Joodse begraafplaats in ere hersteld

's-Heerenberg - De Joodse begraafplaats in ’s-Heerenberg heeft een flinke opknapbeurt achter de rug. Op woensdag 20 oktober wordt de begraafplaats officieel heropend.   

Overwoekerd met onkruid, enorme bomen op de graven en een verwaarloosd hek. Jarenlang was dit het aangezicht van de Joodse begraafplaats aan de Zeddamseweg in ’s-Heerenberg. De gemeente Montferland, Kasteel Huis Bergh, het Nederlands Israëlitische Kerkgenootschap (N.I.K.), Heemkundekring Bergh en Rotary Club Bergh sloegen in april 2019 de handen ineen om de begraafplaats op te knappen.
Zij zorgden onder andere voor nette geëgaliseerde paden, een nieuw hekwerk en educatieve informatieborden.
De begraafplaats is dankzij de opknapbeurt weer een aantrekkelijke en bijzondere plek geworden om te bezoeken. Ook is het een mooie aanvulling op de vele bezienswaardigheden van ’s-Heerenberg. De informatieborden geven inwoners, bezoekers en leerlingen algemene informatie over de begraafplaats, de graven en gedragsregels. Ook vertellen ze het verhaal van Izaak Cohen en Joseph Straus, die op de begraafplaats begraven zijn.
De wens is ook om het basisonderwijs te betrekken bij de Joodse begraafplaats. “Thema’s waar we aandacht voor willen vragen zijn de gevolgen van racisme, uitsluiting en vooroordelen,” vertelt wethouder Ruth Mijnen. “We kijken niet alleen naar het verleden, maar ook naar het heden en de toekomst. Basisscholen kunnen hun lessen over deze onderwerpen combineren met een bezoek aan de begraafplaats.”