ouders naar de sneeuw. Op kleine ski’s ging ik dan – met hulp van mijn vader – de berg af. Dit vond ik altijd geweldig om te doen en als het aan mij lag mocht het altijd veel harder gaan. Toen ik 6 was wilde ik weleens een snowboard proberen; ik kreeg een privéles in Zwitserland en tijdens die les ging ik meteen van de kinderpiste. Daar is het dus eigenlijk allemaal begonnen, want vanaf dat moment ben ik heel veel uren gaan maken in indoorhallen in Nederland. Vervolgens ging ik samen met mijn moeder naar Oostenrijk, Duitsland, Italië en Zwitserland: ergens waar sneeuw lag. Ik deed mee aan kleinschalige wedstrijdjes en hoe klein ik ook was, ik stond eigenlijk altijd op het podium. Niet veel later deed ik mee aan grotere wedstrijden als de Europa Cups en hier werd ik dan ook opgemerkt door TeamNL. Vanaf dat moment begon het serieus te worden en ik vond het geweldig. Ik leerde enorm veel en wist me snel te ontwikkelen. Dat moest ook wel, want het niveau van de wereldtop lag (en ligt) hoog. De Europa Cups werden snel opgevolgd door de World Cups en ik wist daar boven verwachting te presteren.

In 2020 heb ik meegedaan aan de Youth Olympics en daar heb ik zilver en brons weten te behalen. Op deze resultaten was ik erg trots en dit motiveerde mij dan ook enorm om nog meer uit mezelf te halen. Ik was (en ben) namelijk nog lange niet uitgeleerd! Red Bull heeft dit ook opgemerkt en sinds 2020 ben ik onderdeel van hun atleten-team als Red Bull-rider. Zonder Red Bull - en alle steun van andere merken (Bolle, Picture, K2 Snowboards en By MP Headwear) - had ik niet op dit punt gestaan. Ik heb keihard gewerkt om deze resultaten te behalen, maar er zit nog zoveel meer in mij en ik ga er dan ook alles aan doen om dat eruit te halen en te laten zien.

In 2022 start ik voor het eerst op de Olympische Spelen, in Beijing. Mijn doel is natuurlijk om mijn wedstrijdrun te knallen en hopelijk wordt dit dan ook beloond. De focus ligt voor mij op het goed presteren: ik wil graag de beste zijn en hoop altijd net iets sterker te zijn. Dit gevoel hoop ik lang vast te kunnen houden, want ik wil graag voor Nederland op mijn best presteren. Maar hoe het ook loopt: ik ben al heel trots dat ik dit mag gaan meemaken.