Landbouwminiaturen. Foto: Agritoy

Landbouwminiaturen. Foto: Agritoy

Landbouwminiaturen in de Didamse Markthal

Tractoren en vrachtwagens trekken liefhebbers en verzamelaars

DIDAM - Op 31 oktober zijn van 10.00 tot 16.00 uur in de Didamse Markthal allerlei voertuigen te zien zijn die met landbouw te maken hebben. Dat kunnen tractoren zijn of vrachtwagens die landbouwproducten vervoeren. 

Er komen dertig standhouders met hun verzameling. De kleinste landbouwvoertuigen zijn op een schaal van 1:87 gebouwd, de grootste 1:16. Hele landschappen worden in een stand nagebouwd, compleet met miniatuurkoeien erbij. 

Verzamelaars
Voor corona was er elk jaar een grote landbouwminiaturenbeurs in Zwolle. Dit jaar ging die weer niet door. Daarom hebben Ewout van Beek, zijn broer Johan (Zevenaar) en Sander Radstake (Zelhem), drie enthousiaste verzamelaars van landbouwminiaturen, het initiatief genomen om zelf een dag voor verzamelaars en belangstellenden te organiseren.

Miniaturenclub
De verzamelaars zijn lid van een grote landbouwminiaturenclub. In Zwolle komen zo’n 150 standhouders, het evenement duurt twee dagen en trekt dan dagelijks vier- tot vijfduizend bezoekers. De dertig standhouders in de markthal laten hun verzameling zien maar zullen ook voertuigen verkopen. Eventueel kan er geruild worden en er zijn ook onderdelen te koop.
De landbouwvoertuigen zijn soms nieuw, soms gebruikt. Ewout vertelt dat hij spullen meeneemt waar hij zelf nog mee gespeeld heeft. Die zijn zo’n vijftig jaar oud. Voertuigen van veertig of vijftig jaar zijn geen uitzondering, er zullen ook voertuigen te zien zijn die nog ouder zijn.

Beurs
Op YouTube zijn van de beurs in Zwolle allerlei filmpjes te zien. Dat geeft een beeld van het evenement dat in Didam op kleinere schaal wordt georganiseerd.

Gratis
De entree is gratis. In de markthal worden de coronaregels van een doorloopevenement gehanteerd. Dat wil zeggen dat er eenrichtingsverkeer is. Er is eten en te drinken te koop.
De Markthal is te vinden aan de Markt 3.
Voor meer informatie en opgave: beursdidam@hotmail.com.