Boudewijn Inja met zijn assistenten en spelers tijdens de openingsdag van de Bijzondere Eredivisie in De Vijverberg. Foto: Roel Kleinpenning

Boudewijn Inja met zijn assistenten en spelers tijdens de openingsdag van de Bijzondere Eredivisie in De Vijverberg. Foto: Roel Kleinpenning

Meedoen is belangrijker dan winnen

De Graafschap G-team neemt deel aan de Bijzondere Eredivisie

Door Hans Hissink

DOETINCHEM – De Graafschap heeft het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) hoog in het vaandel staan. Dat blijkt wel uit de deelname van het G-team aan de Bijzondere Eredivisie. “Door deelname hieraan laten wij zien dat uniek sporten wél mogelijk is.”

Vorig jaar tijdens de pandemie heeft De Graafschap de stichting ‘De Graafschap Verbindt’ opgericht. Hiermee wil de club nog meer werk maken van de verbindende en maatschappelijke rol die De Graafschap heeft in de Achterhoek. De missie die hierbij hoort is een hele duidelijke: 'Geen Achterhoeker aan de zijlijn'. Sinds het ontstaan van de Bijzondere Eredivisie doet de club mee met een uniek team vol talenten.

Een seizoen lang spelen G-teams van SC Heerenveen, ADO Den Haag, SC Cambuur, Go Ahead Eagles, FC Groningen, De Graafschap, Excelsior Rotterdam, FC Emmen, VVV-Venlo, FC Utrecht, NEC Nijmegen en Ajax tijdens verschillende rondes een aantal wedstrijden tegen elkaar. Iedere ronde vindt plaats bij één van de clubs die meedoen.

Trots op het
tenue dat ze
dragen, vol
zelfvertrouwen,
blij met
vriendschappen



Trots en zelfvertrouwen
De Bijzondere Eredivisie wordt mogelijk gemaakt door stichting Het Gehandicapte Kind, Players United én met steun van de Vriendenloterij. Het laat zien hoe belangrijk sporten is voor kinderen met een beperking. Trots op het tenue dat ze dragen, vol zelfvertrouwen op het veld staan en blij met vriendschappen die ze in hun team sluiten.

Boudewijn Inja is trainer van het G-team en is er vanaf het begin bij. "Drie jaar geleden werd duidelijk dat De Graafschap mee wilde gaan doe aan de Bijzondere Eredivisie. Ik heb toen een gesprek gehad met Mariska Bais van De Graafschap en Alexander Tempels van Achterhoek in Beweging. Omdat ik veel ervaring heb in het werken met mensen met een beperking en ik jarenlang trainer ben geweest in het amateurvoetbal was het een optelsom. Het trainerschap en het werken met de bijzondere doelgroep kwam toen samen. Gezamenlijk hebben we toen gekeken welke stappen we konden maken. Net na de Special Olympics Achterhoek in 2018 zijn we begonnen met het samenstellen van een team. Het gaat daarbij niet om de beste voetballers, maar juist om de voetballers met een zichtbare beperking die hun droom kunnen waarmaken om een profbestaan te leiden. Zo is er een team ontstaan met spelers dat meedoet aan de Bijzonder Eredivisie. Met nota bene een assistent-trainer die tot de doelgroep behoort."

Fantastische happening
"Na een stille coronaperiode is de Bijzondere Eredivisie gelukkig weer van start gegaan,” vertelt Michael Ogubai, manager MVO bij De Graafschap. "Het is schitterend om te zien dat dit team met jongens en meisjes de kans krijgt om volwaardig speler van De Graafschap te zijn. Alles gaat zoals bij de eerste selectie; de kleding, entourage het tekenen van een contract en de reis naar uitwedstrijden met een spelersbus. Door deelname aan de Bijzondere Eredivisie laten wij zien dat uniek sporten wél mogelijk is. Mijn collega Odette, de spelers, staf en ouders maken er iedere speelronde weer een fantastische happening van.”

Zondag 26 september was de start van de Bijzondere Eredivisie in stadion De Vijverberg. Keeper Joris van De Graafschap had een oproep gedaan om 100.000 mensen naar het stadion te krijgen. Dat is niet gelukt. wel kwamen er meer dan 300 mensen op dit mooie evenement af. Michael Ogubai is daar ontzettend blij mee. "De Graafschap, SC Heerenveen, VVV-Venlo, SC Cambuur en FC Emmen speelden tijdens deze openingsdag van de Bijzondere Eredivisie. We zagen nieuwe gezichten, supporters van de harde kern, diverse supportersverenigingen, sponsoren, wethouders, ouders, de jongens en meisjes die werken bij Elver, maar ook collega's."

Na de wedstrijden gingen de spelers, net als de profs, mee voor een interview in de persruimte. Daar lieten zij weten hoe gaaf ze de eerste speeldag in hun eigen stadion vonden.

De trainer:
'De
spelers
krijgen een
boost in hun
zelfvertrouwen'


Trainer Boudewijn Inja heeft vertrouwen in de toekomst van het G-team. "We hebben pech gehad dat we tijdens de coronaperiode niet veel hebben kunnen doen. Wel hebben we de spelers een filmpje gestuurd met oefeningen voor thuis. Daardoor konden ze toch wat blijven doen. Nu we weer begonnen zijn is dat mooi en kunnen we vooruit kijken. Spelers en ouders vinden het geweldig. Tijdens de ouderavonden wordt dat ook uitgesproken. De spelers krijgen een boost in hun zelfvertrouwen. Je ziet spelers en team ook groeien. Wij willen iedereen een kans geven om profvoetballer te worden. Volgend seizoen starten we daarom met een nieuw team. Want we willen wel kijken hoe we nog meer jongeren deze mooie kans kunnen bieden om hun droom, te leven als een prof, te ervaren."

Bijdrage aan samenleving
"De deelname van De Graafschap aan de Bijzondere Eredivisie wordt onder andere mogelijk gemaakt door JPR Advocaten en Coffee Fresh", legt Michael uit. "Prachtige Achterhoekse merken die het belangrijk vinden om lokaal bij te dragen aan de samenleving. Dat zij ‘De Graafschap Verbindt' als partner hebben gevonden om een deel van hun MVO beleid in te vullen maakt mij bijzonders trots. Binnen veel van onze projecten werken we lokaal en regionaal samen. Ik hoop dat in de toekomst meer bedrijven en organisaties met ‘De Graafschap Verbindt' samenwerken vanuit maatschappelijk verantwoord ondernemen. Samen D'ran voor een nog mooiere Achterhoek.”

Volgende speelronde
De volgende speelronde voor het G-team is op zondag 31 oktober. Dan reizen spelers en ouders met de spelersbus van De Graafschap naar de Vetkampstraat in Deventer, het stadion van Go Ahead Eagles. Belangrijkste motto is hetzelfde als op alle andere speeldagen: meedoen is belangrijker dan winnen.