De lotgevallen van Beer worden door Trees Waalderbos in leuke versjes gevat. Foto: Karin van der Velden

De lotgevallen van Beer worden door Trees Waalderbos in leuke versjes gevat. Foto: Karin van der Velden

Karin van der Velden

Beer is nog niet uitverteld

Human Interest

DIDAM - Beer heeft heel veel te vertellen. Als hij om zich heen kijkt, dienen de onderwerpen zich vanzelf aan. Het zijn de kleine dagelijkse dingen die hij in het leven meemaakt, in de krant leest of op tv ziet. De lotgevallen van Beer worden door Trees Waalderbos in leuke versjes gevat.

Door Karin van der Velden

De versjes die Trees namens Beer maakt, zijn voor iedereen te lezen op haar Facebookprofiel, ze staan daar openbaar. Voor de tweede keer heeft ze de verhalen van Beer verzameld in een boek. Na Beer in Lockdown verscheen Beer stroopt zijn mouwen op. Ook tijdens de derde lockdown stroopte Beer de mouwen op, bleef hij positief, vrolijk en ondernemend.

Lockdown
Het boekenavontuur begon voor Trees tijdens de eerste lockdown. Om toch contact te houden met haar kinderen en kleinkinderen begon ze met het schrijven van korte verhaaltjes: “Soms algemeen, soms over ons familieverleden. Het gaat over verjaardagen, spelletjes van vroeger of voertuigen en dodenherdenking, er valt zoveel te vertellen. Het is een dagboekje geworden. Het was te leuk om er verder niets mee te doen, dus ontstond het idee om er een boek van te maken. Dan kun je dat als fotoboek doen, online zijn daarvoor heel veel mogelijkheden, maar ik besloot uit te zoeken hoe je een boek in eigen beheer kunt uitgeven. Er zijn drukkers waar je vijf of vijftig exemplaren kunt laten drukken.”
Toen er een initiatief kwam om een beer in de vensterbank te zetten, als aardigheidje voor kinderen in de buurt, deed Trees daaraan mee. Beer heeft er nu nog steeds zijn plekje, standaard met een grote rode strik en soms met een iets andere outfit, aangepast aan de actualiteit. Niet veel later kwamen de eerste gedichtjes met Beer in de hoofdrol. Trees stuurde ze naar haar familie en later ook naar bekenden die dat leuk vonden. Bijvoorbeeld naar de andere vrijwilligers van de kledingbank. Onderdeel van het plezier dat Trees er zelf aan beleeft, is het maken van foto’s die bij het verhaal van Beer passen.
In het tweede boek maakt Beer allerlei uitstapjes, zowel dichtbij als wat verder weg. Hij vertelt over de Liemerse Vlag en het centrumplan. Nooit met een scherpe mening, maar objectief en met een grappige twist aan het eind. Actuele onderwerpen komen aan de orde, zoals de wateroverlast, de oranjekoorts en af en toe een coronagerelateerd zijstapje, bijvoorbeeld over Dansen met Janssen.
Beer is nog lang niet uitverteld, maar of er een derde boek komt, weet Trees nog niet. “Dan hoop ik dat het in elk geval niet meer over corona gaat. Ik ben nu begonnen met gedichtjes op de melodie van Nederlandse liedjes. Misschien verzamel ik die Berentoppers nog een keer in een boekje.”

Make-A-Wish
De boeken over Beer heeft Trees niet geschreven om eraan te verdienen. De opbrengst gaat naar een goed doel, namelijk naar Make-A-Wish. Die organisatie zet zich in om wensen van zieke kinderen in vervulling te laten gaan.

Wie interesse heeft in het boek kan een mail sturen naar treeswaalderbos@gmail.com

WAAR BLIJFT DE TIJD
Beer is gewend aan het buitenleven,
en kijkt gewoon naar de natuur.
Hij staat gelijk op met de zon,
en let niet op een half uur.

En wordt hij ‘s avonds lui en moe
dan knijpt hij een oogje dicht,
en daarna ook zijn andere oog
en slaapt hij tot aan het morgenlicht.

Hij weet niet of zijn ritme goed is
dat vindt hij niet echt van belang.
Hij kijkt wel uit naar het voorjaar
hij ontwaakt graag met vogelengezang.

Maar een ding dat is zeker:
de tijd die vliegt, de tijd gaat snel!
en daarom zegt Beer heel verstandig:
die goeie tijd gebruik hem wél!