Pelgrimeren in Montferland

ZEDDAN - De Protestantse Gemeente ’s-Heerenberg-Zeddam houdt pelgrimagetochten, waarbij belangstellenden welkom zijn.

Wandelen is het afgelopen jaar herontdekt, want wandelen was met of zonder lockdown coronaproof. In het voorjaar heeft de Protestantse Gemeente 's-Heerenberg-Zeddam verschillende wandelactiviteiten georganiseerd. Tijdens een van die activiteiten ontstond het idee: hoe zou het zijn om met zekere regelmaat samen de wandelschoenen aan te trekken om te gaan ‘pelgrimeren'?
Pelgrimeren is al zo oud als de mensheid. Het is iets van alle tijden en geloofsovertuigingen. Het woord 'pelgrimeren' komt uit het Latijn. De letterlijke betekenis van pelgrim is: ‘iemand die door of voorbij de akkers trekt'.
Waarom zou je pelgrimeren? De een meent dat het reizen naar een heilige plaats het gevoel versterkt dichter bij het goddelijke te komen. De ander beweert dat de reis zelf belangrijker is dan de reisbestemming. Of zoals politicus en mysticus Dag Hammarskjöld schreef: ‘De langste reis is de reis naar binnen'. Pelgrimeren in Montferland is voor iedereen die graag wandelt en daarbij in gesprek wil gaan met zichzelf, de ander of God aan de hand van een thema.
De eerste Pelgrimagetochten zijn op woensdagmorgen 6 oktober en 24 november. Om 9.30 uur verzamelen in het Imminkhuis, Bovendorpsstraat 8a in Zeddam. Na afloop van de wandeling, die een uur duurt ongeveer, worden gezamenlijke afspraken over bijvoorbeeld de frequentie en afstand gemaakt.
Voor meer informatie: ds. Henriëtte Nieuwenhuis (predikant@protestantsbergh.nl of 06-22118168).