Al woont Heini Peters al bijna dertig jaar niet meer in Didam, hij blijft Didammer als ... Foto: Karin van der Velden

Al woont Heini Peters al bijna dertig jaar niet meer in Didam, hij blijft Didammer als ... Foto: Karin van der Velden

'Het zijn de verhalen die bij de supermarkt verteld worden'

Je bent een Didammer als ...

Door Karin van der Velden

DIDAM - Hij werd geboren in Didam en groeide er ook op. Heini Peters vindt de plek waar je je jeugd doorbrengt belangrijk voor je hele ontwikkeling. Voor zijn werk en omdat de woningen er goedkoper waren, verhuisde Heini Peters naar Varsseveld. Daar woont hij inmiddels bijna dertig jaar, maar de verbinding met Didam blijft.

Varsseveld had een Facebookgroep Je bent een Varssevelder als. Voor Didam bestond een dergelijke pagina nog niet. In 2015 zocht Heini een paar oude foto's en maakte de groep Je bent Didammer als. Hij nodigde wat mensen in zijn netwerk uit en binnen een week had de groep 1000 leden. Inmiddels zijn dat er bijna 7500.
"De groep is opgezet om herinneringen te delen. De doelstelling is een gezellige community waar mensen het reilen en zeilen van Didam van toen en nu met elkaar delen. Er zijn ook veel mensen buiten Didam die zich hebben aangesloten en die maken zo het dagelijkse leven in Didam toch nog steeds mee. De ontwikkeling van het centrumplan, de discussie over de witte bakken. Tien jaar geleden had iemand aan de ander kant van de wereld dat niet kunnen meemaken."

Regels
Er zijn wel wat regels: geen reclame, het moet geen tweede marktplaats worden, en politieke uitingen zijn taboe. En mensen moeten respectvol blijven. "Zo niet dan sluit ik de post. Ik heb ook weleens wat weggehaald. Degene die het plaatst krijg wel een berichtje en dan is daar ook wel begrip voor. Tijdens de vorige vluchtelingencrisis werden er hele discussies gevoerd. Dat liep uit klauwen. En het hoort niet bij Didam. Die discussies wil ik voorkomen. Het mag wel gaan over de dingen die hier spelen. De sluiting van het zwembad, de was- en strijkservice, Daarover mogen wel discussies zijn. Ik ben zelf ook ambtenaar en voer sociale wetten uit. Sociale wetten moeten ook sociaal worden uitgevoerd. Ze zijn bedoeld om inwoners te ondersteunen."
De leukste berichten vindt Heini de foto's van vroeger. "Ik heb zelf een foto geplaatst die net na de bevrijding is genomen op de hoek van de Hoofdstraat en de Raadhuisstraat. Mijn vader staat erop met een bokkenwagentje. Daar komen dan veel reacties op. Maar ook herinneringen van vijf jaar geleden zijn leuk om te lezen. Het zijn de verhalen die bij de supermarkt verteld worden. Daar vergelijk ik het weleens mee."

Klachten
Over de klachten die bij de gemeente thuishoren, heeft Heini ook een duidelijke mening: "Die moet je niet op deze pagina zetten. Zoek medestanders en ga naar de gemeente om te klagen over vuurwerk, hondenpoep en hondengeblaf. Dat los je niet op door het in de groep te delen. Berichten over afval dat wordt achtergelaten, is weer wat anders. Dan hoop je dat bij degene die het er neergegooid heeft, een lichtje gaat branden. Mensen die het signaleren, moeten het wel melden bij de juiste instantie. Afval wordt onderzocht op adresstickers en dan ben je wel het haasje. In onze gemeente is er een handhaver die zich alleen daarmee bezig houdt. We moeten dat gedrag als samenleving niet tolereren."
Twee jaar geleden kreeg Heini een burn-out, hij plaatste toen een oproep voor een tweede beheerder: "Inmiddels doet Bart meer dan ik. Over slotjes (als de mogelijkheid om op een bericht te reageren wordt uitgezet) of het verwijderen van een bericht hebben we altijd overleg."
Heini is in de gemeente Oude IJsselstreek actief in de politiek. Aanvankelijk voor de SP, maar om diverse redenen hebben de fractieleden vorig jaar de lokale partij Pro! opgericht. De letters Pro staan voor Progressief Oude IJsselstreek, een partij links van het midden. "Ik wil politiek bedrijven op basis van samenwerking, je hebt nooit een meerderheid." Het was reden voor Heini om het college en de coalitie van Montferland uit te nodigen in Oude IJsselstreek. Die gemeente houdt in het sociaal domein namelijk geld over. "Het college is wel geweest, maar de raadsleden niet. Het is ook niet gemakkelijk, Den Haag heeft de gemeenten met de transitie van de zorg een lastige taak gegeven. Als ik mijn boodschappen doe voor 100 euro, kan ik niet tegen de buurman zeggen dat hij precies dezelfde boodschappen voortaan voor 75 euro moet doen."

Was- en strijkservice
De negentigjarige vader van Heini is met de wethouder gaan praten over de invoering van een was- en strijkservice: "Als je zoveel geluiden hoort dat er dingen gebeuren die wettelijk niet kunnen, moet je als wethouder het lef hebben om een pas op de plaats te maken en onafhankelijk onderzoek te laten doen. De oppositie in Montferland heeft een duidelijke handreiking gedaan, die zou de coalitie moeten aannemen."

Centrumplan
In de groep geeft Heini regelmatig uitleg over de verschillende potjes waarmee de gemeente de financiën beheert. "Ik vind het veel waard als mensen begrijpen dat het een het ander niet in de weg hoeft te zitten. Geld voor de Wmo komt van het Rijk. Voor het centrumplan is een lening afgesloten die binnen veertig jaar tegen een hele lage rente moet worden afgelost. Als je de kosten verdeeld over veertig jaar, is het niet eens zoveel geld. Aflossing gebeurt met inkomsten uit de OZB (onroerendezaakbelasting). De wegen en de riolering moeten in orde zijn. De straten in het centrum waren in hele slechte staat. Als je nu riolering vervangt, is afkoppeling van het hemelwater heel logisch. Bovengronds moet ook alles worden aangepast, dat moet je dan ook goed doen."

Zwembad
Dat het zwembad is verdwenen, doet Heini veel. "Mijn vader werkte bij Welling en heeft het zwembad gebouwd. Ik ging elke dag kijken hoever het was. Zaterdag voor opening mocht iedereen die er gewerkt had alvast zwemmen. Ik was het eerste kind dat er in het water lag. Dus het doet me wel wat. De woningbouwvereniging heeft in Montferland veel macht, zij willen graag woningbouw op het terrein van het zwembad. Prima dat het zwembad opgeofferd wordt, maar bied een alternatief. Ik vind het jammer van het geld dat aan het onderzoek is besteed. Maar ik snap ook dat het zwembad heel duur was voor de gemeente. De exploitatie, onderhoud aan het gebouw. Dit zwembad was afgeschreven. In Oude IJsselstreek is het zwembad geprivatiseerd. De gemeente subsidieert alleen nog het sportdeel. Het zwembad in ‘s-Heerenberg is ook in privébeheer. Ik snap nog steeds niet waarom dat niet is gelukt. De politieke wil was er niet. Het klagen erover moet nu afgelopen zijn. Er worden nou eenmaal besluiten genomen waar je het niet mee eens bent. De energie moet nu in een goed alternatief worden gestoken."