Eddy en Karin van Eastman Records Didam. Foto: Roel Kleinpenning
Eddy en Karin van Eastman Records Didam. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

‘Vinyl is eigenlijk nooit weg geweest’

Human Interest

DIDAM – Op zijn 15e begonnen als bouwvakker, op zijn 17e als medewerker in de zorg aan de slag gegaan en vervolgens op zijn 67e, na zijn pensionering, een platenzaak begonnen. Dat is de carrière van Eddie Hendriks in een notendop. “Een dag geen muziek, is een dag niet geleefd.”

door Hans Hissink

Halverwege de jaren 80 maakten de vinyl lp’s plaats voor de CD (compact disc). Voor Eddie Hendriks was dat geen reden om zijn platencollectie in te ruilen voor muziek op een kleine plastic schijf met speciale folie. Inmiddels heeft het vinyl album de CD weer ingehaald. De Didamse platenverzamelaar verbaast zich dat hij vaak hoort dat vinyl weer terug is. “Maar eigenlijk is het nooit weggeweest.”

Droom komt uit
Met pensioen gaan en dan een winkel beginnen. Eddie Hendriks maakte zijn droom waar. In Didam opende hij op zijn verjaardag in juni dit jaar platenzaak Eastman Records. Er is niet alleen muziek op vinyl te vinden, maar ook boeken en gezelschapspellen.
Volgens eigen zeggen was de interesse voor muziek al geboren voordat hij zelf geboren was. “Mijn vader deed wel iets met muziek en mijn oom deed iets met elektronica, maar dat ik verslaafd werd aan muziek was de schuld van mijn moeder. Voor mijn twaalfde verjaardag vroeg zij wat ik op mijn verjaardag wilde hebben. Dat waren singletjes. ‘Let’s spend the night together’ en ‘Ruby Tuesday’ van The Rolling Stones en ‘Baby please don’t go’ en ‘Gloria’ van Them met Van Morrison waren het begin van mijn verzameling van 60.000 lp’s en 25.000 singles die ik nu heb.”
Ondanks de grote verzameling vinyl heeft Eddie zelf wel een favoriet. “Niets is alleen maar goed of fout. Ik houd over het algemeen van pittige muziek. AC/DC, Rush, Uriah Heep, maar ook The Rolling Stones mét Brian Jones en Creedence Clearwater Revival vind ik fantastisch. Die laatste band heeft toch wel mijn meest favoriete album gemaakt, ‘Cosmos Factory, een album uit 1970.”

Wampie
De geboren en getogen Didammer was zelf ook actief in de muziek. Hij is onder andere DJ geweest. Samen met zijn kameraad Jan Moorman had hij zijn eigen drive-in show ‘Wampie’. Later werd Eddie bassist in de band waar hij nu nog speelt, de coverband JJett. “Mooie tijden waren dat. Net zoals de periode dat ik met The Brandos heb getourd en Lou Reed heb ontmoet.”
Door de tijd die de winkel in beslag neemt, kan Eddie niet meer naar alle platenbeurzen. Iets wat hij altijd graag deed en waar vandaan hij af en toe zeldzame exemplaren lp’s mee naar huis nam. “Ik blijf wel de grote beurzen bezoeken. Samen met mijn vriendin rij ik er met een grote bus naar toe met iedere keer zo’n 5.000 lp’s in de bagage. Ik kom dan inderdaad wel eens met collectors items terug.”

Klanten van overal
Eddie verbaast zich waar zijn klanten overal vandaan komen. “Toen we net open waren kreeg ik al berichten van mensen uit Duisland, Oostenrijk, en Engeland die aangaven langs te willen komen wanneer zij in Nederland zijn. Vanuit de hele wereld krijg ik bestellingen binnen. Taiwan, China, Amerika, je kunt het zo gek niet bedenken.”
Vanaf het moment dat de winkel open is, weten steeds meer mensen Eastman Records aan de Kerkstraat 3 in Didam te vinden. “Naast lp’s en singles hebben we ook veel boeken en gezelschapsspellen in de rekken staan. Zo hebben we voor iedereen wel iets. Het is mooi om te zien dat je iemand blij kunt maken met iets kleins van 30 bij 30 centimeter.”


eastmanrecords.nl