Renée Velsink, Bart Harmsen, Linda Huls en Fons van Pul.Foto: Marlous Velthausz
Renée Velsink, Bart Harmsen, Linda Huls en Fons van Pul.Foto: Marlous Velthausz Marlous Velthausz

Zilveren camera voor
‘Montferland ontwaakt’

Jury kon bijna niet kiezen uit inzendingen van fotowedsrijd

's-heerenberg - De Stichting Montferland Cultuurfonds en kasteel Huis Bergh hadden samen een fotowedstrijd georganiseerd met als thema “Ode aan het Montferlandse Landschap”. Hieraan kon iedereen deelnemen. Afgelopen vrijdag werden de winnaars bekend gemaakt. 

Door Marlous Velthausz

In de Habsburgerzaal van Kasteel Huis Bergh werden vrijdagmiddag 8 oktober de winnaars bekendgemaakt van de fotowedstrijd door de voorzitter Fons van Pul van het Montferland Cultuurfonds. Van Pul was zeer enthousiast dat de mensen zo massaal hebben gereageerd met het inzenden van foto’s: “Dit hadden we echt niet verwacht”. 

Klus
Iedereen werd uitgedaagd om de mooiste, de meest herkenbare en unieke foto van het Montferlandse landschap te maken. 119 deelnemers hadden samen 203 foto’s ingezonden. Het was voor de deskundige jury, bestaande uit de fotografen Theo Kock en Ilse Bekker, voorzitter Fons van Pul, Jacqueline Wissink van Huis Bergh en Wim Hendriksen van Bergh in het Zadel een hele klus om uit al die inzendingen de perfecte plaatjes te kiezen.

Uitkijktoren
De eerste prijs, 500 euro en een zilveren camera, was voor Bart Harmsen, met als titel van de foto ‘Montferland ontwaakt’. Een prachtige zonsopkomst met uitzicht op het Montferlandse landschap met herkenbare elementen zoals de kerk van ‘s-Heerenberg, de molen en het kerkje van Stokkum. Bart vertelde dat hij fanatiek fotograaf is en er ’s morgens al vroeg voor uit de veren komt om vanaf de uitkijktoren in Stokkum foto’s te schieten.

Fanatieke
fotograaf
Bart Harmsen
vroeg uit
de veren


De tweede prijs, 250 euro, was voor Renée Velsink met als titel ‘Sterke Boom’ die aan het Nachtegaalslaantje in Stokkum staat. “’s Avonds loop ik graag nog een rondje langs de molen om te genieten van het uitzicht over Stokkum. De prachtige avondluchten blijven me verrassen.” Renée was blij met haar gewonnen prijs: “Ik woon pas een paar maanden in Stokkum. Ik ben verhuisd vanuit Gouda en wilde graag in het oosten van het land wonen. Ik lees vaak aandachtig het Montferland Journaal, want dan weet ik wat er te doen is in de buurt. Zodoende wist ik dus dat er een fotowedstrijd was. Vandaar mijn deelname”, aldus een lachende Renée.

Mist
De derde prijs, 100 euro, was voor Ingrid Hendriksen – te Booy uit Australië. Met als titel van de foto ‘Huis Bergh in de mist’. Ingrid, geboren in ’s-Heerenberg, is in 1981 geëmigreerd naar Australië. Ze komt nog regelmatig in Montferland. Haar vriendin Linda Huls nam de prijs voor haar in ontvangst, omdat het op dit moment onmogelijk is om vanuit Australië hierheen te komen.
De overige 9 prijswinnaars ontvingen dinerbonnen van Grandcafé de Snor en Restaurant HJ’57 uit ‘s-Heerenberg. Iedere winnaar kreeg uit handen van Fons van Pul zijn prijs, een vergroting van zijn foto en ook nog een fles champagne.
De winnende foto's worden vanaf donderdag 14 oktober tot eind november geëxposeerd op billboards in de oudste gedocumenteerde tuin van Nederland in de 's-Heerenbergse Plantage, achter kasteel Huis Bergh. Ook wordt een gelimiteerde oplage ansichtkaarten gedrukt.


montferlandcul-tuurfonds.jimdo.com